I de sex senaste opinionsmätningarna får Vänsterpartiet ett genomsnittligt stöd på 7,2 procent. Under valrörelsen har de positionerat sig mot vinster i välfärden och ibland fått kritik för att ha överskattat frågans betydelse för väljarna. Men nu har vinden vänt och Aron Etzler tror det beror på ett ökat förtroende för partiet.
– Tidigare har vi varit bra på att kritisera men inte varit tillräckligt tydliga med lösningar. Men de senaste åren har vi visat att vår politik faktiskt går att driva igenom, säger Aron Etzler.
Bland annat har Vänsterpartiet i flera rapporter lagt fram förslag på hur privatiseringarna i välfärden ska stoppas i praktiken.
– Högern kan inte längre påstå att vi är ett utopiskt parti. Det går att stoppa privatiseringsvågen och vi är den enda parti som tar tydlig ställning emot den och vill förändra, säger Aron Etzler.
Han tror att vänsterns ökade förtroende, som bland annat en färsk undersökning från Demoskop bekräftar, också är kopplat till regeringsfrågan. Väljare till vänster, som i vanliga fall röstar på Socialdemokraterna men som inte vill se en regering med Folkpartiet kan taktikrösta på Vänsterpartiet som varit tydliga med att de vill bilda en rödgrön regering.
– Vi har en historiskt unik situation där vi är det enda parti som står för ett alternativ till borligheten, menar Etzler.
”Hög profil i jämställdhetsfrågor”
Feministiskt initiativ nådde i torsdagens stora Ipsosmätning upp till fyra procent, och skulle om den siffran håller i sig komma in i riksdagen. Vänsterpartiet vill profilera sig som ett feministiskt parti och har som mål att ha en representation på mer än 50 procent kvinnor i demokratiska församlingar på alla nivåer, i kommuner, landsting och i riksdagen.
– Det är ett ambitiöst mål men dit ska vi nå, säger Aron Etzler.
Ändå verkar ni förlora väljare till Fi?
– Vi kan alltid bli bättre men jag tror att folk är medvetna om att vi har en hög profil i jämställdhetsfrågor och har mycket feministisk politik.
Etzler tror också att Jonas Sjöstedt och även den ekonomisk-politiske talespersonen Ulla Andersson har haft stor betydelse för det ökade förtroendet.
Vad hade ni kunnat göra bättre i valrörelsen?
– Det får vi utvärdera efter valet. Frågan vi bör ställa oss är varför folk inte röstar på Vänsterpartiet och inte tvärtom. Den politik vi står för har stor väljarpotential, mellan 14-18 procent av befolkningen. Det är inte vårt mål att få så högt resultat men där ligger vår potential.
Brett stöd för vinstkritiken
På tisdagen publicerades en undersökning från företaget Exquiro som visar att nio av tio väljare, oavsett partisympati, är kritiska till vinster i friskolor. Tidigare undersökningar har visat att en majoritet i befolkningen tycker att vinstuttag i privat skattefinansierad välfärd ska begränsas eller återinvesteras i verksamheten.