(Ladda om sidan för senaste nytt.)
00.09 Nu stänger vi ner för idag. Vi är tillbaka med analyser och kommentarer i morgon bitti. Tack till alla er som har följt oss!
00.08 Valresultaten för hela Europa är försenade eftersom Storbritanniens röster inte är klara.
23.57, S: Nu talar Löfven, med hela partiledningen bakom sig. "Visst ville jag ha någon procent mer, men vi ska ta med att vi med det ökade valdeltagandet fick 110 000 fler röster." Han gratulerar MP och de socialdemokratiska partier som har gått framåt i Tyskland och Storbritannien. "Men jag blir väldigt nedstämd av att konstatera att vi får in fler nynazistiska och främlingsfientliga partier i EU-parlamentet. Det ser jag som ett nederlag." Stora applåder när han säger att vi varken vill ha rasism eller nazism i EU eller Sverige. Talet avslutas med Dr Albans "Sing Hallelujah".
23.52 Piratpartiet lämnar parlamentet. "Vi har inte varit synliga i medierna. Det räcker inte med att göra saker – någon måste knna till det också. Det är viktigt att komma ihåg att det sitter fortfarande pirater i parlamentet nästa period. De får ta över stafettpinnen så återkommer vi om fem år", säger Christian Engström till SVT. "Vi har tillbringat de här åren med att bygga upp en stabilare organisation, breddat vårt politiskta program. Jag är förfärad över att medierna fortfarande benämner oss som ett enfrågeparti. De har valt att utgå från hur det var 2009", säger Amelia Andersdotter till SVT.
23.40, M: Moderaterna får 13,5 procent och har alltså tappat drygt fem procentenheter. Men när Reinfeldt kommer till Moderaternas valvaka möts han av jubel. Han börjar med att tacka alla som deltagit i valkampanjen, och går sedan över till att prata om valresultatet:
– Det är tungt att vara regeringsparti. Det har det varit i Sverige liksom många andra länder. Väljarna söker sig till enfrågepartier med mer kritisk syn på Europa.
Reinfeldt får senare fråga om vad det betyder för partiets identitet att Mp är större än M.
– Vi har mycket att göra inför september.
23.34: Både Lena Mellin, Aftonbladet, och Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, har samma slutsats kring vad Moderaternas katastrofval berodde på. "Det beror nog på Hökmarkeffekten", säger Jonas Sjöstedt. "Ju mer man lyfter fram Hökmark, desto snabbare flyr unga väljare till andra partier", säger Lena Mellin.
23.27. Preliminärt valresultat från Sverige:
S, V, MP och Fi får tillsammans 51,2 procent.
C, FP, M och KD får 36.
SD får 9,9.
23.26, kommentar från ETC:s ledarskribent Nabila Abdul Fattah: "Jag vill glädjas åt att V ökar och att Fi kommer in i parlamentet. Men samtidigt har de högerextrema partierna gått framåt. Front national är största parti i Frankrike. Det är en katastrof. Nu måste alla antirasister i hela Europa organisera oss och stoppa det här. Först jobba, sedan fira. Det är de etablerade partierna som bjudit in till rasisternas framgångar. De har blivit för lika och de har inte tagit det här hotet på allvar. Det är som att vi inte lärt något av historien."
23.25: Valdeltagandet i Sverige ökar med 5 procentenheter till ca 50,5 procent, rapporterar SVT.
23.24: Vilka som kommer att ta plats med Peter Eriksson och Isabella Lövin i parlamentet kommer inte att vara klart förrän senare i veckan.
23.22, MP: ”Sverige vill ta ansvar, för klimatet och för framtiden. Och Sverige vill ta fighten mot rasisterna Det vill Sverige idag och jag lovar, det vill Sverige i september.” Gustav Fridolin om MP:s framgång. Loreens Euphoria spelas på hög volym golvet gungar bokstavligen. Alla dansar och sjunger med.
