– Det tror vi är en effekt av coronapandemin, man har undvikit offentliga platser, trängsel och inte minst krogen, säger Stina Söderman som är produktionsstatistiker på Brå.
Anmälningarna om våld mot kvinnor utfört av en partner, familjemedlem, släkting eller bekant har ökat med fem procent, ungefär 1000 anmälningar, under 2020 jämfört med 2019. Totalt ökade anmälningarna om våld mot kvinnor med tre procent, vilket Stina Söderman säger är inom det normala.
– Det varierar ungefär med 3-4 procent från år till år de senaste 10 åren.
Och någonting som har ökat dramatiskt är anmälningar om våldtäkter mot barn och sexuella ofredanden mot barn. Antalet anmälda våldtäkter mot barn ökade under 2020 med 16 procent.
– Vi har sett den här ökningen sedan 2015. Ofta är det många brott i samma ärende, säger Stina Söderman.
Fast med förövaren
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, ser att många jourer har ett ökat tryck på stödtelefoner, men en lågt tryck på boenden. Jenny Westerstrand tror att kvinnors möjligheter att nå ut minskat som följd av isoleringen.
– Vi tror att utsattheten ökat, men också att möjligheten att ta sig ut minskat. Vi tror att många kvinnor har mindre egentid, lever på helspänn och är isolerade med sina förövare, får mindre tid att reflektera och kanske inte träffar andra människor som du kan prata med, som kan stötta och ge en knuff i rätt riktning, säger hon.
Hon tror också att permitteringar och arbetslöshet kan leda till att färre vågar söka hjälp.
– Man lämnar inte om man inte tror att man kan klara sig.
Jourerna ser vanligtvis ett ökat tryck efter semestrar och ledighet, det är först när kvinnor kommer ifrån sina förövare som de tar kontakt. Jenny Westerstrand menar att arbetet med att hitta och stötta kvinnor måste ske konstant, oavsett pandemin.
– Pandemin har avtäckt en skev logik, man släcker bränder. Det här arbetet måste istället börja tidigt och vi behöver leta brett för att hitta kvinnor tidigt i sin utsatthet, säger hon och fortsätter:
– Det här började inte med pandemin och det kommer inte sluta när den är över.
Isabella Kim är barnrättsjurist på Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Hon säger att de ser en stor utsatthet hos barn.
– De här siffrorna är allvarliga i sig, men mörkertalen när det gäller sexuella övergrepp mot barn och unga är stora.
Barn är mer på nätet
Ecpat ser flera risker med att barn är mer hemma under pandemin. Dels för att de då spenderar mer tid på nätet, men också för att många saknar trygga vuxna i sin närhet. Organisationen startade därför en stödlinje i början av året.
– Att barn kontaktade oss från dag ett visar på behovet hos barn att få någon att berätta för och vi ser att det ökar, fler unga hör av sig till oss.
Mer måste göras för att skydda barn och unga, och arbetet måste ske brett, säger Isabella Kim.
– Vi behöver en fullgod lagstiftning som ger skydd mot sexuell exploatering och övergrepp, plattformar måste ta sitt ansvar och göra sina appar säkrare, men barn och unga måste också få den kunskap som de behöver via skolorna, och att det finns skydd och stöd från aktörer som oss och andra barnrättsorganisationer.