Riksdagsledamöter pekades ut som syndabockar efter valförlusten – då fick konflikterna i Vänsterpartiet nytt liv. Partiledaren Nooshi Dadgostar tycks ännu sitta säkert, men beskrivs av kritiker som försvagad. Förtroendet för partiledningen är lågt, säger en V-företrädare.
– Vi måste hålla ihop bättre, säger vice partiledare Ida Gabrielsson.
Partiledningen har gått över gränsen, tycker somliga. Nu får det räcka med kritik, tycker andra. Men på en punkt tycks vänsterpartisterna vara överens: stämningen i partiet är just nu långt ifrån harmonisk. Få vill tala öppet, men flera V-företrädare på riksplanet som Dagens ETC varit i kontakt med de senaste dagarna vittnar om en stigande irritation mot partiledningen efter att partistyrelsen i förra veckan lagt fram sin valanalys.
– Det är imponerande att kunna reta så många, säger en företrädare.
Hen menar att missnöjet mot partiledningen är stort sedan länge bland klimatengagerade medlemmar och att måtten nu rågats också bland dem som brinner för antirasism. Detta efter att partistyrelsen i valanalysen pekar på den manifestation under Almedalsveckan där en PKK-flagga förekom som en orsak till till valförlusten. Bakom denna låg riksdagsledamöterna Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow och Lorena Delgado Vargas.
Också den förre klimatpolitiska talespersonen Jens Holm pekas ut i valanalysen för sitt avståndstagande mot partiledningens uppgörelse med högerpartierna om sänkt bensinskatt.
Kravet: Gör om analysen
Utpekandena av enskilda företrädare fick Stockholmsdistriktets styrelse att i veckan kräva att valanalysen görs om, vilket Sveriges radio var först att rapportera om. ”Partistyrelsen bör omgående ta bort skrivelsen som pekar ut kamrater och återkomma med en mer underbyggd analys”, skriver man till partistyrelsen i en skrivelse.
Också i Vänsterpartiet i Malmö uppges upprördheten vara stor över partiledningens agerande. Bland annat har diskussioner förts om att kräva en extrakongress, enligt uppgifter till Dagens ETC.
Förtroendet för partiledningen är lågt, men jag tror inte att folk ser någon naturlig efterträdare.
Flera av de som nu är upprörda framhåller att det inte är konstigt att det finns olika syn på politiska vägval. Problemet nu är snarare att ledningen sluter sig, menar kritiker.
– Det är ett litet gäng som styr det här partiet. De pratar inte med några andra än varandra, säger en riksdagsledamot.
En annan menar att partiledningen inte tycks förstå behovet av dialog.
– De politiska skiljelinjerna är vi vana att hantera, så länge vi får prata om dem och rösta om dem, säger hen.
Samma person menar att partiet egentligen inte är mer toppstyrt idag än under Jonas Sjöstedts ledarskap och att Nooshi Dadgostar nog skulle kunna överbrygga motsättningar genom att vara ute i partiföreningar och prata med medlemmar i högre utsträckning.
– Jonas var extremt bra på att toppstyra. Han kom till möten och hade bestämt sig och sen blev det den linjen. Grejen var att han gjorde det på ett lite mer ödmjukt, mer kommunikativt sätt.
Hen menar – liksom samtliga vänsterpartister Dagens ETC talat med – att det inte finns något akut hot mot Nooshi Dadgostars position som partiledare. Däremot att hennes ställning försvagats av den senaste tidens diskussioner.
– Förtroendet för partiledningen är lågt, men jag tror inte att folk ser någon naturlig efterträdare.
Kan få svårt att sitta kvar
Samtidigt menar hen att Dadgostar får svårt att sitta kvar fram till nästa val om hon inte tar tag i de konflikter som nu råder – vilket hen inte ser några tecken på.
– Jag ser inga ambitioner att bli bättre på kommunikation.
Ida Gabrielsson beskrivs inom Vänsterpartiet som hjärnan bakom mycket. Hon vänder sig starkt mot bilden av ett kompisgäng som styr partiet.
– Det osynliggör otroligt många personer som betytt mycket i den här valrörelsen, säger Ida Gabrielsson och lyfter fram den biträdande partisekreteraren Hanna Gedin som exempel.
Framöver måste vi hålla ihop bättre.
Däremot ser Ida Garbrielsson ett behov framöver av att åka runt prata med medlemmar.
– Vi har fällt en regering, förhandlat och gjort saker som krävt mycket tid. Nu har vi en tid av opposition. Det ger mer tid att vara ute och prata och lyssna i partiet.
Att enskilda företrädares agerande kritiseras i valanalysen handlar inte om att peka ut dem, menar hon. Det handlar om att budskapet blir splittrat om ledande företrädare offentligt talar emot partiets linje, anser Ida Gabrielsson.
– Vi har större problem med det i Vänsterpartiet jämfört med andra partier. Framöver måste vi hålla ihop bättre.
Långt ifrån alla vänsterpartister är arga på partiledningen. En del är istället frustrerande över de som kritiserar ledningen och menar att det stjäl fokus från striderna med de verkliga politiska motståndarna. De kritiska är inte fler nu än tidigare, men man passar på när tillfälle ges att lufta sin kritik, menar en företrädare.
– Vi har har så jäkla bra politik som bara drunknar, när allt handlar om att kritisera partiet för en valutvärdering. Släpp det och gå vidare, känner jag, säger hen.
Så vad handlar bråken om – rent politiskt? I botten finns en konflikt kring den strategi som innebär fokus på materiella förändringar snarare än värderingar. Man har drivit på för att förbättra ekonomin för de sämst ställda pensionärerna – främst kvinnor – men legat lågt med tal om feminism. Förhoppningen har varit att locka fler arbetarväljare.
”Dra en kam genom håret”
I partiet finns de som tycker att värderingarna kommit för mycket i skymundan och att man tydligare ska stå upp för frågor om exempelvis feminism, klimat och antirasism.
– Jag tror att vi skulle tjäna på att bli mer värderingsdrivna utan att för den skull hamna i ett sverigedemokratiskt kulturkrig, säger en V-företrädare.
Jag känner ingen som är mer arbetsam än Nooshi.
Ida Gabrielsson menar att värderingar kommer till uttryck genom partiets förslag, men att det gäller att lägga konkreta förslag som andra partier tvingas ta ställning till.
– Annars kan Annie Lööf vara lika bra, om det bara handlar om att uttrycka en uppfattning, säger hon.
Valanalysen lades fram ett par dagar efter att SVT sände sin dokumentär ”Maktspelet” som följer Vänsterpartiets partiledning inför och efter valet. Utöver den diskussion som uppstod kring att vice partiledaren Ida Gabrielsson hörs vräka ur sig könsord menar flera vänsterpartister att V-ledningen i dokumentären framstår som oproffsig och oengagerad.
– Ibland måste man faktiskt sträcka på sig, dra en kam genom håret, gå upp tidigt och leverera en sexton timmars arbetsdag. Det är så livet som politiker är, säger en företrädare.
Ida Gabrielsson beklagar om ledningen framstår som oengagerad och menar att det i så fall är en felaktig bild.
– Det får man ta med sig framåt när man ska medverka i sådana här saker. Jag känner ingen som är mer arbetsam än Nooshi.