23.21: Mona Sahlins analys i SVT stämmer överens med det många pratar om under Socialdemokraternas valvaka ikväll – S måste bli bättre på att fånga upp feministiska och antirasistiska rörelser.
23.10: "Det här är så fantastiskt. Vi har visat att vi är trovärdiga, vi står för den trovärdiga politiken i EU", säger Isabella Lövin. "Det är första gången vi blir näst största parti. Förra gången M inte var näst störst var 1976. Vi har gjort en fantastisk resa och md ett fantastiskt resultat", säger Peter Eriksson. Ännu mer applåder när det konstateras att MP blev störst i Stockholm län. MP blir också större än SD i Skåne, säger Fridolin och möts av applåder och hejarop.
23.09: Enorma applåder hos S när siffrorna kommer upp. Nästan lika högt är jublet när ledsna moderater syns på skärmen. Glädje också över att Fp backar. Burop för SD, applåder för Fi. Alla skrattar och buar när Moderaterna nämns, skadeglädjen kan mycket väl vara den enda sanna glädjen.
23.08: Soraya Post om att SD får 9,9 procent mot deras 5,3:
”Vi får kämpa ännu mer mot dom, vi är deras direkta fienden, men vi är i alla fall med på planet, vi kommr sprida vår feministiska politik i alla frågor”.
23.06, MP: Burop när SD:s resultat kommer upp på skärmen. Annars jubel och applåder, även över Fi:s framgång. Nu står språkrören på scenen, kramas
23.04: Hela listan med preliminära svenska valreultatet:
V 6,3
S 24,5
MP 15,1
C 6,6
FP 9,9
KD 6,0
M 13,5
SD 9,9
FI 5,3
PP 2,2
23.04: Och SD får även de plats i EU-parlamentet, med nästan 10 procent lär de dessutom få två platser.
23.03: Det första svenska valresultatet är klart – det blir som SVT vallokalsundersökning visade: Fi kommer in i parlamentet med 5,3 procent, och MP blir näst största parti med 15,1 procent. Piratpartiet slutar på 2,2 procent enligt valresultatet.
23.00 Skarpa svenska siffor på väg in nu.
22.59: Stora framgångar för högerextrema partier i Europa – men SD vill inte prata om samarbete med tyska nazistiska NPD och österrikiska FPÖ: "Det är som att fråga om vi är pedofiler", säger Linus Bylund irriterat till Dagens ETC.
22.59: Senaste prognosen för partigrupperna i parlamentet:
Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster: 47 mandat (35 nuvarande mandatperiod)
Progressiva förbundet av socialdemokrater: 193 (195)
De gröna/Europeiska fria alliansen: 58 (58)
Alliansen liberaler och demokrater för Europa: 74 (83)
Europeiska folkpartiets grupp: 211 (274)
Europeiska konservativa och reformister: 39 (57)
Frihet och demokrati i Europa: 33 (31)
Övriga: 96 (33)
22.50, S: Dagens ETC har pratat med Marita Ulvskog, som tycker att det har varit svårt att föra en intensiv valrörelse på jobben i hela Europa. "Vi har försökt ta ansvar för debatten om jobb och den växande fascismen, som är kopplad till arbetslösheten efter den ekonomiska krisen. I Sverige har mycket handlat om skolan, välfärden och jobben här hemma. Men än så länge är jag väldigt nöjd med valrörelsen - vi har haft över 600 000 samtal med väljare, det känns verkligen som att folkrörelseidén i Socialdemokraterna har fått en renässans. Nu siktar vi på nästa val!"
22.44: Bilder från Fi:s jubelvaka:
22.34, Fi: Post avslutar sitt tal. Applåderna vill aldrig ta slut. Nu kommer tårarna för många.
