BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Startade på mellanstadiet
En av de eldsjälar som jobbar med graffitin som konst i Norr-köping är Conny Johansson. Han kom själv i kontakt med graffitin under en bildlektion i mellanstadiet i början av 1990-talet. Där läste han en bok som hette ”Subway art” som visade upp graffitikulturens lockelse.
Graffiti är ett av de fyra elementen i hiphop, där även rap, dj-ing och breakdance ingår. Conny hade under mellanstadiet redan kommit i kontakt med hiphopkulturen genom breakdance, och tillsammans med ett intresse för att rita och måla blev graffitin en perfekt hobby, som har följt honom genom livet.
– I dag reser jag – så fort jag får tid och jobbet tillåter – för att måla på olika events och med duktiga målare i andra länder, berättar han.
I dag är han ansvarig för Yallah, en kommunalt finansierad plattform och mötesplats för stadens graffitikonstnärer.
Den senaste tiden har det illegala klottret ökat i Norrköping, rapporterar bland andra Norrköpings tidningar. Conny är väldigt tydlig med att han inte på något sätt vill bedriva en verksamhet som bidrar till att unga börjar klottra på stan.
– Det finns alltid en risk att om man startar en verksamhet och sätter upp en stor skylt där det står ”graffiti” så lockar man ungdomar som bara vill använda sprejburk för att det är kul och inte har någon kärlek för kulturen eller för vad resultatet av skapandet är.
Målet med Yallahs verksamhet är inte att vara en öppen fritidsgård. I stället är det tänkt att den grupp som är intresserad av skapandet ska hitta hit och bidra till den skapande atmosfären.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är bättre att 20 personer som verkligen är intresserade av graffiti, och som man verkligen kan stimulera i sitt skapande, är här
i stället för att det ska vara hundratals som bara tycker att det låter coolt med sprejburkar, förklarar han.
Den typ av graffiti som Conny och Yallah sysslar med skiljer sig kraftigt från den form av klotter som syns på stan. Conny förklarar att det finns två läger inom graffitikulturen: ett som framför allt söker spänningen i att måla på förbjudna platser och ett som söker det konstnärliga och ser spänningen i att göra en riktigt bra målning. Yallah tillhör den senare, och här slipar man på sina idéer och sin teknik under lång tid.
– De som söker sig hit och till väggen i hamnen är personer som vill jobba i dagsljus, ha ordentligt med tid för sin målning, som förberett den noga och som kanske lägger ner massor med pengar på färg, säger Conny.
Påbörjat verk
En ung graffitimålare putsar på ett verk han påbörjade dagen innan. Conny ger honom olika tips under arbetets gång – hur linjerna ska dras och hur tjocka olika streck ska vara.
Det är den största målning han har gjort och trots att han nyligen har börjat med graffiti tycker Conny att han håller en väldigt hög nivå.
– Jag upptäckte graffiti genom att min bror höll på med det. Jag har alltid gillat att rita och graffitin är en utveckling av det.
Den målning han nu sysslar med har han förberett innan, genom att teckna den på papper. Sedan handlar det mest om att lyckas få linjerna raka och proportionerna att stämma. Målandet är mest för hans egen skull.
– När jag är klar brukar jag fota av resultatet och spara för att kunna se hur jag utvecklas, förklarar han.