Ingen comeback för flumskolan, intygar Moderaterna. Men de gamla betygsmotståndarna i Miljöpartiet vädrar morgonluft när betygssystemet nu ska göras om i grunden och F-gränsen slopas.
Äntligen, säger pedagogikforskaren Jörgen Tholin.
– Det finns ingenting som ställt till mer elände i svensk skola.
Ökad risk för arbetslöshet, kriminalitet och självmord. Det är vad som väntar en förfärande andel av de unga människor som inte klarar kraven för att ta sig in på ett nationellt gymnasieprogram. Och de är många. Ifjol gick nästan 20 000 elever – var sjätte elev – ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet eftersom de hade betyget F i engelska, svenska eller matematik. Ojämlikheten är monumental. Bland elever med föräldrar utan eftergymnasial utbildning är det mer än var fjärde som inte tar sig in på gymnasiet, bland dem som har föräldrar med högre utbildning är det färre än var tionde.
Men nu ska F-gränsen bort. På onsdagen lägger regeringens utredare Magnus Henrekson fram ett förslag om nytt betygssystem. Han har redan avslöjat stora delar. En tiogradig skala införs där en fyra ska sättas på kunskaper som anses godtagbara, utan att detta ska krävas för behörighet till gymnasiet.
Flumskola, ropades från högerhåll när den socialdemokratiska regeringen öppnade för slopat F-betyg. Efter maktskiftet var den liberala skolministern Lotta Edholms beskedet tydligt: F-gränsen skulle inte röras.
Nu är det annat ljud i skällan. När utredaren Magnus Henrekson i höstas deklarerade att han tänkte föreslå slopad F-gräns meddelade Liberalerna att de ändrat sig. Några månader senare gav M och KD samma besked, medan SD sa att de inväntar utredningens förslag.
Pendeln svänger?
Vad har hänt? Ända sedan Jan Björklund var folkpartistiskt skolborgarråd i Stockholm runt millenieskiftet har partierna till höger benhårt argumenterat för betyg, inte minst som ett sätt att ge tydlig information till elever och föräldrar om kunskapsnivå. Så ivriga var Folkpartiet att bekämpa den flumskola man ansåg Socialdemokraterna vara skyldiga till att de 2005 öppnade för betyg från första klass. När det nuvarande betygssystemet med betyg från årskurs sex infördes 2011 var Socialdemokraterna med på tåget. Till och med V och MP hade släppt sitt motstånd mot betyg, även om de motsatte sig att de nu skulle sättas redan på mellanstadiet.
Svänger pendeln tillbaka nu?
Josefine Malmqvist, gruppledare för M i utbildningsutskottet.
Bild:
Fredrik Surell/TT
Nej, någon comeback för flumskolan är det inte tal om, intygar Josefin Malmqvist, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson. Tvärtom, förändringen ska göra att flit lönar sig – även för elever som idag är långt ifrån ett E.
– Det ska alltid löna sig för elever att gå till skolan och göra sitt yttersta. Idag hör vi elever vittna om att det inte är lönt att gå lektionerna för att de ändå inte kommer nå upp till ett E, säger Josefin Malmqvist.
Att ta bort den skarpa godkäntgränsen är rakt igenom en gudi behaglig gärning. Det finns ingenting som ställt till mer elände i svensk skola.
Verkligheten har äntligen kommit ikapp de styrande politikerna, anser Jörgen Tholin, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet.
– Att ta bort den skarpa godkäntgränsen är rakt igenom en gudi behaglig gärning. Det finns ingenting som ställt till mer elände i svensk skola, säger han.
Andelen elever som nekas tillträde till gymnasium är ungefär tre gånger så hög som i övriga i EU. Trots att internationella jämförelser inte visar att svenska elevers kunskaper är lägre.
– Det är inte så att våra elever är mer dumma i huvudet än andra, säger Jörgen Tholin.