22.31, Fi: "Europa har varit för fattigt på kärlek. Och jag är så glad att jag, i min ålder, får uppleva detta. Den här kärleken har inga gränser. Vi kräver jämlikhet och jämställdhet. Vi tar nu upp kampen i EU-parlamentet", säger Soraya Post.
22.33: Ny prognos för grupperingarna i EU-parlamentet:
Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster: 47 mandat (35 nuvarande mandatperiod)
Progressiva förbundet av socialdemokrater: 193 (195)
De gröna/Europeiska fria alliansen: 58 (58)
Alliansen liberaler och demokrater för Europa: 74 (83)
Europeiska folkpartiets grupp: 211 (274)
Europeiska konservativa och reformister: 39 (57)
Frihet och demokrati i Europa: 33 (31)
Övriga: 96 (33)
22.29 Soraya Post: "Vi skapar historia som sprider sig runt hela jordklotet. Alla ni ser att det går att förändra, att kärleken är den största kraften – att bry sig, att dela med sig. Man måste offra något för någon annan."
22.21, årets klipp: Carl Bildt får i direktsändning beskedet om att MP går om M – you won't believe what happens next. (Värt ett klick, jag lovar!) //Signe
22.19, Fi: Alldeles snart kommer Soraya Post att tala. Dagens ETC direktrapporterar.
22.19, S: I väntan på preliminära resultat från Bryssel pratar EU-kandidaten Anna Hedh. "Jag är rädd för att många inte tar främlingsfientligheten på allvar för att folk har glömt vår historia. I många länder förstår man nog inte vad det är man röstar på." I andra delar av lokalen minglar gamla bekanta namn som Thomas Bodström och Leif Pagrotsky runt med sina partikamrater.
22.18: Lite av en gåta att piratparitet åkt ut, säger statsvetare i SVT. Med tanke på Snowden och övervakning borde de lyckats bättre, men andra frågor har stått högre på dagordningen för väljarna. Dessutom är det svårt för små partier att hålla sig kvar i parlamentet efter de kommit in. Det har tidigare val visat.
22.12: EU-valet om de yngsta fått välja (18-21 år):
MP blir störst med 23 procent, därefter Fi med 18 procent, S med 15 och V och M får åtta var. KD åker ur och Piratpartiet får sitta kvar.
22.07: Valdeltagandet i Europa verkar bli exakt som förra gången – 43 procent. I Sverige ser det däremot lite bättre ut, 51 procent verkar det som. Det är bättre än 2009 då 45,5 procent röstade. 2004 röstade bara 37,8 procent av svenskarna.
22.02: Miljöpartiet går framåt ordentligt i Sverige, men i övriga Europa går de gröna bakåt. England är ett undantag – även här går de gröna framåt.
21:54: Gudrun Schyman tycker, inte helt överraskande, att Fi:s resultat är fantastiskt. Men hon hade räknat med framgång: ”Det motsvarar det tryck som finns i den här rörelsen, den kärlek och värme som har funnits i den här kampanjen.” säger hon till SVT.
21.46, V: Jubel över att det verkar gå framåt för vänsterns partigrupp GUE/NGL i parlamentet. Även jubel över att det verkar gå bakåt för den liberala gruppen. //Sam
21.45: Framåt för vänstern, bakåt för Miljöpartiet på gruppnivå i EU-parlamentet:
Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster: 52 mandat (35 nuvarande mandatperiod)
Progressiva förbundet av socialdemokrater: 201 (195)
De gröna/Europeiska fria alliansen: 44 (58)
Alliansen liberaler och demokrater för Europa: 59 (83)
Europeiska folkpartiets grupp: 217 (274)
Europeiska konservativa och reformister: 42 (57)
Frihet och demokrati i Europa: 40 (31)
Övriga: 95 (33)
21.40: Det blir en intressant valrörelse på vänstersidan i höst. Enligt SVT Valu är S med sina 23,7 procent betydligt mindre än V, MP och Fi tillsammans som får 32,2 procent.
