BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I förra veckans stora partisympatiundersökning från SCB hade Sverigedemokraterna ökat på bekostnad av Moderaterna och var landets näst största parti. När siffrorna nu brutits ner till lokal nivå finns stora skillnader mellan Göteborg och riket i stort.
Mest slående är Vänsterpartiets framgångar. Medan bara 6,3 procent av väljarna i hela landet stöder partiet, svarar 14,9 procent av göteborgarna att de tycker V är bästa parti.
Positiv medlemsutveckling
Vänsterpartiets distriktsordförande Adriana Aires tror den främsta förklaringen är att partiet stärkt sin lokala organisation och lyckats förena det parlamentariska och det utomparlamentariska politiska arbetet.
– Vi har arbetat långsiktigt och haft en positiv medlemsutveckling även under mellanvalsåren. Idag har Vänsterpartiet i Göteborg 1 700 medlemmar. Men framförallt har vi presenterat konkreta lösningar på viktiga samhällsproblem. I Göteborg handlar det bland annat om försöken med sextimmarsdag och bättre arbetsvillkor för kommunanställda. Många uppskattar också att vi satsar på att bygga fler billiga hyresrätter, säger Adriana Aires.
En del av Vänsterpartiets nya sympatisörer är sannolikt tidigare MP-väljare som är besvikna på sitt partis flyktingpolitik och allt kompromissande i regeringen, men det är inte hela förklaringen. Jämfört med valresultatet 2014 har V ökat med mer än fem procentenheter samtidigt som MP bara har tappat tre.
Många vill stoppa vinster i välfärden
Flera opinionsmätningar, bland annat från SOM-institutet, har visat att en majoritet av svenska folket stöder V:s krav på stopp för vinster i välfärden. Det har länge varit partiledaren Jonas Sjöstedts huvudbudskap, bland annat när han förstamajtalade på Gustaf Adolfs torg i Göteborg för en dryg månad sedan.
Intressant är också att Socialdemokraterna tycks ha stärkt sin ställning i Göteborg under Ann-Sofie Hermanssons ledning. En ökning från valdagen med två procentenheter till 25,7 procent gör det visserligen för tidigt att tala om en "Soffan-effekt", men kan ändå ses som ett kvitto på att göteborgarna är ganska nöjda med det rödgröna styret. Eva-Marie Rasmusson, första ombudsman i Göteborg är glad över siffrorna.
– Det är ett gott betyg för oss som styr staden. Det är dock alltid svårt med de här mätningarna: Det är ett väldigt litet underlag och det är främst riksdagen som man frågar om. Men vi vet ju att det ena slår över på det andra.
Varför ökar Vänsterpartiet i stället för Socialdemokraterna?
– Om jag det visste! Men som sagt så är felmarginalen stor. Men de kanske har varit duktiga på att komma ut i vissa frågor.
Hittills har S jobbat med att komma ut och träffa väljarna, säger Eva-Marie Rasmusson.
– Det är det absolut viktigaste. Så vi vet vad som är aktuellt där ute just nu, säger hon.
De tre partier som är kvar sedan Fi för en tid sedan lämnade samarbetet har tillsammans stöd av 47,4 procent. Det är nästan fem procentenheter mer än i valet 2014 och väcker säkert förhoppningar hos Ann-Sofie Hermansson om att i framtiden få styra staden med stöd av en majoritet i kommunfullmäktige. Då skulle hon slippa administrera politiska reformer som hon i grunden ogillar, som till exempel införande av LOV i äldreomsorgen och byggande av fler p-platser.
Även Liberalerna backar
En orsak till stödet för de rödgröna är förmodligen bristen på en tydlig politisk opposition. I och för sig drabbas Moderaterna i Göteborg inte alls av samma katastrofala tapp som i Stockholm, men partifolket kan knappast jubla åt 21,6 procent, en minskning med mer än två procentenheter jämfört med senaste valresultatet.
Även Liberalerna backar och är, enligt SCB:s siffror, minst av de fyra allianspartierna med 5,1 procent. Det är anmärkningsvärt mot bakgrund av att Göteborg historiskt varit landets starkaste liberala fäste.
Tack vare Annie Lööfs popularitet som partiledare uppger nu 6,4 procent av göteborgarna att de gillar Centerpartiet bäst. Om siffrorna håller i sig fram till valdagen den 9 september 2018 har C goda chanser att komma in i kommunfullmäktige igen, något som givetvis skulle öka allansens inflytande.
I Göteborg är Sverigedemokraterna, enligt denna opinionsmätning, fjärde största parti och ligger långt ifrån sina rikssiffror. Bara 9,8 procent svarar att de föredrar SD. I valet 2014 fick partiet 9,64 procent av göteborgarnas röster i riksdagsvalet och 7,02 procent i kommunvalet.
SD har alltid haft störst svårigheter att locka väljare i storstäderna, men det är ändå överraskande att man inte rört sig alls i opinionen sedan valet för tre år sedan.