BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Värdarnas kontaktnät är både stort och brett.
– Ska ni köpa choklad nu igen? Tänk att på tio år så blir det en Mercedes, ropar Abdi Jama efter två unga tjejer som går mot butikerna.
Nästa de möter är en ung kille som efter lite småprat får frågan om vart han är på väg. Att ha överblick över de ungas liv är en av stadsdelsvärdarnas huvuduppgifter och nätverkandet pågår ständigt.
"Vandrande medborgarkontor"
Abdi Jama började arbeta som stadsdelsvärd 2009 och Chokri Choubach 2013. Deras arbetsområde var från början bara Rosengård, men nu ingår även Husie. Som stadsdelvärdar är de ute och rör sig både inom- och utomhus. De besöker skolor, bibliotek och föreningslokaler men vandrar också omkring ute på området.
– Vi fungerar som vandrande medborgarkontor, säger Abdi Jama.
Han började arbeta som stadsdelsvärd under den period när Rosengård härjades av anlagda bränder och ungdomsbråk, och har sett hur området har utvecklats till det bättre. Men mordet på en 16-årig pojke, som skedde intill en av Rosengårds busshållplatser, har lagt sin skugga över livet här.
– Den första tiden efter mordet så såg vi inga unga ute. Det var helt tomt. Nu har en del av dem börjat komma tillbaka, säger Abdi Jama och får medhåll av sina två kollegor.
Stadsdelvärdarna är flera myndigheter och företags förlängda armar. De ringer MKB för att anmäla att en utomhuslampa inte fungerar. De kontaktar skolan för att berätta att ett fönster har lämnats öppet och de har bidragit till att hinder har satts upp där cyklister tidigare for fram i allt för hög fart. På liknande sätt håller de kontakt med vaktbolag och polisen, i frågor som rör säkerhet och brott.
Till det kommer att de hjälper de boende på området med alla möjliga och omöjliga uppgifter. En av dem som kommer fram och hälsar under den långsamma promenaden längs parkeringen utanför Rosengårds centrum är Tijan Sarr, som pekar på stadsdelsvärdarna och säger.
– Om jag behöver prata med polisen så börjar jag med att kontakta de här. De tar tag i saker, så det går oftast snabbast om man går den vägen. De har hjälpt mig med alla mina bekymmer.
Stadsdelsvärdarna har funnits på Rosengård sedan 2009. I dag består styrkan av fyra heltidsanställda och två timanställda. De arbetar med invånare i alla åldrar, men lägger extra starkt fokus på ungdomarna.
De besöker skolorna och träffar ungdomar och lärare där. Eftersom de sedan är ute och rör på sig i området så träffar de ungdomarna även på deras fritid, och kan bidra till att skapa sammanhang, säger Annika Rivas, sektionschef.
Deltar även i nattvandringar
De många morden och framför allt dödsskjutningen av en 16-årig pojke på Rosengård, har väckt oro.
– Stadsdelsvärdarna deltar i nattvandringar med lokala föreningar. Nattvandringarna har pågått sedan förra året, men vi kan se att engagemanget har ökat i och med det som har hänt, säger Annika Rivas.
Mycket av arbetet är inriktat på områdets unga. Stadsdelsvärdarna håller sig ofta ute vid de platser där många elever rör sig efter skoltid. Bara genom att vara synliga kan de förebygga både bråk och skadegörelse.
– Vår uppgift är att skapa ett samhälle där alla kan känna sig trygga, säger Chokri Choubach.