21.32: "Det är svårt att beskriva det här som något annat än en kollaps för Moderaterna", säger Mona Sahlin i SVT.
21.30: Vid förra EU-valet hade S, V och MP tillsammans 41 procent av rösterna. Medräknat FI 43,2. Deras 56 procent är alltså en ökning med nästan 13 procentenheter det här valet. Samtidigt tappar de fyra allianspartierna nästan 10 procentenheter ihop. Förra valet hade de 42,5 procent.
21.27, V: "Vi är väldigt glada men lite försiktiga och väntar på det slutgiltiga beskedet." - Malin Björk om SVT Valu. "Det ser bra ut och känns lite mindre nervöst nu." - Mikael Gustafsson
21.26: Fi, Mp, S och V får tillsammans 56 procent, medan M, FP, C och KD får 33,8 procent.
21.24, S: Blandade känslor hos Socialdemokraterna, som enligt SVT Valu landar på 23,7 procent – under målet på 34,4 procent. Åsa Odin Ekman, ordförande för S-studenterna på Stockholms Universitet: "Det är klart att det är tråkigt att vi står och stampar, speciellt för att valarbetet har känts så positivt. Samtidigt är det en bra utgångspunkt inför riksdagsvalet, och skönt att det går så dåligt för Moderaterna. Det S måste jobba på är att vi måste förmå att fånga upp politiska rörelser, till exempel inom migrationspolitiken."
21.22, MP: Dagens ETC får en pratstund med Isabella Lövin innan hon ska upp på scen. ”Det här är fantastiskt. Det betyder att svenska folket förstått det som vi förstått för länge sen, att EU är den största maktfaktorn för att rädda klimatet, rädda miljön och värna de mänskliga rättigheterna – det är det vi jobbar för. ”Vi har väldigt mycket mörka krafter i Europa, och risken är att de blir mycket starkare. Vi behöver människor i Europa som verkligen jobbar aktivt och fokuserat för de viktigaste sakerna; och det gör den gröna gruppen. Tyvärr kan jag säga att några av högergrupperna inte drivs av att göra världen bättre, utan att bara behålla världen som den ser ut nu. Och då klarar vi inte klimatmålen och då kan vi inte försvara de mänskliga rättigheterna”
21.20, Johan Ehrenberg: Ett sånt här övertag för vänstervindar har vi inte sett sen Tage Erlanders segerval. Det är en enorm förändring där de borgerliga partierna – inklusive SD – hamnar långt efter. För första gången är också ett EU val inte en fråga om EU ska finnas eller inte, utan en fråga om vilken politik som ska drivas – så länge EU finns.
21.19: Miljöpartiet får fler röster än någonsin och blir större än M. Isabella Lövin tror att framgången beror på att de har varit tydliga med vad de vill göra, istället för att prata om vad de inte vill göra.
21.15: Jimmy Åkesson är nöjd: "Det är det bästa resultatet vi har haft i något val någonsin, så det är fantastiskt bra." Han säger att han inte vet vilken grupp SD ska ingå i, mer än att de inte ska samarbeta med partier de inte känner sig bekävma med.
21.12, V: Stort jubel över opinonssiffrorna. Folk står klistrade vid tv:n. Även jubel och burop när moderaternas siffror räknas upp och skratt när bilder från deras valvaka visas. "Vi vet inte hur undersökningen står sig. Men om den gör det är det vår första valframgång på 15 år." Partisekreteraren Aron Etzler håller tal, stort jubel. "Vi har sett en enorm mobilisering mot rasismen i valrörelsen. Stora delar av samhället verkar gå åt vänster. Vi har en vänstervåg och en feminisitskt våg i Sverige. Och borgerligheten är på väg att göra ett av sina sämsta val någonsin." Stort jubel.
21.12: SVT Valu: Många partier är hyfsat jämställda, dvs både män och kvinnor röstar på dem. Ett par undantag: Övervikt kvinnor hos Fi och MP, övervikt män hos PP och SD.
