– Det händer något när man tar bort naturen. Fåglarna blir mer som individer, som när man gör porträtt på människor, säger han.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Lånat fåglar som ska ringmärkas.
För att lyckas med det så har han lånat fåglar som ska ringmärkas. Han har släppt in dem i en liten box och sedan fotograferat dem med blixt. Porträtteringen har tagit mindre än en minut.
– Fåglarna har varit lugna, de skvätter inte ens till, och det är viktigt för mig. Jag vill inte att fåglarna ska må dåligt av att bli fotograferade, säger han.
Roine Magnusson bor i Rånnesta som ligger vid fågelsjön Tysslingen. Men det är inte här i Närke som han har fotograferat fåglarna i boken. Under fyra månaders tid har han varit på Öland, på Hammarö i Värmland och på ön Nidingen på västkusten för att möta sina fågelmodeller.
– Jag har främst valt fåglar som lever nära oss människor. Blåmesen som man har på fågelbordet utanför fönstret och ringduvan som finns överallt i städerna till exempel. Det finns också med fåglar som lever nära oss, som göktita, men som vi inte ser så lätt eftersom de är så diskreta, säger han.
Det är modemagasin och modefotografernas sätt att ständigt hitta nya stilar som har inspirerat Roine Magnusson inför den här boken.
– Jag prenumererar på några modetidningar och inspireras mer av dem än av naturfotografer. Modefotograferna jobbar med ett driv där de ständigt hittar nya vinklar så att bilden sticker ut. Det har inspirerat mig, säger han.
Inte behövt retuschera
Däremot har han inte behövt retuschera fågelmodellerna på samma sätt som modemagasinen gör med sina mänskliga modeller.
– Haha, nej jag behöver inte göra den smalare eller tjockare och färgerna är så där fantastiska i sig själva. Däremot blir fågeln mer distinkt utan naturen i bakgrunden, säger han.
På endast några få bilder, har han varit tvungen att göra några mindre justeringar.
– Om själva studiolådan som fågeln har gått in i trycker mot stjärten så att fjädrarna viker ihop sig så har jag korrigerat det. Men inte för att göra dem snyggare, utan för att de ska se ut som de gör på riktigt när de inte är inne i en låda, säger Roine Magnusson.
Funderade i en vecka
Det var inte självklart att han skulle använda den här metoden för sin fotografering från början. Han ägnade en vecka på Hammarö i Värmland till att fundera över om det var rätt väg att gå.
– Jag har varit fascinerad av fåglar i hela mitt liv och ville göra någonting annorlunda. Men jag var tvungen att känna efter om det här skulle fungera och det gjorde det. När jag var yngre höll jag på med ringmärkning och därför är jag van att fånga in fåglar och sedan släppa dem igen. Hade jag inte haft den erfarenheten hade jag aldrig gjort såhär, fåglarna ska inte ta skada av infångandet, säger han.