– Vissa undersökningar utgår från anmälningsstatistiken, där är mörkertalet väldigt stort. Andra undersökningar utgår från olika tidsperspektiv. Definitionen av våld skiftar också vilket gör att resultaten spretar, säger sociologen Susanne Boëthius.
Det svåra med att studera anmälningsstatistik hänger inte bara ihop med att en stor del, inte minst det mindre grova, våldet aldrig anmäls. Det framgår inte heller alltid av statistiken vilken relation kvinnan och gärningsmannen har och polisen kodar inte alltid anmälda brott rätt.
Däremot är det grövsta av alla brott lättare att räkna. Varje år dödar i genomsnitt 13 män en kvinna som de har eller har haft ett förhållande med, en siffra som enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) sjunkit de senaste åren.
– Vad det beror på är svårt att svara på. Antalet varierar från år till år. Samtidigt har genomsnittet tidigare legat stabilt på 17 dödsfall, säger Anna Frenzel, utredare på BRÅ.
I en tidigare studie från BRÅ uppgav var fjärde kvinna att hon någon gång utsatts för våld av en nuvarande eller tidigare partner. Sju procent av både kvinnor och män uppgav samtidigt att de utsatts för våld under det senaste året. Våldsdefinitionen i undersökningen är bred och innefattar allt från verbala kränkningar till grova sexualbrott.
– Däremot kunde vi se skillnader mellan kvinnor och män vad gäller typen av brott de utsatts för. Det framgick också att knappt fem procent av kvinnorna anmälde brotten, säger Anna Frenzel.
Studien ”Brott i nära relationer” har bara genomförts en gång, liksom de flesta undersökningar om våld i nära relationer. Det går därför inte att säga om våldet ökar eller minskar.
– Att jämföra olika studier vore att jämföra äpplen med päron eftersom både metoder, populationer och frågorna varierar. ”Har din partner misshandlat dig?” ger ett annat svar än frågan ”Har du blivit knuffad av din partner?”, säger Anna Frenzel.