21.10, S: Nu applåderas det för att S har minskat mindre än M. Stor glädje för att de borgerliga partierna ligger på 33 procent.
21.09: Hela SVT:s Valu:
V 8,1
S 23,7
MP 17,1
C 6,2
FP 9,5
KD 5,1
M13,0
PP 2,5 (Åker ur parlamentet)
SD 7,0 (NY!)
FI 7,0 (NY!)
Öv 0,8
21.06, S: Ganska tyst när SVT:s valundersökning presenteras. Skratt och applåder när M:s folktomma och dödstysta vaka visas i SVT.
21.06, Fi: Jublet vill inte lägga sig. Jetmotornivå. Fi tar plats i parlamentet. Igen, nu högre än någonsin: "Ut med rasisterna, in med feministerna".
21.06: Piratpartiet åker ur EU-parlamentet enligt SVT:s vallokalundersökning. Partiet lyckas bara få 2,5 procent av rösterna och förlorar därmed båda sina mandat.
21.05: Moderaterna får 13 procent enligt SVT:s Valu. Därmed tappar Moderaterna nästan sex procentenheter mot förra valet.
21.03: Öronbedövande jubel hos MP. 17,1 procent, större än M. "Det har känts såhär bra hela tiden, men man har inte kunnat tro på det förrän nu", säger Maria Ferm. "Det känns helt fantastistkt!"
21.02: Jubel även hos SD. De hade räknat med ett mandat – och det lär de få, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Precis som Fi får de 7,0 procent.
21.01: Fi kommer in i parlamentet – i alla fall om SVT:s vallokalsundersökning stämmer. De får enligt prognosen hela 7 procent. Och enligt SVT själva kommer det här resultatet att hålla i sig, någon halv procentenhet kan det skilja sig från slutresultatet
21:00. SVT:s Valu:
Fi kommer in.
SD kommer in.
PP åker ut.
MP större än M.
20.54, S: Ulvskog: "Högergruppen har haft kontrollen i 15 år, det är dags för ett maktskifte."
20.52, MP: Maria Ferm på scen, med anledning av att de främlingsfientliga växer: "Det viktigaste nu är att ännu tydligare stå upp för medmänsklighet och humanitet. Det farligaste är inte att de här partierna kommer in, utan om de etablerade partierna börjar anpassa sin retorik efter deras agenda." //Maria
20.50, V: Mikael Gustafsson, parlamentariker för Vänsterpartiet, har talat på V-valvakan. "Det är väldigt nervöst inför resultatet. Opinionsmätningarna spretar ju mycket och jag känner mig lite osäker", säger han. Om en andra mandatperiod: "Jag har aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv. Det jag varit mest nöjd med är dels att vi har fått parlamentet att rösta för en hållbar fiskepolitik. Sen är jag också väldigt nöjd med att vi fick igenom prostitutionsbetänkandet och att vi har lyckats flytta fokus i sexköpsfrågan. Det handlar om mäns våld mot kvinnor." //Sam
20.50, S: Marita Ulvskog på scen. "Valet handlar om att vi har 26 miljoner öppet arbetslösa i Europa. Då växer de extrema krafterna. Vår valrörelse har arbetat för att bekämpa dem." //Andrea
20.45, Fi: Trummhinnorna prövas till bristningsgränsen när SVT:s valvaka växlar över till Fi. //Andreas
20.45, Fi: Gudrun Schyman har talat. Jublet var öronbedövande. Gudrun Schyman uttryckte också stark optimism. Hon talade om en ”fantastisk resa”, om hundratals träffar som under våren vuxit sig allt större.
– Senaste veckan flyttade vi ut i parkerna.
– Ikväll kommer vi att se resultatet av allt vårt systematiska, organiserade arbete.
Samtidigt markerade Gudrun Schyman att EU-valet är ett moment, viktigt men inte avgörande.
