– Med vår skattepolitik kommer det fortfarande var så att den som tjänar över 70 000 får betala ordentligt mycket mer i skatt än i dag. Men ja, det är en del skatteförslag vi inte har med nu. Vi har gått igenom och sett över vår skattepolitik, det är en översyn av förslagen som innebär en större tydlighet, säger Ali Esbati.
Redo att förhandla
I höstbudgeten föreslog Vänsterpartiet också att det skulle införas kapitalskatt på vinster från summor över en miljon kronor på ISK-konton. Nu har de höjt taket till två miljoner. Sammanlagt innebär förändringarna att skatteintäkterna minskar med drygt 20 miljarder, jämfört med tidigare förslag.
Det är ganska stor skillnad mot tidigare, varför drar ni tillbaka de här förslagen?
– Det finns en mängd skatter som man kan höja. Men vi ser framför oss att vi ska driva igenom vår politik i en förhandlingssituation efter valet. Då är det viktigt att vi har preppat förslag med tydligare prioriteringar. Vi har inte några känslomässiga eller religiösa band till någon speciell skatt, det viktiga är att vi får en ekonomisk politik som innebär förändringar, med ett högre skatteuttag än vi har idag.
Så ni har släppt en del krav för att kunna ingå i en regering?
– Vi har själva velat se över politiken, och hur vi ska närma oss en förhandlingssituation. Det är inte alltid så att en lång lista är det bästa sättet. Vi behöver kunna förklara vilken ekonomisk politik vi har och varför. Därför gör vi den här översynen.
Vänsterpartiet vill fortfarande ha en hårdare beskattning av fastigheter med ett marknadsvärde över 10 miljoner kronor, och även införa en arvs- och gåvoskatt, men inget av det är absoluta krav. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, tycker att det är oväntat – och riskfyllt – att partiet redan nu går ut med vilka krav de släpper.
– Det är överraskande att V är så tydligt, närmast övertydligt, i sina besked om vilka krav som inte är absoluta. Det är en riskfylld strategi, eftersom det kan innebära att man redan nu säljer ut en del av sitt förhandlingskapital, säger han.
Visa sig kompromissvilliga
Ulf Bjereld tror att Vänsterpartiet vill visa att de är kompromissvilliga. De strävar efter en plats i regeringen. Ska Magdalena Andersson få deras stöd ska de också ha inflytande på riktigt. Samtidigt har Annie Lööf varit lika tydlig hon, att regera med Vänsterpartiet är otänkbart. Nu vill Vänsterpartiet visa att de är beredda att mjuka upp sin politik, fila av lite av kanterna.
– Det är viktigt för V att inte kunna avspisas som ett parti som inte är berett att göra eftergifter. De vill maximera sin politiska handlingsfrihet efter valet och även visa S och C att man är ett parti som är villigt att göra kompromisser i en förhandling om regeringsmedverkan eller regeringssamverkan, säger Ulf Bjereld.
Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitet, tycker på sätt och vis att det är väntat att Vänsterpartiet redan innan eventuella förhandlingar går ut med vilka krav de kan tänka sig släppa.
– Det visar att de är samarbetsvilliga, och kan också vara ett sätt att pusha C att göra någon form av eftergift också. Det behöver inte vara att de ändrar någon policy, utan lika gärna i hur de pratar om V.
”En positionering”
Kalle Sundin, utredare på Katalys, tror även han att Vänsterpartiet vill visa att en rödgrön regeringen är en möjlighet.
– Ur ett förhandlingsperspektiv brukar det vara smart att hålla korten tätt intill kroppen, men nu vill de antagligen signalera att det inte är omöjligt för ett rödgrönt majoritetsblock att komma överens, säger han.
Att de inte kommer kräva höjd bolagsskatt, nya skiktgränser på inkomstskatt och att taket för ISK-konton höjs till två miljoner, tror han är smart.
– Det är verkligen en positionering för att visa att man kan bli en del av ett regeringsunderlag, men jag tror att det är klokt. Att få igenom ett tak på ISK-sparande till exempel tror jag inte är omöjligt att få med sig C på, kanske med motbudet att skatten på sparande under 100 000 kronor sänks. Jag tror att det är en ganska smart strategi att V förskjuter sin ekonomiska politik lite, och visar att det finns svängrum.
Katalys har själva föreslagit såväl fastfastighetsskatt som tak på ISK-sparande. Även LO föreslår flera skattehöjningar, som en ny skatt på mycket höga inkomster, arvs- och gåvoskatt på höga summor och på sikt även en förmögenhetsskatt. Att Vänsterpartiet nu prioriterar om tror Anna Almqvist, LO-ekonom, inte kommer innebära minskade chanserna för att få igenom den typen av skattehöjningar.
– Det är tydligt att det kommer bli en förhandling om skatterna mellan olika partier. Det viktiga är att det kan resultera i en skattereform, inte exakt vilka skatter som reformeras.
Hon tror att Vänsterpartiet i viss grad måste anpassa sig.
– Centerpartiet har ju en helt annan ingång i skattefrågorna. Ju mindre låsningar det finns från båda sidor, desto större är sannolikheten att kunna gå in i en eventuell diskussion om en skattereform, och nå framgång i den.