Vänstersossen vann över SD: ”Dumma rasist räcker inte”
Dagens ETC
Pussar på kinden och backlash för klimatet. Oron följer Sofie Eriksson till Bryssel.
Dagens ETC åkte till Grängesberg för ett snack med Socialdemokraternas nyvalda EU-parlamentariker om hur SD kan besegras, bruksorten räddas och om hur S bör freda din trädgård från avloppsvatten.
– Det helt uppenbart att vi måste vässa vår politik, säger Sofie Eriksson.
Den vänliga rösten skyler inte syrligheten när Sofie Eriksson invänder mot platsen som Dagens ETC:s fotograf föreslår.
– Det finns ju ställen här omkring som människor faktiskt är på.
Hon poserar inte gärna mot en ledsen byggnad som någon tycks ha glömt kvar när glansdagarna tog slut och halva orten packade och drog.
Den nedlagda gruvan som lämnat hål i marken efter sig under Grängesberg går bra däremot. Även den må berätta om ett övergivet samhälle, men också om framtiden hon hoppas på. Här finns planer på en fabrik som ska producera vätgas, sådan som kan nyttjas som ”lager” för energi som framställs när vinden blåser.
– Förutsättningarna är bra. Elen är framdragen och det är nära till vindkraftspark, säger Sofie Eriksson.
Projektet har skjutits fram sedan Naturvårdsverket nekat stödpengar. Men det är sådant här hon vill kratta manegen för när hon nu lämnar riksdagen och tar plats som en av fem svenska socialdemokrater i det nyvalda EU-parlamentet.
– Om fem år vill jag ha bidragit till att de här jobben som planeras också har skapats.
Hon ska ta bruksorten till Bryssel, enligt budskapet i den kampanj som resulterade i 20 000 personkryss. I Ludvika, kommunen som Grängesberg tillhör, var det sjutton procent av alla som överhuvudtaget röstade som valde just henne.
– En bruksort är en plats som inte är så folkrik, men bidrar extremt mycket till Sveriges välstånd. Det finns en känsla av att ha halkat efter. Jag vill ge dem en revansch.
”En jävla myrstack”
Samtidigt följer oron med henne till Bryssel. Delvis över nya sammanhang att knäcka koder i.
– Herregud. Nu får jag välja orden lite. Det är ju en jävla myrstack. Folk springer omkring och kindpussas.
Men framför allt gäller våndorna vad ett mer högerlutande EU betyder för klimatet. Hon tänker på förutsättningarna för liv på planeten. Och för jobb. I Grängesberg där hon bor, i Sandviken där hon växte upp och i andra svenska industri- och bruksorter.
– När klimatarbetet nu ifrågasätts leder det till osäkerhet för de företag som investerar. Andra länder kanske möter upp det med statsstöd. Det blir svårt för Sverige, så stora är vi inte.
Det var främst Miljöpartiet och Vänsterpartiet som ryckte fram när högern backade i EU-valet. Men inte i Dalarna, här var S den stora vinnaren. I Ludvika ökade partiet med nära sex procentenheter, medan SD rasade med fyra.
– Det här valet visar att Sverigedemokraterna kan gå för långt.
Det flög inte att förklara krig mot journalister efter trollfabriksskandalen. Inte heller att anamma nazistiska konspirationsteorier om ”folkutbyte”, konstaterar hon.
Men också S har lärdomar att dra, enligt Sofie Eriksson. Framgången i Dalarna förklarar hon med att partiet ”gjort jobbet”. Knackat dörr, delat flygblad. Men också av att budskapet betydde något i människors vardag. Den stora och lilla världen bands ihop. Hon återvänder till de ”gröna” industrijobb som hon ser stå på spel när EU:s klimatpolitik attackeras från höger.
– Ena veckan går Hitatchi ut och säger att man ska anställa 2000 nya i Ludvika, någon vecka senare säger Northvolt att de inte kommer köra i Borlänge. Det är beslut som påverkar våra orter extremt mycket.
