– Det skapade en del oro. Men vi har hela tiden haft ett bra samarbete med de aktörer som utför vaccinationerna och med polisen och underrättelsetjänsten i länet, säger Hans Löhman, säkerhetschef på Region Västmanland.
Från och med måndag rekommenderar Folkhälsomyndigheten att regionerna ska erbjuda vaccin även till barn från tolv år. Samtidigt pågår flera mer eller mindre organiserade kampanjer mot vaccin som riktas mot skolledare och personal. DN berättade i september att vaccinmotståndare börjat rikta in sig på barnen och att det i grupper på nätets uppmanades till aktioner mot skolor där elever ska vaccineras.
Rektorer och skolpersonal har fått ta emot massmejl sedan det blev klart att barn från tolv år ska erbjudas vaccin. I mejlen, som kan kopplas till grupper på sociala medier där vaccinmotståndare organiserar sig, står det bland annat att ”det finns risk att vaccineringen kan få rättsliga konsekvenser” och ”Om barnet får vaccinskador, så kan i slutändan de inblandade i vaccination åtalas”. Det rapporterar SVT.
Hans Löhman säger att han är medveten om att frågan om vaccinering av barn är laddad för vaccinmotståndare. Enligt honom har regionen god beredskap.
– Vi kommer att göra allt för att säkerställa att det här samhällsviktiga uppdraget verkligen går att genomföra. Medarbetare ska känna sig trygga att komma till jobbet utan att känna sig oroliga. Vi får se om det blir problem, men vi har verkligen tagit höjd för att kunna hantera situationen, säger han och tillägger:
– Där vi vaccinerar kommer det att finnas det stöd man behöver, både väktarresurser och teknisk utrustning som trygghetslarm och andra trygghetsskapande verktyg, säger han.
Hotfulla mejl
Bland dem som tagit emot hotfulla mejl från vaccinmotståndare finns rektorer på ett antal skolor i Gävle. Marie Hed Engberg, verksamhetsutvecklare hälso- och sjukvården i regionen, skriver i ett mejl till Dagens ETC att händelsen skapar oro och gör att det krävs en beredskap inför vaccinationerna.
– Vi har direktdialog med ansvariga för skolorna och säkerställer att de är trygga med de rutiner som finns vid eventuella intrång, skriver hon.
Hittills har man dock inte satt in vakter eller larm på någon av vaccinationsplatserna. Det har man inte heller gjort i Västra Götaland, där gymnasiet i Strömstad nyligen fick påhälsning av vaccinmotståndare. Men enligt presstjänsten finns det beredskap.
– Efter bland annat omvärldsbevakning, kontakt med polis och bedömning av aktuell hotbild kan vi självklart använda vakter med larm, skriver Patrik Rosell vid regionens presstjänst i ett mejl.
Regionens säkerhetsavdelning bevakar och fångar upp anti-vaccinationskampanjer. Hittills har det varit flera incidenter med flygblad, mejl och vanlig post från vaccinationsmotståndare. I de fall opinionsyttringar över går till trakasserier, ofredande, hot eller våld larmar man polis.
– Vi polisanmäler alla påverkansförsök som innehåller hot eller andra brottsliga handlingar. Vi har också kontinuerlig kontakt med polisen som får information om var vi vaccinerar och händelser som bedöms befinna sig i gråzonen juridiskt.
Varken Skolverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, eller SKR, Sveriges kommuner och regioner har tagit fram riktlinjer när det gäller säkerheten kring vaccinationslokalerna, utan det blir upp till varje region att planera sin egen säkerhet.
Hans Löhman i Västmanland berättar att regionen tog höjd för att sätta in väktare och teknisk säkerhetsutrustning som larm redan i planeringsstadiet inför vaccineringarna. Efter att vaccinmotståndare i slutet av september trängde sig in på Servicehälsan i Västerås för att protestera bestämde man sig för att sätta in fler väktare. Aktivisterna ska ha skrikit till dem som väntade på att bli vaccinerade att det var gift i sprutorna.
– Det blev handgripligt och vi blev faktiskt lite tagna på sängen av att det var en äldre del av vår befolkning som agerade på det här sättet. Enligt polisen omhändertogs en kvinna i 70-årsåldern. Sedan den händelsen har man växlat upp i väktarresurser. Det kändes bra att vi hade väktare på plats som kunde göra en tidig insats, säger Hans Löhman.