Flera valdistrikt i Hammarkullen och Hjällbo har också uppseendeväckande låga siffror, medan distrikt som Långedrag och Norra Fiskebäck har ett valdeltagande på över 90 procent.
Maria Solevid, lektor på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, forskar på politiskt deltagande och menar att man är mer benägen att rösta ju mer socialt integrerad man är i samhället. Det är också mer sannolikt att rösta om man bor i ett område med högt valdeltagande.
– Rösta är någonting man gör tillsammans och det finns en dra-med-effekt. Om man gör ett tankeexperiment och flyttar en individ som inte är så benägen att rösta till en stadsel där många röstar, så ökar sannolikheten för att den ska rösta, säger hon.
Forskningen visar att en förstagångsväljare är mer benägen att rösta om personen fortfarande bor hemma och går i skolan – om föräldrarna röstar så tenderar familjen att gå till vallokalen tillsammans. Tvärtom är det lägre sannolikhet att människor röstar när de bor själva, och valdeltagandet sjunker om de skiljer sig.
– Sedan finns det också effekter av kön, ålder och utbildning. Kvinnor röstar i lite högre utsträckning, de allra äldsta röstar generellt sett mer sällan och personer med hög utbildning och svensk bakgrund röstar i högre grad, säger Maria Solevid.
Fler röstar till riksdagen
I Göteborg röstade 79,2 procent av alla röstberättigade i förra kommunvalet. Där behöver man inte vara svensk medborgare utan det räcker att man varit folkbokförd i Sverige i tre år. Därför är valdeltagandet i kommunvalet generellt sett lägre än i riksdagsvalet, där bara svenska medborgare får rösta.
Även om Sverige har ett väldigt högt valdeltagande jämfört med andra länder lägger vi stora resurser på att få fler att rösta. Enligt Kulturdepartementet avsätts 50 miljoner kronor för att öka valdeltagandet inför höstens riksdagsval.
Flera stadsdelar i Göteborg har anställt så kallade demokratiguider som ska informera om valet och få fler att rösta. Inför september ville flera stadsdelar också införa fler förtidsröstningslokaler för att öka valdeltagandet, men valnämnden sa nej.
Motiveringen var att det skulle kunna skada objektiviteten – att det skulle uppfattas som att de ville påverka en specifik väljargrupp att rösta. Kommunstyrelsen höll dock inte med, utan har nu gett nämnden i uppdrag att öka antalet lokaler för förtidsröstning.
Maria Solevid säger att det är svårt att undersöka om insatser för att höja valdeltagandet verkligen ger resultat.
– Förra valet gick valdeltagandet ner i en stadsdel där det fanns demokratiguider men man vet ju inte om det hade sjunkit ännu mer utan dem. Problemet är att man inte utformar insatserna så att man gör dem i vissa områden och jämför med områden man inte gjort något.
Polarisering engagerar
Något som däremot kan få fler att besöka vallokalerna är om debatten är polariserad och det finns två tydliga regeringsalternativ. Sverigedemokraternas intåg i politiken har också påverkat valdeltagandet, eftersom partiet har mobiliserat soffliggare som inte brukar rösta. De har också engagerat väljare som tar sig vallokalerna bara för att rösta emot deras politik.
– De tre senaste valen har vi generellt sett haft ett högt valdeltagande på grund av att vi haft täta, spännande val med tydliga regeringsalternativ. Det har även varit intensiva valkampanjer och det får många att rösta. I höst blir det lite svårare eftersom partierna har svårt att forma majoriteter, säger Maria Solevid.
Eftersom faktorer som utbildningsnivå, social integration och utsatthet påverkar människors benägenhet att rösta, hänger framtidens valdeltagande på hur stadsdelarna utvecklas. Om Göteborg blir en mindre segregerad stad kommer troligen skillnaderna i valdeltagande att jämnas ut, men om utvecklingen går åt motsatt håll kan klyftorna växa.
– I de utsatta stadsdelarna har arbetslösheten stigit och inkomsterna minskat. Sådant drar isär staden och kan få effekter på människors vilja att gå och rösta. Det är svårt att se framåt men det finns såklart risker att det kommer fortsätta vara stora skillnader i valdeltagande, säger Maria Solevid.