Vad personalen i kommunala bolag tjänar, är offentlig uppgift. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen nyligen fast, då Habo Bostäder vägrade lämna ut uppgifter vad företagets vd tjänar till en tidning.
Det var när tidningen Hem & Hyra kartlade vd-lönerna i landets kommunala bostadsbolag förra året, som Habo Bostäder satte sig till motvärn. Tillsammans med sex andra kommunala bostadsbolag vägrade de att röja uppgiften, med hänvisning till att detta kan skada företaget.
Tidningen överklagade till kammarrätten, och fick rätt. Men Habo Bostäder nöjde sig inte, utan gick vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Genom att neka Habo Bostäder prövningstillstånd slog man där nyligen fast att Kammarrättens dom står fast.
Ska drivas affärsmässigt
På Habo Bostäder är besvikelsen stor – trots att reglerna säger att offentlighetsprincipen ska gälla, så att det blir lättare att granska kommunala bolag än privata.
– Vi ska drivas affärsmässigt och vi tycker att vi skadas av att lämna ut uppgifter om nyckelpersoner, säger Runo Davidsson – styrelseordförande i Habo Bostäder.
– Risken är att kommunala bostadsbolag dräneras på viktig kompetens, om det bara är att ringa och be att få veta vad anställda har för löner och sedan erbjuda dem en tusenlapp eller flera mer i lön. Genom att överklaga ville vi pröva om det är samma regler som gäller för kommunala bolag, som för privata. Det är det tydligen inte.
Fortsatt hemliga löner
Habo Bostäder, vars förre vd lockades att lämna sitt uppdrag av storkoncernen Vattenfall, kommer nu att lämna ut uppgiften som efterfrågats av tidningen. Men företagets styrelse kommer att fortsätta verka för att löneuppgifter ska vara hemliga.
– Vi ska försöka påverka politikerna – både lokalt och på riksplanet – så att de ändrar på det här, säger Runo Davidsson. Att de kommunala bostadsbolagen kan drivas affärsmässigt är viktigt, tycker Davidsson:
– Koll på ekonomin ur ett affärsmässigt perspektiv är oerhört väsentligt för att vi ska kunna tillgodose kundernas behov och utveckla företaget. Ett företag som inte går med vinst kan man ju inte utveckla.