Att födseln skulle ske på Östras förlossningsklinik bestämdes tidigt. Nyblivna mammor i bekantskapskretsen rådde henne att åka någon annanstans.
– Jag har hört bra saker om Östra men också fått många varningar om att det är fullt och att man riskerar att bli hemskickad för tidigt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Josephine Lundberg vet av egen erfarenhet hur negativt stress på en arbetsplats kan påverka.
– Och ingen vill ju att ens barnmorska ska vara stressad, säger hon.
– Politiker har pratat om vård, skola och omsorg så länge jag kan minnas, ändå försämras det.
Jag är i och för sig glad att jag inte bor i Norrland, där är det ännu värre.
Specialistvården en tillgång
Under ett informationsmöte på Östra inför förlossningen fick hennes oro ytterligare bränsle.
– Det var överfullt i salen. Trångt och dålig luft. Alla icke-gravida fick stå eller sitta på golvet. Barnmorskan sa att de själva inte var nöjda med situationen, att de försökt protestera så gott det gått. De mer eller mindre uppmuntrade oss att säga i från, berättar Josephine Lundberg.
Hon funderade på andra ställen. Borås eller Varberg verkade bättre.
– Jag har hört väldigt många säga att det är ett lugnare tempo där, inte så mycket stress – och att man får bättre vård, säger Josephine Lundberg.
Ett ultraljud halvvägs in i graviditeten ändrade planerna.
– Vår lille, han eller hon, kommer att födas med inåtvridna fötter, berättar hon.
De vinklade, inåtvridna fötterna kallas Peva, en medfödd missbildning som kräver åtgärd inom 72 timmar. Helst omedelbart.
Under knappt två månader rätas fötterna gradvis ut genom att tänjas och gipsas gång på gång.
– Peva medför också en förhöjd risk att det är något annat som är lite knasigt.
Eftersom det är på Östra som all specialistvård inom förlossning och neonatalsjukvård finns kunde vi ju lika gärna vara där från början, säger Josephine Lundberg.
Trångt i sommar
Flytten av förlossnings- och BB-platser från Mölndal till Östra sjukhuset gick snabbare än beräknat. Nu väntar man på paviljongerna. Tills dess är det trångt på avdelningen vilket gör att partners inte alltid kan stanna över natten på BB.
– För oss handlar det bara om att gilla läget just nu. Det är mycket folk i alla utrymmen men det är en övergående period. Vi hoppas att det lossnar fram i oktober, november, säger Malin Bergander, barnmorska på Östra sjukhuset och förtroendevald för Vårdförbundet.
– Att personalen kommer att jobba mycket i sommar, ja så är det ju. Men det ser inte värre ut än vad den gjort andra somrar. Har vi luckor får den befintliga personalen jobba mer, det står ju inte en massa barnmorskor på rad där ute och väntar, säger Malin Bergander.
Att dra ner under sommaren är helt enkelt inte tillämpligt på förlossningsvård, påpekar hon.
Fler barnmorskor behövs
– I grunden handlar det om att vi är för få, vilket märks så fort någon blir sjuk. Att barnmorskeyrket är kvinnodominerat med många i barnafödande ålder märks också. Arbetsgivaren har inte alltid räknat med att det blir mångaVAB-dagar och föräldraledigheter då, säger Malin Bergander.
Hon tror att ingångslönerna behöver höjas och gör jämförelsen med ingenjörerna. Liksom barnmorskorna har de 4,5 års högskoleutbildning – men drygt fem till tiotusen kronor mer i ingångslön.
– I stället för att ta ett omtag och se över lönesituationen generellt försöker man lösa den genom quick fix – väldigt dyra personallösningar där varje extrapass kostar mycket pengar, påpekar Malin Bergander.
Och personalbristen kostar på flera sätt.
– Det är ju full rulle hela tiden och dålig tid för rast och reflektion, framför allt för nattpersonalen, säger hon.
En annan sak som ökat arbetsbelastningen är att antalet kvinnor med stort vårdbehov har ökat.
– Kvinnor som inte kunde få barn för tjugo år sedan föder barn i dag. Det kräver lång förvård, speciell vård under förlossningen och även efter. Det är en stor skillnad, säger Malin Bergander.
Josefine Lundberg oroar sig för att ni inte ska hinna med henne. Vad säger du om det?
– Så upplever jag inte riktigt att det är. Visst kan vi ha flera i aktivt förlossningsarbete på samma gång men när vi väl är på rummet så är vi ju duktiga på att se de kvinnor som är där.
För alla parter är det förstås optimalt att ha en kvinna åt gången men så här har det varit väldigt länge, säger Malin Bergander.
Tidig hemgång ofta en fördel
– Som barnmorskor är vi generellt positiva till tidig hemgång, förutsatt att allt fungerar. Det är lugnare, framför allt nu, när det är så stökigt och man har folk högt och lågt.
Det som kan strula efter två dygn, till exempel amningen, kommer i vilket fall oftast lite senare, säger hon och pekar på fördelarna.
Tidig hemgång betyder ofta mindre smittorisk och bättre anknytning till barnet.
Men Malin Bergander poängterar att man inte kör ut någon.
Vi frågar nogsamt så att ingen känner sig otrygg när de ska åka hem, säger hon.