– Det är dags att sätta ner foten och börja arbeta för ett förbud. Tidigare har vi mest förespråkat olika regler för att stävja de värsta avarterna, säger Stefan Schedin, ledamot i Vänsterpartiets programkommission.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Förbud mot uthyrning av arbetskraft är inget nytt. 1935 förbjöds privata arbetsförmedlingar och senare även uthyrningen av arbetskraft. 1991 skrotade S-regeringen förbudet, och därefter undanröjde regeringen Bildt de sista restriktionerna. Trots ett utbrett missnöje bland många anställda och lokala fackavdelningar är Vänsterpartiet ensamt bland riksdagspartierna om att vilja ha tillbaka förbudet och både Stefan Löfven och If Metalls förbundsordförande har framhållit den ”nödvändiga flexibiliteten” systemet ger företagen.
”Skapar permanent otrygghet”
Vänsterpartiet menar däremot att bemanningsbranschen inte hör hemma på svensk arbetsmarknad.
– Som bemanningsanställd är det svårt att kämpa för de egna intressena. Bemanningssystemet splittrar arbetarna och skapar permanent otrygghet – för alla anställda, säger Stefan Schedin.
Bland skräckexemplen finns företag där ledningen hotar ersätta anställda med inhyrda om facket inte går med på lönesänkningar och andra försämringar.
Förespråkarna menar att bemanningsbolagen behövs för att klara svängningar i produktionen. Men det argumentet förutsätter en planerad underbemanning med just så lite personal som krävs för att nätt och jämnt klara dagens produktionsmål, menar Stefan Schedin.
– Det handlar inte om att möta arbetstoppar, det handlar om att företag permanentar underbemanning, säger han.
”Ingen 1-maj fråga”
Organisationer som Svenskt Näringsliv brukar hävda att bemanningsbranschen fungerar som en dörröppnare in på arbetsmarknaden. Stefan Schedin menar att de negativa konsekvenserna för en stor grupp inte kan motiveras med att några enstaka får in en fot.
– Om det finns behov av arbetskraft får människor jobb ändå, säger Stefan Schedin.
LO har länge varit kritiska till inhyrd arbetskraft, men bara till företag som hyr in personal för att täcka grundbemanningen. Det är inte bemanningsföretagen utan vissa företags missbruk av inhyrd personal som är problemet, enligt Kent Ackholt, ombudsman på LO.
– Bemanningsföretagen fyller en funktion, men de ska utnyttjas vid tillfälliga behov, säger Kent Ackholt.
Idag är det i princip fritt fram för arbetsgivare att lösa personalfrågan hur de vill.
– Vi ligger inte på för ändrad lagstiftning. Handels och Transport har skrivit in begränsande regler i sina branschavtal. Det är den vägen vi måste gå, säger han.
– Om man förbjuder bemanningspersonal så kommer arbetsgivarna utnyttja andra kryphål, som visstidsanställningar istället, säger Kent Ackholt.
– Flexibilitet går alltid före våra medlemmars intressen.
Han kallar Vänsterpartiets förslag för populistiskt och orealistiskt.
– Bemanningsföretagen är här för att stanna. Vi har dessutom legitimerat deras närvaro genom att teckna kollektivavtal med dem, säger han.
Enligt Stefan Schedin är det fullt realistiskt att förbjuda uthyrningen och han säger att minst en tredjedel av fackförbunden står bakom partiets krav.
– Enligt EU-domstolen är frågan nationell och idag är högst två procent bemanningsanställda. Det är viktigt att sätta stopp innan fler blir berörda, säger Stefan Schedin.
Bemanningsföretagen omsatte under 2015 28,6 miljarder kronor.
153 0000 personer jobbade någon gång för ett bemanningsföretag under 2015, varav 75 000 som årsanställda. Det är en stor ökning från 2014 då 134 100 personer arbetade för ett bemanningsföretag.
Dessutom stod bemanningsföretagen för 30 000 omställningsuppdrag, vilket avser jobbförmedling och coachning av nyanlända. Omställningstjänsterna under 2015 omsatte 928 miljoner kronor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0