Mot bakgrund av det utanförskap som hotar unga människor som inte tar sig in på gymnasiet ser han det som helt nödvändigt att slopa godkäntgränsen.
Matte knepigast
Men hela lösningen är det inte, det handlar också om hur undervisningen organiseras, enligt Jörgen Tholin. Han konstaterar att matematikämnet är den hårdaste nöten att knäcka. Här var hela 13 procent av niondeklassarna underkända i våras. Bara en liten andel av de som missar gymnasiebehörigheten är godkända i matte. Kanske är det inte rimligt att alla elever följer samma kursplan i ämnet hela vägen till nian, så länge det finns möjlighet att läsa in svårare matte i efterhand, anser Tholin.
Jörgen Tholin, docent i pedagogik
Bild:
Pontus Lundahl/TT
– Man kan tänka sig att elever som ska gå naturvetenskapliga och tekniska program har högre krav och andra jobbar med mer vardagsnära matematik som man behöver för att vara en fungerande samhällsmedborgare.
Moderaternas Josefin Malmqvist säger att en diskussion om vilka förkunskaper som ska krävas för gymnasiet nu ska föras. Dessutom ska den så kallade Yrkesskolan öppna vägar till yrkesutbildning även för den som saknar gymnasieutbildning.
– För elever som kanske är studietrötta, men är praktiskt lagda och vill komma ut och arbeta tror vi att det kommer att vara ett viktigt komplement.
Utöver den slopade F-gränsen vill utredaren tackla den skenande betygsinflationen som allt eftersom tiden gått gjort det allt enklare att nå högre betyg. Tanken är att betygen ska kalibreras med hjälp skolans genomsnittsresultat på de nationella proven, som i framtiden ska rättas centralt istället för av elevernas egna lärare. Att skapa ett system som blir begripligt och accepteras av elever och föräldrar blir en utmaning, tror Jörgen Tholin. En kritikstorm är att vänta när vissa elever får sina betyg sänkta, utan att det kanske är helt tydligt varför.
– Politikerna måste vara jättesäkra på vad det är de ska köra igenom och stå fast vid det, för de kommer få kritik i början.
MP-oro för studentexamen
Camilla Hansén, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet, jublar över slopad F-gräns. När det gäller kalibreringen mot nationella prov är hon mer tveksam. Dels bekymrar det henne att den som har sina styrkor i praktiskt estetiska ämnen missgynnas eftersom även betygen i dessa ämnen ska justeras utifrån resultaten på de nationella i proven i teoretiska ämnen. Dels fruktar hon en skola där allt för mycket handlar om att prestera vid enskilda provtillfällen.
– Jag är oroad för att vi går mot någon slags gammaldags studentexamen där det det hänger på att du ska prestera på ett visst klockslag på en viss dag, säger hon.
Camilla Hansén, MP
Bild:
Fredrik Hjerling
Något behöver göras åt betygsinflationen, anser Camilla Hansén. Men att vinstdrivande skolor konkurrerar på en marknad ser hon som grundproblemet.
Jag är oroad för att vi går mot någon slags gammaldags studentexamen där det det hänger på att du ska prestera på ett visst klockslag på en viss dag
– Så länge betyg är något som drar kunder kommer även det bästa system ha svårt att kompensera för det.
Camilla Hansén önskar sig en bred överenskommelse om betygssystemet för att ge skolan arbetsro. När utredningens förslag ska bearbetas hoppas hon också på en bredare diskussion om betygen. Även om Miljöpartiet sedan 2008 accepterar betyg på högstadiet som urvalsinstrument finns en kritisk ansats till betyg kvar. Camilla Hansén pekar på forskning som visat att betyg kan motivera framgångsrika elever – men stjälpa den som har det svårt.
Är det dags att damma av kravet att avskaffa betygen?
– Nej, det ser jag inte att vi kommer göra. Men vi kommer fortsätta att kritiskt granska betygen, man får leta sig fram till ett system som stödjer lärande.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.