Beskedet om att Attendo lägger ner hemtjänsten och hemsjukvården i Norrtälje kom som en överraskning för vårdpersonal och kunder. Attendo förklarar beslutet med att det långsiktigt inte finns förutsättningar för att bedriva verksamheten på önskvärt sätt och med önskvärd kvalitet.
– Vi tycker att det har varit ett väldigt svårt beslut men också ansvarstagande. Vi har behövt ta hänsyn till både ekonomi och struktur. Vi har i alla år vi har varit där haft en väldigt god dialog med kommunen och tackar dem för det samarbete vi haft, säger Therese Kuivamäki, regionchef på Attendo.
Samtidigt har vårdbolaget enligt egen utsago fortsatt stärka sin finansiella position under det gångna året, något som framgår i dess kallelse till årstämman.
– Vi tittar på varje enskild verksamhet och det kommunavtal vi har, säger Therese Kuivamäki.
Attendos presschef Linda Bengtsson är inne på samma sak. Hon säger att Attendo är ett lönsamt bolag och att samarbeten kan avslutas om avtalen saknar långsiktiga kvalitets- och lönsamhetsmässiga förutsättningar.
Kort efter beskedet om att Attendo lägger ner hemtjänsten i Norrtälje, kommer nyheten om att Attendos avtal med Västerås och Linköping också avslutas.
Vård- och äldreomsorgsnämnden i Linköping väljer att inte förlänga avtalet med Attendo efter att ha uppdagat en omotiverad ökning av fakturerade hemtjänsttimmar och i ett pressmeddelande säger nämndordförande Jonatan Hermansson (S) att förtroendet är ”allvarligt skadat”.
– Det innebär att vi kommer att avsluta verksamheten där om ett år ungefär. Det är såklart ett jättetråkigt besked. Vi har olika bild av det behov som brukarna har, säger Linda Bengtsson.
I Västerås är relationen mellan kommunen och vårdbolaget desto mer infekterad. Först misstänker polisen och kommunen, oberoende av varandra, bedrägeri, vilket VLT rapporterat om. Därefter säger Attendo upp avtalet med kommunen, med hänvisning till ett försämrat samarbetsklimat. Kommunen svarar med att häva avtalet, vilket innebär att företaget behöver lämna redan den 5 maj.
– Vi ser det som två olika processer. Den ena handlar om förutsättningar för att kunna bedriva en bra och god hemtjänst och där se vi nu att vi nått vägs ände. Den andra processen är eventuella fel som kan ha begåtts och där medverkar vi fullt ut i de utredningar som polisen har, säger Linda Bengtsson.
– Vi är minst lika angelägna som staden och alla andra att få klarhet i vad som hänt för att faktiskt kunna vidta åtgärder om det behövs, och vi har startat en egen utredning.
Enligt henne väntas inga fler avtal avslutas i några andra kommuner.
– Vi har inga sådana signaler och inget sånt som diskuteras.