Många vallokaler rapporterade om långa köer för att få rösta i helgens kyrkoval och mycket riktigt visar det preliminära resultatet på ett rekordhögt deltagande. I Göteborgs stift tog över 115 000 personer chansen att påverka kyrkans framtid och det innebär att valdeltagandet lokalt ökade från 12,4 till 17,1 procent. Socialdemokraternas kyrkopolitiska talesperson Jesper Eneroth är mycket nöjd.
– Det höga valdeltagandet är en stor seger för Svenska kyrkan som institution. Det är fantastiskt att se hur engagemanget i medlemskåren ökar, säger han.
Han tror att rekorddeltagandet beror på den konfliktvärderingen som finns inom organisationen. Sverigedemokraterna storsatsade på att få fler mandat men många av kyrkans medlemmar motsätter sig att partiets värderingar ska få styra kyrkan i en ny riktning.
Rösträkningen är ännu inte färdig men de preliminära siffrorna visar att Socialdemokraterna ökar från 22,1 procent till 24,2 procent i Göteborgs stift. Centerpartiet kan också räkna med att få fler mandat eftersom de ökat från 9,7 till 12,4 procent. Även Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) går framåt med sina 4,5 procent jämfört med förra valets 3,1 procent.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Inför valet handlade mycket av rapporteringen om Sverigedemokraternas satsning på att utöka sin makt inom Svenska kyrkan. De hade tio gånger fler kandidater och var den nomineringsgrupp som lade mest ekonomiska resurser på valet. ETC Göteborg skrev också om SD Göteborgs ordförande Jörgen Fogelklou som uppmuntrade sina sympatisörer till att gå med i kyrkan bara för att få rösta, och sedan lämna organisationen. De preliminära siffrorna visar att de gått framåt i Göteborgs stift och kommer landa på cirka 9,1 procent jämfört med förra valets 6 procent.
– Både Socialdemokraterna, centern och vänstern går framåt och det är ett tydligt bevis på att många vill att kyrkan ska fortsätta vara öppen för alla människor och inte ställa grupper mot varandra, säger Jesper Eneroth.
Han tycker att den viktigaste frågan den kommande mandatperioden är just att bevara en öppen kyrka. Andra viktiga frågor är hur Svenska kyrkan kan bli en bättre arbetsgivare och hur man ska säkerställa HBTQ-personers rättigheter.
– Vi har präster och biskopar som är öppet homosexuella men har kollegor som inte kan tänka sig att viga personer av samma kön. Den enda rimliga vägen enligt mig är att alla som utbildar sig till präster ska acceptera att viga samkönade par, säger han.
Nu ska alla förhandsröster räknas och de över 16 000 röster som klassats som ogiltiga ska ses över en gång till. Det slutgiltiga valresultatet kommer förmodligen om två veckor.