I veckans reportage berättar vi att samarbetsspel utmanar tävlingsspel som Monopol, och att det ha en positiv påverkan på vår värld.
Helle Klein
Präst och chefredaktör för Dagens Arbete, 56 år
– Jag är uppvuxen med att mamma, mormor och morfar alltid skulle spela kort när det var släktkalas så kortspelet ligger mig varmt om hjärtat.
– Vid mammas födelsedag, annandag jul, kom närmsta släkten och då kom spelen fram – allt ifrån Rappakalja till Monopol. Sällskapsspelet har varit ett sätt att bevara barnasinnet trots att vi blir äldre. Vi spelade spel med mamma tills hon var 90 år. Som ung lärde mig pappa att spela schack och det älskar jag än i dag även om det inte blir så ofta.
Herman Geijer
Författare och zombieöverlevnadsexpert, 43 år
– Jag är tyvärr inte jätteförtjust i spel, önskar jag kunde gå in mer i det. Men jag spelar ganska mycket Heroes of Might and Magic 3, ett väldigt gammalt datorspel.
– Det är rätt bra eskapism som behövs då och då.
Melinda Kandel
Lokalvårdare och krönikör för Fastighetsfolket, 25 år
–Vilken rolig nyhet! Det är för mycket tävling i samhället. Barn som börjar sporta ska genast bli små elitidrottare, och på arbetsplatser älskar chefer att ordna ”skojiga” tävlingar som slår split i arbetslaget. Marknadsekonomin bygger på tävlingsprincipen, som verkar sprida sig till allt.
– Själv har jag aldrig varit en tävlingsmänniska. Jag är både en dålig vinnare och förlorare. I dystra tider och alla andra tider föredrar jag att skapa fantasivärldar i datorspelet The Sims 3.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.