Redan 2012 tvingade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna igenom ett beslut i riksdagen om att Västsahara snarast ska erkännas som en fri och självständig stat av Sverige. Men alliansen fullföljde aldrig beslutet och istället blev erkännandet upp till den nya regeringen. Inför valet verkade det tvärsäkert – erkännandet var ett av Socialdemokraternas vallöften. Men det senaste året har regeringen skjutit erkännandet på framtiden. Redan i våras sa Stefan Löfven i en intervju med Expressen att det inte är aktuellt att erkänna Västsahara än. Och nu är det tveksamt om det blir något erkännande över huvudtaget. Enligt SVT har regeringen bestämt sig för att inte erkänna Västsahara. Det vore i så fall ett svek, menar SSU.
– Om Sverige nu backar är det en stor besvikelse. Marockos ockupation bryter mot internationell rätt. Ett svenskt erkännande skulle betyda oerhört mycket, också för att få till ett internationellt erkännande. Jag förväntar mig att Margot Wallström uttalar sig i linje med kongressbeslutet som togs 2009, och med riksdagsbeslutet, säger Philip Boström, förbundsordförande för SSU.
Ett uttalande väntas komma idag, måndag. Det är i så fall ingen tillfällighet – i morgon kommer Marockos talman Rachid Talbi Alami till Sverige för att besöka riksdagen.
En orsak till att det inte blir något erkännande antas vara att regeringen är rädda för att hamna i ännu en konflikt med ett av Arabförbundets medlemsländer.
– Jag tror inte att Sverige vill ta strid med Marocko, som har stöd av många afrikanska länder och Sverige eftersträvar en plats i FN:s säkerhetsråd, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, till TT.
Lägger om utrikespolitiken
De kyliga relationerna med Saudiarabien efter Margot Wallströms uttalanden, och de svajiga relationerna med Israel, gör att regeringen inte vill skaffa sig fler ovänner. Och dessutom – regeringen vill ha en plats i säkerhetsrådet. För att komma in där lägger de nu om sin utrikespolitik. Enligt källor på Utrikesdepartementet handlar också Wallströms uttalanden om Israel, att det bör göras en grundlig undersökning för att se om Israel har använt sig av utomrättsligt dödande, om att skaffa sig röster från arabländerna till säkerhetsrådet. Att erkänna Västsahara skulle istället kunna försvåra möjligheterna att få en plats.
Skillnad mot Palestina
Många har ändå hävdat att det borde vara självklart att erkänna Västsahara, särskilt sedan Sverige erkände Palestina. Även Västsahara är ett ockuperat land där en mängd människor har utsatts för förtryck och övergrepp från de marockanska myndigheterna. Men Margot Wallström har sagt att frågan om Västsahara är ”något helt annat” än regeringens erkännande av Palestina. Något som även Stefan Löfven hävdat:
– Det fanns ett annat läge där och där var vi eniga, det hade vi pratat om ett långt tag före också. Det var dags att ta det steget och stå upp för tvåstatslösningen på riktigt, har han sagt till Expressen.
Regeringen lär också luta sig mot det som motståndarna till att erkänna Västsahara hävdar – Västsahara uppfyller inte kriterierna för att kallas stat eftersom det inte är ett avgränsat territorium med en regering som kontrollerar det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Västsahara
Västsahara blev fritt från Spanien 1975, men ockuperades då av Marocko
84 stater har erkänt Västsahara, dock inget EU-land. Inget land har erkänt att Marocko har rätt till Västsahara
I december 2012 fattade riksdagen beslut om att erkänna Västsahara och att arbeta för att även EU ska göra det
Runt 160 000 västsaharier bor i flyktingläger i Algeriet
Marocko har under hösten försökt sätta press på svenska politiker genom hot om bojkott av svenska företag, och genom att vägra ta emot marockanska barn som lever på gatorna i Sverige.