Mellan 2008 och 2012 gjordes 80 000 anmälningar om våld mot kvinnor i nära relationer. Bara 21 procent av dessa anmälningar klarades upp. Det visar en undersökning från stiftelsen Tryggare Sverige som presenterades på DN Debatt i måndags. ”Uppmärksamheten på våldet riskerar att bli till tom retorik” skrev Magnus Lindgren, generalsekreterare.
Norrbottens län var sämst med 17 procent uppklarade anmälningar. I Stockholm låg uppklarningsgraden på 18 procent.
Efter att granskningen publicerades har reaktionerna varit av två slag. I Norrbotten är polisen bekymrad över siffrorna och har inlett ett arbete för att se vad som kan bli bättre. Stockholmspolisen däremot har ifrågasatt statistiken snarare än sig själva.
Frågan är långt mer komplicerad än vad Tryggare Sveriges framställning ger vid handen, menar Ulf Haquinius på länskriminalpolisavdelningen i Stockholm.
– Ett stort problem är att vi kallar många brott för våld i nära relation, fast de inte alls är det. Det beror på BRÅ:s brottskoder och är statistiskt sett till vår nackdel, säger han.
Ulf Haquinius vill inte kommentera Tryggare Sveriges uppgifter om att bristande kunskap och svagt ledarskap inom polisen är förklaringar till de låga siffrorna.
– Våld mot kvinnor är prioriterade brott, vi pratar om det varje dag. Mycket kan bli bättre, men man kan inte bara räkna siffror, säger han.
Omi Gibba
ETC:s Gunnar Wesslén analyserar:
Det är svårt att dra någon annan slutsats än att det här handlar om brott som polis och åklagare helt enkelt inte bryr sig om.
Det gäller kvinnor som blivit misshandlade av en anhörig eller nära bekant.
Trots att det redan i anmälan finns en utpekad man, det finns en brottsplats inomhus och det är lätt att göra en brottsplatsundersökning så klaras bara två av tio anmälningar upp. Ungefär 80 procent av fallen läggs ned. Outredda. Detta är inget annat än en skandal.
Stiftelsen Tryggare Sverige konstaterar själv i en bredsida mot polisen och åklagarna att det dåliga resultatet beror på ”ledning, styrning, kompetens, rutiner, riktlinjer och kultur”. Vad gör de då rätt?
Enligt undersökningen är det knappt lönt att lämna in en anmälan i Norrbotten eller Stockholm, där 17 respektive 18 procent klaras upp, medan Kronoberg, som är bäst i klassen klarar upp 29 procent, vilket betyder att tre av tio kvinnor får upprättelse. Eller om man vänder på det; sju av tio män klarar sig. Och det är det bästa resultatet i Sverige!
Jag som trodde att vi hade en regering som ville satsa på lag och ordning.