BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Den offentliga debatten i sig gör ämnet legitimt och skapar en möjlighet till förändring, säger hon.
I sin forskning om sexuella övergrepp under uppväxten har Ninni Carlsson kommit fram till att de berättelser vi möter via medierna samt det offentliga samtalet har en avgörande betydelse för den utsattes möjlighet att berätta om och därmed bearbeta det inträffade.
– Människor föreställer sig att bearbetning är en inre process som den traumatiserade personen ska gå igenom tillsammans med en professionell terapeut, men de kvinnor jag intervjuade till min forskningsstudie beskrev det som något helt otänkbart för dem initialt, att tala om de övergrepp som de utsatts för under uppväxten, säger hon.
Historiska erfarenheter
För att det samtalet ens ska bli möjligt krävs att det först finns en offentlighet som inte fördömer avsändaren av dessa vittnesmål. Just därför menar Ninni Carlsson att #metoo-rörelsen är oerhört betydelsefull.
– Att sätta ord på vad de gått igenom blev först möjligt under slutet av 70-talet, då de sexuella övergreppen började debatteras offentligt och frågan drevs fram av kvinnorörelsen, som under denna tid började växa sig stark i Sverige, säger hon.
I medierapporteringen av #metoo-rörelsen saknar Ninni Carlsson just detta historiska perspektiv. Det unika med #metoo menar hon är dess otroliga spridning och genomslagskraft, som gjorts möjligt genom vår tids sociala medier. Men utan de föregångare som på liknande sätt lyft upp frågan om sexuellt våld i den offentliga debatten, framhåller hon att de vittnesmål vi idag ser aldrig skulle ha varit möjliga.
– Vi behöver inte uppfinna hjulet varje gång, det är bara det jag försöker få sagt. Om man vill kalla #metoo för en revolution måste man kunna se den historiska kontexten.
Påverkar även omgivningen
Vikten av att så många kvinnor idag vågar ställa sig upp och berätta om de övergrepp de utsatts för ligger enligt Ninni Carlsson i att traumat blir möjligt att bearbeta. Och bearbetningen är inte bara avgörande för den utsatta individen utan för hela samhällsutvecklingen, framhåller hon.
– Om du inte får berätta för någon annan blir den integritetskränkande erfarenheten något som du inte klarar av att kännas vid, den blir till något som du gömmer undan inom och till och med för dig själv. Upplevelsen måste ”ogiltiggöra” för att bli möjlig att leva med. Men när berättelserna kommer fram som de gör nu, så blir de till något som inte enbart sker inom en person, utan något som påverkar våra förhållanden till varandra.
Just av det skälet är Ninni Carlsson hoppfull och tror på att #metoo-uppror kan åstadkomma en verklig förändring.
– Det sker ett skifte när människor möter dessa tankar och bearbetar dem. Inte bara för den enskilda människan som utsatts, utan även för alla runtomkring.