Ett vänsterpartistiskt kommunalråd kommer rusande ut från den pampiga andrakammarsalen i riksdagen.
– Jag glömde bort att jag har två mobiler.
Den svarta iphonen hamnar i en lång rad av telefoner i ett ställ utanför de bastanta dörrarna i mörkt trä. Det är första heldagen av tre i Vänsterpartiets regeringsskola och stort hemlighetsmakeri. Vilken information som läcks ut till media är noga kontrollerat av pressavdelningen.
Under regeringen Persson 2002-2006 hade Vänsterpartiet en rad egna tjänstemän i regeringskansliet, på samma sätt som Sverigedemokraterna har idag. Det är det närmaste man har kommit att sitta i regeringen under socialistpartiets 108 år långa historia.
Nu ska det bli ändring på det, åtminstone om man frågar vänsterpartisterna själva, som allihop är tydliga med att om en socialdemokratisk statsminister vill ha stöd av V så ska man också sitta med i regeringen.
– Behöver man våra mandat är det självklart att våra väljare måste få genomslag. Och efterfrågan på den politik som vi går fram med är enorm, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.
Lära sig hantverket
Hela riksdagsgruppen och partikansliet är inbjudna till regeringsskolan. Utöver det har kommunala och regionala företrädare fått ansöka och ungefär hälften av dem har valts ut.
– Vi har inte varit med och styrt Sverige på regeringsnivå. Vi har styrt kommuner och regioner, det gör vi idag. Men den här kunskapen har vi inte och då måste vi lära oss den, säger Maria Forsberg, partisekreterare.
Framför allt handlar det om att lära sig hantverket i beslutsprocesserna. Hur fungerar ett regeringskansli? Hur samverkar man med myndigheter och civilsamhälle? Hur bevakar man så att en fråga går hela vägen fram till myndigheter, även efter en förhandling?
– Vi tror att vi behöver sitta i regering för att kunna skapa den förändring som måste ske. För ska man göra stora förändringar så måste man finnas med hela vägen i processen, säger hon.
Vänsterpartiet har tre huvudspår som man trycker på inför regeringssamarbetet, enligt källor till Dagens ETC. Det handlar om klimatet, priser på el och mat och om motståndet mot marknadsskolan.
Kommunalråden från tre av landets största städer är på plats och tror att det finns väldigt mycket att lära.
– Vi är alla tre vana vid att sitta i stora kommuner, Uppsala, Göteborg och Stockholm, där vi har jobbat väldigt hårt och uthålligt för att få riktigt inflytande och göra bestående skillnad, strukturella reformer som är svåra att vrida tillbaka och som gör skillnad i människors vardag. Det här blir lite en inblick i hur man gör samma sak fast på ett nationellt plan. Där du sitter mycket högre upp, längre ifrån medborgarna, säger Clara Lindblom, bostadsborgarråd i Stockholm.
Daniel Bernmar, från Göteborg, ser det som spännande.
– Vi är vana vid att styra, vi som står här, till skillnad från på riksnivå. Det är spännande att se hur man på riksnivå kan komma vidare på samma sätt som vi har gjort sedan länge, säger han.
– Vi har sikte på att förändra samhället, då behöver vi sitta i regeringen och skola oss för vad som kommer. Det är därför vi har den här regeringsskolan, säger Tobias Smedberg från Uppsala.
Wallenbergare bland gästerna
Vid elvatiden inleder finska Vänsterförbundets förre ledare Li Anderson sin föreläsning. Förra mandatperioden var hon utbildningsminister i den finska regeringen. Men då smyger en riksdagsledamot ut. Hen behöver sin telefon för att kunna köpa konsertbiljetter till Lady Gaga.
Vi börjar prata om de inbjudna gästerna, där Jacob Wallenbergs namn onekligen sticker ut. Han är ordförande i Svenskt näringsliv och ingår i den finansfamilj som styr en tredjedel av företagen på den svenska börsen. Hans efternamn har skanderats i nedlåtande slagord i flera generationers första majtåg.
– Och vi kommer att fortsätta skrika, säger en person i staben.
Bland de övriga gästerna finns fler från "den andra sidan". Cecilia Malmström, tidigare liberal minister och EU-kommissionär, samt Anders Borg, tidigare finansminister för Moderaterna. Bland deltagarna på regeringsskolan är det uteslutande positiva tongångar om gästerna från höger.
Man kan inte bara sitta i en källare och lyssna på likasinnade för då blir det havremjölk av allting
– Kaxigt och spännande, säger Hanna Gedin, Europaparlamentariker.
– Det är inte konstigare än att jag som kommunalråd träffar Volvos vd, säger Daniel Bernmar.
– Jag tror inte det sticker mest i ögonen hos vänsterpartister, utan hos högern för att vi faktiskt gör oss redo att sitta i regeringen, säger Tobias Smedberg.
– Man kan inte bara sitta i en källare och lyssna på likasinnade för då blir det havremjölk av allting, säger Karin Rågsjö, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson.
Lyssna på näringslivet
Samtidigt har det framkommit kritik mot både valet av gäster och själva skolan i sig, från lokala företrädare för att man ”fjäskar för andra partier” och kompromissar med sin egen politik i förväg.
Mindre än hälften av Vänsterpartiets 24 personer starka riksdagsgrupp är på plats under utbildningsdagen. Tongivande namn som Daniel Riazat, Malcolm Jallow, Lorena Delgado Varas och Tony Haddou saknas till exempel.
Dagens ETC har sökt samtliga, men ingen vill ge några kommentarer om varför de inte närvarade eller vad de tycker om regeringsskolan eller de inbjudna gästerna. Flera andra vänsterpartister vill först prata och framföra kritik, men ändrar sig sedan med hänvisning till att inte ta debatten offentligt.
Clara Lindblom menar att det är lärorikt att lyssna på folk som varit med om att förändra organisationer eller politik.
– Jag tror att det vore dumt att inte lyssna på alla möjliga slags erfarenheter. Tycka vad man vill om Anders Borg, men det projektet som han och Fredrik Reinfeldt drev igenom, det förändrade Sverige i grunden. Och vi skulle ljuga om vi inte var intresserade av att göra detsamma. Dock inte i samma riktning som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt då, rimligtvis, säger hon.
Själv säger Jacob Wallenberg att det är självklart att tala på Vänsterpartiets möte.
– Om någon vill lyssna på näringslivets förutsättningar och ha ett samtal kring det med mig som ordförande i Svenskt Näringsliv så känns det väldigt naturligt. Jag ser fram emot det, säger Jacob Wallenberg till Dagens ETC innan han försvinner in i lokalen med sitt entourage.
Du ser inte något konstigt med att vara med på just Vänsterpartiets möte?
– Varför skulle jag tycka det? Absolut inte. Jag tycker att det är naturligt att umgås med alla politiska partier. Det är en självklarhet om man är intresserad av näringslivets förutsättningar. Så jag ser verkligen fram emot det.