Vem? Du ska vara myndig och det finns vissa andra bestämmelser att förhålla sig till. Har du en ny sexpartner ska du till exempel vänta i tre månader. Än idag får du som man inte ha legat med en annan man på ett år innan du får donera blod.
Hur? Om du är ny givare ska du först boka en tid. Du fyller i en hälsodeklaration och tar ett blodprov för att bland annat testas för sjukdomar som gulsot, syfilis och HIV.
Godkänns provsvaren får du en kallelse för att ge din första blodpåse. Du kommer tappas på 4,5 deciliter, ungefär en tiondel av allt ditt blod, vilket tar mellan fem och tio minuter. Blodet testas för blodsmitta och centrifugeras sedan för att delas upp i sina olika beståndsdelar: röda och vita blodkroppar, trombocyter och plasma.
Bröstmjölk
Var? Efter att ha kontaktat modersmjölkscentralen på Sahlgrenska kan du lämna bröstmjölken på vårdcentralen i Frölunda, barnavårdscentralen i Biskopsgården, samt neonatalavdelningen och modermjölkscentralen på Östra sjukhuset.
Vem? Det ska ha gått max tre månader sedan din förlossning. Du ska vara helt frisk och medicin- och nikotinfri. Du ska inte ha fått en blodtransfusion eller gjort en tatuering eller piercing det senaste halvåret.
Hur? På Sahlgrenskas modersmjölkscentral fyller du i en hälsodeklaration och tar ett virologprov. Därefter får du låna en elektrisk pump och förpackningar som du ska frysa in mjölken i. Sedan lämnar du regelbundet in den på ett av inlämningsställena. För att godkännas ska mjölken inte innehålla för mycket bakterier, så hygien är viktigt under pumpningen.
För varje liter godkänd bröstmjölk får du i Göteborg en ersättning på 200 kronor.
Organ
Var? Transplantationscentrum på Sahlgrenska.
Vem? Är du över 15 år kan du registrera dig i det nationella donationsregistret. Är du yngre kan dina vårdnadshavare registrera dig. Varken levnadsvanor eller sjukdom är något hinder.
Som levande donator får man oftast bara donera till närstående. Då handlar det oftast om exempelvis njure, lever eller olika vävnader. Organ som transplanteras från en avliden donator brukar förutom ovanstående vara hjärta, lunga, tarm, bukspottskörtel, hornhinnor, hjärtklaffar, hud och benvävnad.
Hur? Anmäl dig till donationsregistret, fyll i ett donationskort och/eller informera dina närstående om att du vill donera. Om du inte aktivt anmält att du vill donera, så räknas du ändå som aktuell för donation så länge dina närstående inte har något att invända. För att donation ska vara aktuellt efter ett dödsfall krävs att personen i fråga ska ha vårdats på en intensivvårdsavdelning och avlidit i en total hjärninfarkt.
Ägg
Var? Ägg donerar du på Sahlgrenskas mottagning för reproduktionsmedicin.
Vem? Du ska vara mellan 23 och 35 år gammal. Du ska vara frisk, inte ha några kända ärftliga sjukdomar, helst ha ett BMI under 25 och en regelbunden menscykel. Dessutom vill mottagningen gärna att du ska ha egna barn.
Du kommer vara anonym, förutom för de barn som blir till genom donationen, som har rätt att ta reda på donatorns identitet.
Hur? Du anmäler ditt intresse och blir sedan kallad till läkarsamtal, gynekologisk undersökning och ultraljud. Senare får du träffa en kurator.
Ungefär två veckor innan donationen kommer du att få dagliga injektioner med äggstimulerande hormon. Under själva ingreppet förs en tunn nål in i slidan med hjälp av en ultraljudsstav. Med nålen sticker läkaren hål på äggblåsorna och plockar ut äggen. Du får både bedövning och avslappnande medel och proceduren tar mellan 15 och 20 minuter. Sedan får du stanna kvar i ett par timmar och vila.
Du har rätt till ersättning för resor, förlorad inkomst och läkemedel.
Du får donera till max sex familjer och det går bra att donera till någon du känner.
Blodstamceller
Blodstamceller finns i benmärgen och bildar blod. Därför används de bland annat för att behandla leukemi.
Var? Du registrerar dig i Tobiasregistret, som är en nationell databank. Själva donationen sker på ett universitetssjukhus, exempelvis Sahlgrenska.
Vem? Runt en fjärdedel av patienter som behöver en stamcellstransplantation kan få det från en familjemedlem. Men för de som inte kan det är det svårt att hitta rätt donator eftersom det finns miljontals olika varianter på stamceller.
Medelåldern är hög bland dem som finns registrerade så därför finns just nu en övre åldersgräns på 35 år (minimiåldern är 18). En transplantation fungerar bäst om givaren är ung.
Hur? Anmälan sker på tobiasregistret.se där du också fyller i en hälsodeklaration. Därefter får du ett topsnings-kit hemskickat för att topsa insidan av din mun. När det har analyserats förs du in i registret. Sker en matchning får du göra ett blodprov och ett hälsotest. Sedan kan själva donationen göras på två olika sätt. Antingen sker det, likt blodgivning, genom att blodet leds ut via slangar, men sen också tillbaka in i kroppen igen efter att stamceller utvunnits. Det tar mellan fyra och fem timmar.
Det andra sättet är att ta stamcellerna direkt från benmärgen i höftbenet, en procedur som sker under nedsövning. Du kan bli trött och öm i nedre delen av ryggen, men de flesta är återställda inom en vecka. Donerar du på det här sättet får du ersättning för resa, boende och förlorad arbetsinkomst.
Spermier
Var? Sahlgrenskas mottagning för reproduktionsmedicin.
Vem? Du ska vara mellan 23 och 45 år, frisk och inte ha några kända ärftliga sjukdomar. Precis som med äggdonationer har barn som blir till via spermiedonation rätt att få reda på donatorns identitet.
Hur? I samband med att du gör en intresseanmälan på mottagningen lämnar du också ett spermaprov. Får det tummen upp kallas du till samtal med kurator. Bestämmer du dig efter det för att bli donator ska du lämna spermaprov en gång i veckan, totalt mellan åtta och tio tillfällen. Du måste också lämna ett blodprov sex månader efter senaste spermaprovet.
För varje spermaprov får du 580 kronor i ersättning.
Navelsträngs- och livmoderblod
Ett mindre välkänt sätt att donera stamceller på är genom att ge bort blodet som finns som finns kvar i moderkakan och navelsträngen efter att du har fött barn.
Var? Planerar du att föda på Sahlgrenska kan du tala om för din förlossningsbarnmorska att du vill donera navelsträngsblod.
Vem? Du som snart ska föda ett barn.
Hur? Efter födseln samlas blodet som finns kvar i moderkakan och den avklippta navelsträngen in. Det kräver skriftligt samtycke från båda föräldrar. Blodet skickas sedan till den nationella navelsträngsblodbanken som är tillgänglig för människor i hela världen.