Inför valet låg Miljöpartiet på runt tio procent i opinionsmätningarna och såg länge ut att ge Sverigedemokraterna en tuff match om tredjeplatsen i riksdagen. Men valresultatet blev ett nederlag. Partiet tappade jämfört med 2010 och fick 6,8 procent av rösterna medan SD blev nästan dubbelt så stora med 12,9 procent. Vad hände?
– Det är förstås en besvikelse att vi inte går framåt, det hade vi räknat med. Men vår bild är ändå att vi gjort en stark valrörelse, säger Anders Wallner, Miljöpartiets partisekreterare.
Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen, är av en annan uppfattning. Hon menar att Miljöpartiets tapp beror på att Centerpartiet helt enkelt var bättre på att driva miljöfrågorna i en liberal riktning under valrörelsen.
– Centern lyckades vända Miljöpartiets politik till något negativt för landsbygden och de som har bil. Sedan har det varit en del fokus på sex timmars arbetsdag vilket verkar ha slagit ganska hårt mot hur regeringsdugliga och ekonomiskt ansvarstagande MP uppfattats, säger Beatrice Rindevall.
Hon menar att Miljöpartiet tappade bollen när exempelvis omställningen av fordonsflottan tilläts bli en negativ plånboksfråga för den enskilde, snarare än positiv ödesfråga för våra barn.
Kärnkraften en kvasifråga
Magda Rasmusson, språkrör för Grön ungdom, håller delvis med om att Miljöpartiet inte lyckats sätta agendan på klimatområdet och att det saknats en ideologisk debatt på ett mer allomfattande plan.
– Vi fick en debatt om kärnkraften istället för en debatt om vad det egentligen handlar om – att vi konsumerar mer än vi klarar av, att det är billigare att ta flyget än tåget, att vi måste ställa om, säger hon.
Kärnkraften menar hon i grunden är en icke-fråga som blev ett misslyckande för MP.
– De gamla reaktorerna är ändå på väg att bli för gamla och fasas ut. I praktiken är det inget parti som är beredd att satsa de resurser som krävs för att bygga nya. Det borde ha handlat om satsningar på förnybara energikällor istället för fortsatt fokus på förlegad kärnkraft.
Tappade stort till Fi
Enligt SVT:s valpejl har cirka 19 procent av dem som röstade på MP i förra valet gått till Fi. Anders Wallner tror att det till stor del beror på att en stor grupp väljare bestämde sig i sista sekund och då valde att lägga en stödröst på Fi.
– Vi är de två partier vars väljargrupper liknar varandra. Det är unga och välutbildade som gör medvetna val, men de är inte särskilt lojala väljare och därför hoppar de mellan partierna.
Enligt Anders Wallner väntar nu utvärdering och valanalys för Miljöpartiet. Och det kan behövas i fler avseenden än tappet till Fi. Inför valet var miljöfrågan den näst viktigaste för unga väljare, enligt analysföretaget Inizio. Trots det röstade en majoritet av förstagångsväljarna på Moderaterna medan Miljöpartiet bara blev tredje största parti. I EU-valet var de störst bland förstagångsväljarna.