– Göteborg ska inte upprätthålla Israels ockupation, säger Elin Engström och Patrik Helgesson, Vänsterpartiet Göteborg.
Under 2013 skrev det kommunala Upphandlingsbolaget fyra avtal med det multinationella säkerhetsföretaget G4S. Det handlar bland annat om säkerheten vid stadshuset, vakter vid till exempel kommunfullmäktigemöten och så kallad uppsökande verksamhet i bostadsområden med bland annat ungdomar i riskzon.
196 fängslade barn
Detta samtidigt som G4S bevakar fängelser på det av Israel ockuperade Västbanken, fängelser där, enligt Unicef, fångar utsätts för systematiska övergrepp.
Enligt säkerhetsföretaget självt finns där sammanlagt 20 000 fångar. I början av juni var 196 av fångarna barn mellan 14 och 18 år. Drygt 5 000 fångar var så kallade ”säkerhetsfångar”, varav ”bara” 373 var från Gaza. 1 333 palestinier sitter i fängelse för att ha försökt att ta sig in i Israel illegalt.
G4S förser även militära gränsstationer längs Israels mur på Västbanken med tjänster och utrustning.
– Vi ska motverka företag som gör vinst på ockupationen av palestinskt territorium och skriva in i Upphandlingsbolagets riktlinjer att företag som är delaktiga i brott mot internationell rätt inte ska kunna vinna upphandlingar, säger Patrik Helgesson som är ersättare i kommunfullmäktige i Göteborg.
Vill inte riskera skadestånd
Göran Brunberg, chef för upphandlingar på Upphandlingsbolaget, säger att de är medvetna om situationen och att de under senhösten 2013 eller våren 2014 hörde av sig till G4S i frågan.
– Kommunens jurister tittar på hur vi kan hantera hävningar utav avtal med anledning av att de (G4S) befinner sig i ett annat land och har en helt annan organisation, men eventuellt samma moderbolag. Vi kan inte riskera att åka på skadestånd och bli stämda, vi måste veta exakt vad det är vi gör innan vi kan häva avtalen. Kan vi på något sätt vara klara med att det finns en koppling så ska vi naturligtvis inte använda sådana företag, säger Göran Brunberg.
Men redan när Göteborgs stad skrev avtal med G4S var det känt att företaget hade verksamhet på Västbanken, något som Göran Brunberg säger att han inte kan svara på om huruvida Upphandlingsbolaget kände till eller inte.
– Men det hjälper inte, vi kan inte lägga dem åt sidan vid upphandlingar utan att ha juridiskt på fötterna, för då blir vi stämda ändå. Det är den lagstiftningen som vi har i Sverige, oavsett vad vi tycker eller vad vi tänker.
Det betyder i praktiken att Upphandlingsbolaget, innan kommunens jurister ger andra besked, kan komma att fortsätta att köpa tjänster av G4S, även i kommande upphandlingar.
Hur lång tid kommer juristernas granskning att ta?
– Det kan jag inte svara på.
Nekar till inblandning
G4S:s svenska huvudkontor hänvisar till det internationella huvudkontoret i London som i sin tur inte vill ställa upp på en intervju utan hänvisar till bolagets egen människorättsrapport över G4S:s verksamhet i Israel.
Där står det bland annat att de starka kontroverserna kring Israel-Palestina-konflikten omöjliggör en konstruktiv dialog om mänskliga rättigheter, men att deras personal inte är personligt ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter. Att företaget inte spelar någon ”direkt” roll utan att de bara levererar utrustning. Men de skriver också att om företagets aktiviteter i Israel eller på ockuperad palestinsk mark, på något sätt skulle påverka läget så är G4S:s ansvar extremt litet.
– Det går inte att avsäga sig sitt ansvar när man genom sin verksamhet bidrar till att kränka palestiniernas mänskliga rättigheter. För palestinier som utsätts för upprepade brott är ingen medverkan obetydlig, menar Elin Engström, distriktsordförande Vänsterpartiet Göteborg.
Befarar tomma löften
I en färsk intervju med Financial Times säger G4S:s vd Ashley Almanza att företaget inte tänker förnya några kontrakt med Israel. Men de gällande avtalen uppför först om mellan ett och tre år.
Uttalandet har mötts av både positiva reaktioner och skepsis hos aktieägare och människorättsaktivister. Flera europeiska banker, liksom Bill Gates, har valt att sälja sina aktieinnehav. G4S vidhåller nämligen att de inte har något att göra med Israels människorättsbrott, och kritikerna menar att det därför inte finns några garantier för att G4S kommer att hålla sitt ord om att inte göra fler affärer med landet.
Vänsterpartisten Elin Engström delar kritikernas oro.
– Under tre veckor har 1 200 palestinier mist livet, 1,5 miljoner människor är i dag utan vatten och Gaza är strömlöst. Israel för en intensiv politik för att separera de palestinska områdena, genom krig och blockad mot Gaza och genom att bygga nya bosättningar på Västbanken. För palestinier är därför tre år en lång tid.
Även hennes partikollega är skeptisk.
– Kollar vi internationellt vilka reaktioner det här kriget har haft är det väldigt tydligt att Israel och G4S ignorerar fördömanden från till exempel Internationella domstolen
i Haag och FN:s råd för mänskliga rättigheter. Då tänker många att man är helt maktlös, men upphandlingarna vi gör innebär att vi har makt att antingen understödja och underlätta ockupationen
av palestinska områden, eller att vi slår undan benen för
den, säger Patrik Helgesson som även nästa gång han
deltar i ett kommunalt sammanträde kommer att vaktas av G4S.