Thomas Wilkens-Johansson, specialist i klinisk sexologi, tar emot i sitt kontor, som också används som terapirum på Skånes sexualterapeutiska mottagning, dit människor som behöver någon form av stöd för sin sexuella identitet kommer. Bland klienterna finns både män och kvinnor, hetero- och homosexuella samt personer med andra typer av sexuell läggning och andra kön.
Det är också hit en del av de män som har blivit våldtagna eller utsatta för andra former av sexuella övergrepp kommer för att få hjälp. Ofta har det gått lång tid mellan övergreppet och insikten om att det kan vara det som får dem att må dåligt.
– När det gäller kvinnor som har utsatts för sexuella övergrepp så finns det en medvetenhet om att de snabbt bör undersökas och få hjälp, men när det gäller männen i samma situation är detta inte alls lika självklart, säger Thomas Wilkens-Johansson.
Svårt att förstå
De problem en sexuellt utsatt man möter när han ska söka hjälp finns på många plan, där en av svårigheterna ligger i att själv inse och definiera vad det är han har råkat ut för.
– Män använder sällan ordet våldtäkt om det de har råkat ut för, även om deras upplevelse stämmer överens med vad som allmänt uppfattas som en våldtäkt eller ett övergrepp. Det ingår helt enkelt inte i vår världsbild att män kan våldtas. De män som har råkat ut för det söker därför ofta svar på varför det hände i sitt eget beteende, att de inte har varit tillräckligt manliga eller tagit avstånd på ett tydligt sätt, förklarar Thomas Wilkens-Johansson.
Övergrepp i en relation
Som terapeut har han mött enstaka män som har blivit utsatta för överfallsvåldtäkter med penetrerande sex. Han möter dessutom många fler som har varit utsatta för de typer av sexuellt tvång som enligt lagens tolkning är lindrigare men som på det psykiska planet tvärtom kan vara värre.
– För den som har blivit våldtagen kan det psykologiskt vara enklare att hantera, eftersom det så tydligt handlade om en situation där man var ett offer och inte hade någon del i det som skedde. I en situation där det har handlat om sex som har forcerats fram genom hot, lock och pock eller andra pådrivningsmedel kan de psykiska ärren bli värre, eftersom det här är lätt att lägga en del av skulden på sig själv. Hade jag varit tydligare med mitt nej, gått hem tidigare eller inte dansat med den mannen, så hade det aldrig hänt, säger Thomas Wilkens-Johansson.
Han möter manliga klienter som har blivit sexuellt utnyttjade på olika sätt. Övergreppen har ibland begåtts inom en relation och bland utövarna finns både män och kvinnor. Ofta ligger övergreppen långt tillbaka i tiden och den utsatta mannen kan ha tagit till alkohol eller andra droger för att försöka döva den olust han känner.
Fel plats vid fel tillfälle
Enligt Thomas Wilkens-Johansson är de psykiska symtomen ofta ångest, antingen i form av lätt oro eller panikångestattacker. Männens sexliv påverkas ofta, men det behöver inte vara i form av impotens.
– En man kan få stånd under en våldtäkt, precis som en kvinna kan bli våt även när hon inte vill ha sex. En man som har fått erektion mot sin vilja har sedan också det att bearbeta. Detta kan leda vidare till en upplevelse av att vara berövad det sexuella liv man har valt att ha.
Bland de män som kommer till mottagningen efter att ha råkat ut för överfallsvåldtäkter så finns en kategori som har råkat ut för detta i samband med att de har sålt sex. Dessa övergrepp är ibland i form av gruppvåldtäkter. Enligt Thomas Wilkens-Johansson är offren för dessa våldtäkter mycket ovilliga att anmäla det som har skett.
– De som säljer sex har det oftast som en bisyssla och har därför ett annat jobb och ett socialt liv som de inte vill solka ner med uppgiften om att de också prostituerar sig, förklarar Thomas Wilkens-Johansson.
Det inträffar också att män blir överfallna och våldtagna av andra män enbart för att de råkar befinna sig på fel plats vid fel tid.
De sexuellt utsatta männen kan ha gått i flera år med obearbetat trauma innan de söker vård och vägen till den sexualterapeutiska mottagningen har inte sällan gått via psykiatrin.
”Personalen måste vara öppen”
Thomas Wilkens-Johansson anser att en särskild mottagning för våldtagna män, som den som ska startas i Stockholm, hade varit till gagn för de som är utsatta i Skåne. Men för att skapa en vårdkedja som är öppen för de våldtagna männen behövs också en ökad medvetenhet inom vården i allmänhet.
– På vårdcentraler och akutmottagningar måste personalen vara öppen för att detta kan ske och våga ställa de rätta frågorna. Den beredskap som finns för att ta emot kvinnor i samma situation kan lika gärna användas för männen, säger han.