Få inom Socialdemokraterna vill kritisera Löfven för hans kalla hand mot Jonas Sjöstedt – trots att Mona Sahlin fick bära hundhuvudet när hon gjorde samma sak 2008. Fackförbunden, som då mullrade så högt att Vänstern bjöds in i värmen igen, håller nu låg profil.
Bo Bernhardsson, riksdagsman för S i Skåne, som tidigare kritiserat partiet för utflykter åt höger, tror även han att utfrysningen av V var nödvändig. Dessutom tror han att det i grunden är bättre för Vänsterpartiet.
– Det hade varit nödvändigt med uppgörelser över blockgränsen oavsett, och då hade V blivit överkörda i regeringen. Nu kan de istället driva sin politik och har mycket större hävstång i opposition, säger han.
Varför kan inte S också hålla fast vid sin politik och överlåta till alliansen om de vill skapa regeringskris?
– Om man inte vill ta ansvar kan man unna sig att vara renlärig, det privilegiet har partierna ute på kanterna. Men så har S nästan aldrig kunnat agera, vill man ha något inflytande måste man kompromissa.
Väljarna har tydligt visat att de vill ha förändring, sa Löfven. I nästa sekund vill han samarbeta med alliansen?
– Han måste vara väldigt försiktig så att vi inte ger upp några kärnfrågor, för i så fall är det bättre att gå till nyval. Och det tror jag ärligt talat att det blir.
– Man ska inte inbilla sig att få stöd av några mittenpartier, några sådana finns inte längre. C och FP är högerpartier nuförtiden.
Hellre beroende av V än SD
Även Henrik Fritzon, regionråd för S i Region Skåne, tror att det finns en smärtgräns för hur långt högerut man kan kompromissa. Den går definitivt vid ett samarbete med M, menar han, men att göra upp med C och FP tycker han egentligen inte är så konstigt.
– Nu har blocken varit permanentade under 10–15 år, men så har det ju inte alltid varit. Och det kanske kan förändras igen i och med detta.
Han tycker också att man kan vända på det och säga att om Löfven försökte bilda en S, MP, V-regering så skulle han göra sig beroende av att SD inte röstar emot, vilket vore mycket värre än att vara beroende av stöd från V. Även om det blir svårt tror han inte på något nyval, inte än på ett tag i alla fall.
– Inget talar för att ett sådant resultat skulle utfalla annorlunda, inte precis efter att vi haft val.
”Jag har förtroende för Löfven”
Inom fackförbunden, som också varit starkt kritiska mot flörtar högerut, finns än så länge en avvaktande och pragmatisk inställning.
– Mitt fokus är att vi får igenom en politik som innebär ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Får vi det är jag nöjd, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
2008 sa Byggnads dåvarande ordförande Hans Tilly: ”Jag saknar att Vänsterpartiet inte är med”. Varför säger ni inget nu?
– Det är ett annat parlamentariskt läge. Jag har förtroende för att Löfven gör vad han kan för att vi ska få den politiska förändring som svenska folket har röstat fram.
Anton Borgström
Andreas Gustavsson