Bengt Persson är oroad över utvecklingen bland stadens missbrukare som har blivit fler. Samtidigt sjunker snittåldern och den senaste tiden har flera missbrukare dött, i åtminstone ett par fall efter att ha tagit droger som har beställts på nätet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I bland handlar det om extremt farliga substanser som fentanyl, som från början togs fram som ett smärtstillande läkemedel till cancerpatienter. Redan på 80-talet blev det en missbruksdrog men sedan den började framställas syntetiskt och säljas på nätet, har försäljningen exploderat.
Kannibaldrog
Fentanyl är 50 gånger så starkt som rent heroin, hundra gånger starkare än morfin och den dödliga dosen motsvarar en hundradel av den dödliga dosen av giftet cyanid. Även drogen MDPV, den så kallade kannibaldrogen, som ger psykosliknande tillstånd förekommer bland missbrukarna i Sundsvall.
Bara under den senaste tiden har flera yngre män dött av överdoser.
– Det är fruktansvärt. Drogerna i sig är starkare än vad de var på 80-talet när jag var aktiv och många vet inte vad de får i sig, säger Bengt Persson.
Drogerna tas både som tabletter och injiceras.
Ofta använder missbrukarna samma spruta många gånger, byter spruta mellan sig och använder smutsiga verktyg. Det ökar risken för blodsmittor som är allvarliga hälsorisker för missbrukarna.
Inom kort ska riksdagen ta ställning till en lagändring som gör det möjligt för missbrukare i hela landet att hämta rena sprutor och kanyler på en mottagning. De ska även testas för hiv och erbjudas vaccination mot hepatit A och B.
Är kluven till frågan
Bengt Persson är kluven till frågan om sprututbyte eftersom han är orolig för att det kan förenkla missbruket.
– Samtidigt är det väldigt farligt när flera använder samma smutsiga spruta. I stort sett alla missbrukare som använder sprutor har hepatit C. och jag har flera gamla vänner som har fått leverskador.
Bengt Persson har själv ett förflutet som missbrukare men är drogfri sedan länge. Han är numera handledare på Slink in, kommunens dagliga verksamhet för personer i utanförskap.
– Vårt primära mål att missbrukarna ska bli rena. Om det ska göras ett sprututbyte är det viktigt att det sker under kontrollerade former, att man pratar med missbrukaren och fångar upp de som behöver hjälp, säger han.
Dödsfallen ökar
Ny statistik från Socialstyrelsen visar tydligt att allt fler dör av drogmissbruk.
I Västernorrland har antalet drogrelaterade dödsfall ökat från
19 till 32 dödsfall per år sedan 2013.
Socialstyrelsens fördjupade rapport av statistiken visar att nätdrogerna ökar och att det framför allt är unga män som dör av överdoser med illegala substanser.
– Jag ser att missbrukarna ökar och att de blir yngre men jag ser även fler kvinnliga missbrukare som använder droger mer öppet, säger Bengt Persson.