När Dagens ETC sammanställer brott mot romer som anmälts 2014 visar granskningen på få gemensamma nämnare. Brotten begås av män och kvinnor i alla åldrar och över hela landet. Det handlar om att stjäla pengar, spotta, hota och misshandla. I Stockholm och Malmö har bränder utbrutit i flera tältläger. I Högdalen utanför Stockholm dog en person. Ingen har gripits, trots att mycket talar för att det rör sig om anlagda bränder. I Malmö lade polisen ner en förundersökning två timmar efter anmälan, trots att de kunde säkerställa att det rörde sig om ett attentat.
Karta: Här har romer attackerats i år
– Det är absolut så att polisen inte lägger ned tillräckligt med resurser på brott mot romer. De lägger ned anmälningarna utan att ha utrett brotten ordentligt. Ta bara mordbranden i Högdalen som exempel, det är fruktansvärt, säger Jonas Lundgren, Vänsterpartiet.
Oroas över utvecklingen
Det utökade våldet mot romer fick historikern Helene Lööv och docenten Christer Mattsson att skriva en debattartikel i DN där de uppmanade polisen att sammanställa brotten mot romer. De är väldigt oroade över utvecklingen.
– Jag kan inte minnas att man går gått till angrepp på så många ställen och genom så grova överfall som det är just nu, säger Christer Mattsson.
– Det finns en tydlig koppling till en hatmiljö kring dessa brott. Människor som begår brott mot romer ser dem som en påminnelse om samhällets förfall och de har upphört att se romer som människor. De ser dem som parasiter, fortsätter han.
Det är samtidigt få brott som leder till domar. I Dagens ETC:s granskning hittades 31 grövre brott mot romer runt om i landet under 2014. Endast en handfull har gått vidare till fällande dom. Dessutom anmäls den stora merparten aldrig, enligt Daniel Godman, gruppchef på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm city.
– Mörkertalet är stort. Det beror på att många har en knepig relation med myndigheter och framförallt polisen i sina hemländer. Man tror att det kommer skapa mer problem att kontakta polisen och det bidrar till det höga mörkertalet, säger han.
Kraven på uppföljningar och sammanställningar kring brotten mot romer kommenterar han också.
– Polisen är för uppföljningar naturligtvis. Det är ett viktigt verktyg för att komma till rätta med samhällsproblem, men det kommer inte att ske förrän hatbrott får egna brottskoder. Det handlar om statistik och siffror.
Kista uppmärksammades i våras när en romsk kvinna utanför ett köpcentrum blev attackerad av ett ungdomsgäng. Gänget kastade flaskor och stenar mot kvinnan, som fick föras till sjukhus.
– Det gick inte att styrka brott där, säger Jörgen Karlsson, närpolis i Kista.
Kastade flaskor på samma plats
Dagen efter den första attacken skedde det igen. Ett ungdomsgäng kastade flaskor mot en romsk tiggare på ungefär samma plats.
– Inget brott kunde styrkas där heller. Det gick inte att få fram något, säger Jörgen Karlsson.
Mattias Gardell är mycket oroad över utvecklingen i Sverige. Attackerna mot romer har blivit allt fler och nu är man uppe på samma hetsnivå som på 20- och 30-talen.
– Det är mycket allvarligt. Om man ser tillbaka till 20-talet ser vi samma mönster. Rasismen mot romer har aldrig försvunnit men nu ser vi att nivån av hets har nått helt nya nivåer. Det sker brutala övergrepp och överfall som människor uppfattar är sanktionerade med straffrihet. Det är väldigt oroande.