VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Ett skolvalsystem som tidigare har varit frivilligt ska nu påtvingas familjer för att deras barn ska få en plats i skolan. Jag är orolig över att de som inte väljer skola hamnar sist i kön, säger Cecilia Lönn Elgstrand som är Vänsterpartiets talesperson i skolfrågor i Örebro kommun.
Negativa till det fria skolvalet
Att Cecilia Lönn Elgstrand är negativ till ett nytt valsystem är kanske inte så konstigt. Vänsterpartiet är emot hela idén med det fria skolvalet och konsekvenserna som valen har fått i kombination med ökningen av antalet friskolor.
– Forskning visar att det här har påverkat jämlikheten och likvärdigheten i skolan. Det drabbar familjer där föräldrar inte har lång skolbakgrund, och det drabbar barn där föräldrar saknar engagemang i barnens skolgång av olika skäl, säger Cecilia Lönn Elgstrand.
Nu är hon rädd att det nya systemet kommer att öka ojämlikheten ännu mer.
– Systemet tvingar fram konkurrens, osäkerhet och otrygghet när ingen vet var de kommer att hamna. Och när alla ska välja blir det också en tävling mellan skolor, där vissa skolor ska anses som bra och andra som dåliga, säger hon.
Detta kan innebära att fler friskolor startar och att kommunen tvingas att stänga vissa skolor som föräldrar väljer bort.
– Annars kan konsekvensen bli att vissa skolor fylls med elever som inte alls vill gå på just den skolan. Det blir en negativ spiral, säger Cecilia Lönn Elgstrand.
Påverkar miljön negativt
En annan risk är att förslaget påverkar miljön negativt.
– Det blir sämre för miljön om barn hamnar i skolor som är längre bort från hemmet. Föräldrar kanske skjutsar fler barn i bil, vilket skulle vara dåligt för trafiksituationen och miljön, säger hon.
Andra frågetecken är vilka som ska ha rätt till skolskjuts. Ska elever våga välja en skola som ligger långt ifrån hemmet?
– Det påverkar självklart vad du kan välja i praktiken, säger hon.
Trots all tveksamhet kommer Cecilia Lönn Elgstrand troligen ändå att rösta ja till förslaget.
– Även om jag är negativ till allt det här känner jag mig tvingad att rösta för förslaget på grund av att vi annars går mot lagen. Men jag hoppas fortfarande att vi ska kunna göra en hel del undantag från de här reglerna, exempelvis för Vivallaeleverna som vi nyligen har placerat i olika anvisningsområden, säger hon.
Ser du några fördelar med systemet?
– Även de som väljer och kommer till den skola som de vill är förlorare på lång sikt, eftersom alla förlorar på ett samhälle som inte är jämlikt. Den enda fördelen som jag kan se är att vi ska ha en central antagning och att det arbetet försvinner från respektive skola, säger hon.