När det nu, fyra år senare, är det dags att välja Bolunds efterträdare står Wåhlin där igen som utmanare till valberedningens förslag, Daniel Helldén.
– Jag tror att möjligheterna är större för mig den här gången. Förra gången fanns det en tydlig favorit, men jag valde att stå kvar ändå och tycker att vi fick till bra debatter mellan oss, säger han.
– I Miljöpartiet blir man inte straffad för att man förlorar en omröstning, utan snarare tycker människor att man tar ansvar. Jag kom med i partistyrelsen, fick ett stort mandat och har fått jobba mycket med EU-frågor och utrikesfrågor de senaste åren, där jag har lärt mig mycket.
Hur påverkar det din kandidatur att valberedningen gått ut med Daniel Helldén som sitt förslag?
– Det påverkar inte så mycket alls. Visst väger det tungt, men inte så värst mycket ändå. Jag påstår att jag har det partiet behöver just nu, någon som kan stå för ett enande ledarskap som är tydligt baserat på de strategier vi tagit fram, med fokus på både miljö- och klimatfrågorna och frågor kring social rättvisa. Ett brett parti.
Daniel Helldén vill snarare smalna av partiet med ett tydligare fokus på bara klimatfrågan, företräder du en annan linje där?
– Jag ser det bredare ja, det är en skillnad mellan oss.
Den senaste tiden har kantats av flera mediautspel kring problem inom Miljöpartiet, dels larm om Märta Stenevis ledarskap och arbetsmiljön kring henne på riksdagskansliet och dels uppgifter om konflikter mellan Stenevi och Helldén. Skriverierna kan skada partiet, menar Magnus P Wåhlin.
– Jag tycker att det är djupt problematiskt. Interna problem löser man internt och arbetsmiljöproblem är typiskt interna. De ska självklart utredas och tas på allvar och vi får se vad utredningen säger om det behövs sättas in några åtgärder. Men den andra delen, gällande att partiet ska ha skjutit på en presskonferens en dag på grund av att Märta Stenevi behövde åka till Malmö för att träffa sin familj. Det finns ingen anledning att ifrågasätta det alls. Som språkrör måste man ibland få sätta familjen före. Men jag tror aldrig att det är positivt att figurera i media med interna samarbetsproblem. Det gäller att komma till rätta med det snabbt, säger han.