– Den vanligaste frågan som jag får är vilken som är den viktigaste frågan på EU-nivå. Många undrar också vad det är för skillnad på politiken vi driver på nationell nivå och i EU, säger han.
Klimatet är viktigt
Flera av hans samtal med väljarna handlar om migrationen eller klimatet. Alex Vårstrand tycker att det är två viktiga frågor som behandlas på EU-nivå och han märker att det är ämnen som engagerar. Överlag tycker han att intresset för det kommande valet verkar ganska stort bland göteborgarna.
– Det är ett tag kvar men vi är optimistiska. Jag tycker att fler verkar intresserade av EU-valet än tidigare och jag tror att fler kommer att rösta den här gången.
Ännu ingen rusning
Förtidsröstningen inför EU-valet har redan pågått i en vecka. Än så länge verkar det inte vara någon rusning till röstningslokalerna som är utspridda på biblioteken runtom i staden. När ETC Göteborg besöker lokalen på Gustaf Adolfs torg är vi helt ensamma med ett tiotal röstmottagare. På Frilagret som är en ny lokal för i år uppger röstmottagarna att de bara haft ”några stycken” besökare de första dagarna trots att både flaggor och skyltar utanför signalerar att det är dags att förtidsrösta.
Unga verkar intresserade
Sabina Bengtsson är medlem i Socialdemokraterna och arbetar i partiets valstuga på Kungsportsplatsen. De lockar de förbipasserande med förmiddagskaffe och inplastade karameller, men Sabina Bengtsson upplever att många stannar för att prata politik också. Särskilt de unga väljarna kommer fram med frågor och funderingar.
– Igår var det säkert 20 engagerade ungdomar här som ville diskutera hur det skulle gå i EU-valet. Många som är politiskt medvetna vill diskutera fascismens framfart. De unga jag pratar med verkar tänka att vi kommer att övervinna den, säger hon.
Hon har varit politiskt engagerad långt innan EU-valen fanns. Hon tycker att vårens val är extra viktigt och spännande eftersom främlingsfientliga partier är på frammarsch i många av medlemsländerna. Bara tio meter från Socialdemokraternas valstuga har Sverigedemokraterna sin container och det är en underlig situation, tycker Sabina Bengtsson.
– Sådana partier blir allt starkare i Europa. Men fascism är inte bra för någon, tro mig, jag har varit med om det, säger hon och nickar mot valstugan med blåsippsflaggor.
Partikollegan Eva Marianne Skånsberg tycker att det finns många andra EU-frågor som är intressanta att diskutera med väljarna. Hon tycker att en av de viktigaste internationella frågorna är allas rätt till schyssta arbetsvillkor.
– Något annat får bara inte existera. Alla som jobbar i Sverige ska ha samma rättigheter, säger hon.
Många är osäkra
I början av maj visade Novus väljarbarometer att många fortfarande är osäkra på vad de ska rösta på. Bara 46 procent svarade att de var helt säkra att de ens skulle rösta i EU-valet. 24 procent av de tillfrågade väljarna var fortfarande osäkra på vilket parti de skulle rösta på. Ungdomar och kvinnor var mer osäkra än andra grupper. En göteborgare som redan bestämt sig är Ferro Biagiotti som tittar förbi Socialdemokraternas valstuga för att ge dem sitt stöd.
– Jag kommer att rösta på Socialdemokraterna för det har jag gjort i alla år. Jag minns han vad han nu hette, Tage Erlander, han var underbar!