– Det här är inget slut, det här är en början. Ikväll får vi en temperaturmätare, sedan går vi vidare. Vi har avslutat en valrörelse men påbörjat en rörelse.
Gudrun Schyman avslutade sitt tal – det första på valvakan – med en framtidsvision om att svenska Fi kommer att bereda väg för andra europeiska feministiska initiativ.
– Så kommer det att bli. Det här är det som våra barn och barnbarn kommer att läsa om i historieböckerna. //Andreas
20.45, S: Stefan Löfven hälsar på nästan alla han går förbi och lyssnar nu på Carin Jämtin, som stolt berättar att partiet har knackat på hundratusentals dörrar inför EU-valet. //Andrea
20.43, MP: Carl Schlyter hälsar välkommen, går igenom resultaten i andra länders val. Jubel när han berättar att de gröna i Tyskland fördubblat sina mandat i lokalvalen. //Maria
20.42: Många högerpartier går starkt framåt. Egen artikel om det här. Fylls på under kvällen. //Kalle
20.38, MP: Ganska lugnt men uppsluppet på Miljöpartiets valvaka på Mosebacke. Många sitter ute på terassen i väntan på första scenframträdandet. Per Garthon, Gustav Fridolin med flera minglar. //Maria
20.37, V: "I Frankrike verkar vi se en framgång för Front National, och även i Storbritannien och Grekland finns en liknande utveckling. Det är bedrövligt. Men det är också en blandad bild, i många länder gör också vänsterpartierna framgångar", säger Jonas Sjöstedt. //Sam
20.36: I de senaste nationella valen har Tysklands nationaldemokratiska parti, NPD, fått ungefär en och en halv procent av rösterna. Det har inte räckt till en plats i förbundsdagen, men däremot kommer de nu att få en av stolarna i EU-parlamentet. NPD är ett parti grundat ur resterna av Tyska rikspartiet, som leddes av flera av de tidigare medlemmarna och Hitler-anhängarna i nazistpariet NSDAP. Och den som kommer att representera partiet i EU, Udo Voigt, är också han kontroversiell. Inte bara på grund av hans släkt – hans far var medlem i SA – utan också för uttalanden och kampanjer. Inför fotbolls VM 2006 kampanjade han till exempel för ett landslag utan färgade spelare. //Karin
20.31: Några hålltider under kvällen: SVT:s stora vallokalsundersökning presenteras när vallokalerna stänger klockan 21. De första skarpa resultaten kommer klockan 23. //Signe
20.23, V: Jonas Sjöstedt talar. "Jag hoppas vi går framåt och gör ett bättre val, men jag väntar till 23 med att uttala mig om hur det blir. Skulle vi ta två mandat blir jag väldigt nöjd.", säger han. De viktigaste frågorna under valrörelsen har varit arbetsrätten och frihandelsavtalet TTIP. "Det är frågor som har rejäl tyngd." //Sam
20.20, V: "Vi ser det som positivt med en feministisk våg. Och vi är del av den vågen. Det som gör vår politik bättre feministiskt är att den ligger till vänster och att vi tydligt ser det ekonomiska maktperspektiet, och vi omsätter den i praktisk politik. Vi vill naturligtvis samarbeta med dem oavsett vilken grupp i EU-parlamentet de väljer", säger Malin Björk om Fi. //Sam
20.16, S: Hos Socialdemokraterna är det kanapéer och Michael Jacksons "nya" singel som gäller. Alla väntar på att partiledningen ska dyka upp. //Andrea
20.14, V: Malin Björk gör entré på Vänsterns valvaka. Det har varit tufft och roligt. Jag tror att det går framåt och hoppas på att vi får två mandat. //Sam
19.35 Sådär, nu är vi live i vår valbevakning. Ställ gärna frågor via Facebook eller Twitter så svarar vi efter bästa förmåga. //Signe