På Eyrabadet i Örebro är det rea på solariesol just nu. Den som vill möta sommaren i en brunare nyans kan alltså göra det till reducerat pris. Samtidigt varnar Strålsäkerhetsmyndigheten människor från att sola solarium.
– Vi klassar solarier som cancerframkallande och just nu ökar hudcancerfallen. Det är den cancerdiagnos som växer snabbast, säger Roshan Tofighi, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Myndigheten kan inte förbjuda solarier, men de har i flera år arbetat för att solarier ska försvinna i kommunala verksamheter.
– Vi kan inte förbjuda privata aktörer, men vi skulle vilja att kommunerna valde bort solarierna. Ju färre solarier som finns desto bättre, säger Roshan Tofighi.
”Rekommenderar inte solarium”
Och hon får medhåll från Anna Josefsson, verksamhetschef på hudkliniken på universitetssjukhuset i Örebro.
– Solariesolning är inte bra, vi rekommenderar inte någon att sola solarium. Främst ska barn och unga undvika solarier. Men sjukvården kan bara ge råd och berätta om de skadliga effekterna, sedan får man själv avgöra vilka risker man vill ta. Det är som med rökning, säger Anna Josefsson.
I vintras tog badanläggningen Gustavsvik bort sina solarier för att stärka sin hälsoprofil. Och gästerna har inte klagat.
– De flesta av gästerna är positiva när de får höra att vi inte har solarier på grund av att vi inte anser att det är friskvård. Bara ett fåtal har haft negativa synpunkter, säger Tuva Sperringer som tar emot badgäster i receptionen på Gustavsvik.
Men på de mindre kommunala badanläggningarna i Örebro finns solarierna kvar.
– Vi diskuterade hur vi skulle göra med solarier på badhusen när Gustavsvik valde att ta bort sina solarier. Men det fanns ingen politisk vilja att vi skulle ta bort dem och vi kan se att de är efterfrågade och välbesökta eftersom intäkterna är ganska stora, säger Helene Lis, chef på fritids- och turismförvaltningen i Örebro.
Men det är inte pengarna som är avgörande för att solarierna får vara kvar.
– Vi ser det som en service som vi erbjuder och något som många efterfrågar, men om politikerna vill ta bort solarierna fungerar det också, säger hon.
Helene Lis känner till varningarna och önskemålen från Strålsäkerhetsmyndigheten. Men det ändrar ingenting.
– Det är en varning man får ta på allvar. Men det är ett politiskt beslut att de ska vara kvar. Och människor får själva välja om de vill utsätta sig för risken, säger Helene Lis.
”Hudcancer går att undvika”
Men Roshan Tofighi på Strålsäkerhetsmyndigheten skulle vilja se en förändring i kommunpolitikers inställning.
– Vi vill att kommunerna går ut och tar ställning genom att ta bort solarier i kommunala lokaler, säger hon.
Hon är orolig att personer som solar solarium på de kommunala badhusen tillhör den riskgrupp som kan få cancer i framtiden.
– Hudcancer beror ofta på vårt beteende och går därför att undvika. Att sola solarium är att utsätta sig för en risk. Det som är farligt är att man solar intensivt på hela kroppen med en annan typ av strålning än den från solen. Vill man få sol är det bättre att man går ut en liten stund på lunchen. En kvart med solljus på händer och ansikte räcker för att höja D-vitaminhalten, säger Roshan Tofighi.