– I framtiden tror jag att man kommer att se den här perioden som att allting vände. Och vår rapport kanske kommer att vara en liten del i det, säger Daniel Suhonen (S), chef för tankesmedjan Katalys.
Vändpunkten han talar om handlar om synen på välfärd och trygghet, och rapporten handlar om att bryta med en trend där partier tävlat med varandra i att sänka skatter och åstadkomma överskott i statsbudgeten. Med en rad förslag framtagna av nationalekonomen Dany Kessel försöker det fackföreningsägda Katalys hitta ett sätt att motivera högre skatt genom att ge alla tillgång till bättre välfärdstjänster och trygghet.
Bland annat skattebefrias alla med en inkomst under 12 000 i månaden medan alla inkomster därutöver får en platt men hög skattesats på 35 procent utan möjligheter till avdrag. Fastighetsskatten läggs om drastiskt och staten börjar låna pengar igen, enligt förslaget.
Grundtrygghet
På så vis ska en större vård- och omsorgssektor kunna finansieras samtidigt som många fler ska få sin trygghet säkrad genom ett mer omfattande socialförsäkringssystem. Ett annat budskap är också intressant: oavsett situation ska ingen behöva få ut mindre än 12 000 i månaden samtidigt som socialbidragen avskaffas. Det är inte en medborgarlön, utan är en mix av ersättningar och omställnings- eller studielån, men tanken om grundtrygghet är likartad.
– Vi har helt enkelt satt oss ned och diskuterat: vilka åtgärder skulle behövas för att öka resurserna i offentlig sektor med 20 procent och för att möta klimathotet, säger Daniel Suhonen, som menar att rapportens främsta förtjänster är att den kan möta en hopplöshet som han upplever i dagens politik, där de ekonomiska förslag som blocken presenterar blir alltmer lika varandra eftersom ingen ser alternativen som realistiska.
Långt ifrån nationell politik
Katalys förslag ligger långt ifrån den skuggbudget som S presenterade tidigare i höst, och vars offentliga satsningar är betydligt mindre. Något som hänger ihop med att både socialdemokraterna och de borgerliga håller sig inom det så kallade överskottsmålet och inte är beredda att öka statsskulden.
– Jag väntar mig inte att Magdalena Andersson ska ringa upp oss i morgon och säga att vår rapport kommer att ligga till grund för S politik. Men jag tror att den kan vrida debatten så att den handlar om något annat än låga skatter, säger Daniel Suhonen. Han menar att det viktiga är att peka på att en mer omfattande välfärd över huvud taget är möjligt.
– Det senaste decenniet har det försvunnit 250 miljarder ur välfärden genom skattesänkningar. Det är klart att det märks. Många har upplevt att det inte finns några verktyg för att häva utvecklingen, men nu presenterar vi det.
Blandade reaktioner
Katalys är en oberoende fackföreningsfinansierad tankesmedja, men med tydlig socialdemokratisk prägel. Rapporten vänder sig till alla, men författarna hoppas extra mycket på en diskussion inom S. Från andra socialdemokrater och fackföreningsaktiva har de flesta reaktioner hittills varit försiktigt positiva, menar Daniel Suhonen. Tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt har kallat rapporten intressant och är positiv till en del av dess förslag. Andra har rest ragg. Den socialdemokratiska lokalpolitikern Jan Andersson skriver till exempel på sin blogg att ”Katalys idéer och förslag har inget med socialdemokratisk politik att göra” och menar att S skulle förlora valet på ett sådant program. Han spekulerar också i om rapporten kan skada S i valrörelsen.
När vi frågar de socialdemkratiska finanspolitikerna i riksdagen har de inte hunnit ta ställning.
”Platt skatt mer progressiv”
Från höger kritiseras förslaget för att hämma tillväxt och jobb, från vänster ifrågasätter man att skatten är platt, med samma procentuella uttag oavsett inkomst, och att bolagsskatten helt slopats.
– Egentligen är den här platta skatten mer progressiv än den vi redan har. Höginkomsttagarna beskattas mer idag, men sedan kan de dra av kostnaden ”bakvägen” i stället, säger Daniel Suhonen.
Han försvarar den slopade bolagsskatten med att skatten på kapital höjs istället.
– Då beskattar vi aktieutdelningar och kapital som ligger på hög, men inte investeringar i företag.