SD-Tobbe backade Musk
När Metall gick ut i strejk mot Tesla för att tvinga fram kollektivavtal tog SD-toppen Tobias Andersson biltillverkarens parti. Fackets agerande och S stöd för strejken var ett ”angrepp på Elon Musk”, ansåg han. Sofie Eriksson svarade i en Tiktokvideo med sträv sarkasm och på runt dalmål.
”Man ska ta sedan dit man kommer. Ja, inte om man är rik då”, säger hon i klippet.
Sofie Eriksson dansar inte på Tiktok, hon tampas med SD. Inte om migration, men om den högerinriktade ekonomiska politik som hon menar att SD-väljarna inte bett om. A-kassan har stramats åt och välfärdsverksamheter stretar med nedskärningar. Det vill hon rikta arbetares uppmärksamhet mot.
Det fungerar bättre att tala om det materiella än om värderingar?
– Ja. Och det gör mig genuint ledsen att många röstat emot sina egna intressen.
Sofie Eriksson har suttit i styrelsen för Reformisterna, vänsterlutande socialdemokraters egna partiförening. Hon hymlar inte med frustrationen hon ibland känt över sin partiledning.
– Jag tror vi är många i vårt parti som känt att man varit ensamma nästan.
Pepp på S-reformer
När partiets arbetsgrupper nu en efter en ska presentera förslag på nya reformer har somliga varnat för antiklimax. Men Sofie Eriksson håller inte igen på förväntningarna.
– Det är precis det här vi har väntat på. Att ta fram konkreta förslag, inte bara på någon liten budgetpost här och där, utan på strukturella förändringar som gör samhället starkt och rättvist.
Vad hoppas du mest på?
– Allra främst på ett reformerat finanspolitiskt ramverk, så att vi kan investera i vårt samhälle.
Vad hör du för signaler om att partiet är beredd att ompröva sin politik på det området?
– Om man tittar på de analyser som våra arbetsgrupper har gjort och de samhällsproblem som radas upp där är det helt uppenbart att vi måste vässa vår ekonomiska politik.
Idag är S linje att målet om överskott i statens finanser ska bytas mot ett balansmål. Dessutom finns en öppning för att lånefinansiera specifika klimatinvesteringar. Det räcker inte, anser Sofie Eriksson.
Avloppskris
Bara underhållsskulden för vatten- och avloppssystem växer med tio miljarder om året, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten. Här ligger en ny stor kris och pyr, tror Sofie Eriksson. Samtidigt växer investeringsbehoven i sådant som järnvägar och elnät.
– Om det överhuvudtaget ska fungera behöver vi göra mer än vad vi har kongressbeslut på idag. Vi vill inte ha bajsvatten i våra trädgårdar.
2016 blev Sofie Eriksson viral när hon höll ett osande brandtal mot Sverigedemokraterna i Faluns kommunfullmäktige. Men även hennes eget parti fick en släng av sleven. Den åtstramning av migrationspolitiken Löfvenregeringen just genomfört kallade hon ”extremt fel”.
– Jag hörde till dem som inte tyckte om uppstramningen. Vi förlorade.
Förlorade ni för alltid?
– Jag vet inte. Vi måste ha ett mottagande som fungerar och det måste finnas ett folkligt stöd. De två sakerna har inte funnits. Samtidigt är det viktigt att framhålla att vi som samhälle ofta vinner på att ta emot. Vi behöver människor. Och fler länder måste ta sitt ansvar. Det är hemskt när människor i utsatthet bli slagträn i den politiska debatten.
Vad vill du arbeta för framåt?
– Runt om i världen ser vi hur människor sätter trygghet före demokrati. Extrema partier växer för att de lovar trygghet. Då kan vi inte enbart säga ”dumma rasist”. Jag var den personen när jag var tjugo. Men ska man nå målet om ett rättvist, demokratiskt samhälle måste man till roten.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.