– Vi får massor av mejl och telefonsamtal från badgäster som undrar när vi öppnar och som passar på att tala om hur viktig träffpunkt Valhalla är för dem. Jag hoppas verkligen att man sätter ner foten snart och bestämmer sig för att antingen bygga ett nytt Valhalla eller renovera badet riktigt ordentligt, säger Pierre Solberg som är verksamhetschef på Valhallabadet och har arbetat i tre decennier på badet.
Dragits i långbänk
Han menar att processen om Valhallas vara eller inte vara, har pågått ungefär lika länge. Det har gjort personalen luttrad, men det har också också gjort att man har svårt att tro på stora ord och nya fina löften. De hoppas bara att berg-och-dalbana-färden snart är över. Så kan det snart bli, eftersom stadens politiker ännu en gång ska säga sitt, efter det att det kommunala bostadsbolaget Higab räknat ut vad kalaset kommer att kosta. Under tiden skall Liseberg förverkliga sin plan på ett eget äventyrsbad, kloss an till nöjesparken. Men det är en helt annan historia.
Det gamla Lisebergsbadet, som stod klart 1936 och stängde 1956, var en stor sak på sin tid, med vågmaskin och allt. Därtill fanns Hagabadet, som fungerade mer som en vilsam badinrättning. När Valhallabadet skulle byggas var det en stor händelse. Badet fick nakensolbad och man kunde sänka ned mittpelaren mellan 25-metersbassängen och den lilla bassängen, så att man på tre längder kunde avverka hundra meter. När Valhallabadet invigdes 1956 var det Sveriges största och Europas modernaste badhus. Arkitekten bakom funkisstilen i Valhallabadet heter Nils Olsson. Det renderade Sveriges enda OS-medalj i arkitektur. Men även det är en annan historia.
Skapad i folkhemmet
Valhallabadet utgick från folkhemmets tankar om demokrati, om bildning och om folkhälsa. Det skulle vara ett klasslöst bad för göteborgarna. En del av det symboliseras i konsten, som skulle tillkomma folket. Tanken genomsyras av mosaikrutornas mönster i simhallen, liksom i romerska badet, en trappa ned.
Det kommunala Valhallabadet har i dag lika många besök som Lundbybadet, Frölundabadet och Angered Arena har tillsammans. Det vill säga närmare en halv miljon varje år. På Valhalla möter du ett tvärsnitt av stadens befolkning; morgonpigga simmare hänger på låset, för att avlägga sina varv innan arbetsdagen börjar. På kvällarna är 50-metersbassängerna hårt bokade av allt från simsällskap till crawlkurser. Och på helgerna kommer barnfamiljer för badlekar eller för att träna simtag.
Symbolvärdet för Valhallabadet är minst lika stort som Knarrholmen blev för Götaverkens arbetare. (Skärgårdsön som såldes för en spottstyver till ett lokalt företag.) Badet andas folklighet och demokrati, på samma nivå som många av stadens bibliotek gör.
– Om du inte har varit här, så förstår du inte vad det här badet betyder för göteborgarna. Att göra ännu en mindre renovering av badet är detsamma som att elda för kråkorna. Vad det kostar att göra om ordentligt, vet jag inte, men säkert väldigt mycket pengar, säger Pierre Solberg.
Har gjort renoveringar
Higab har visserligen gjort omfattande renoveringsarbeten på badet, där all belysning byttes ut. Bassängen har tömts för kakel- och tätskiktsreparationer, filtreringen byttes ut på hela bassängen och nya sandfilter har satts in för att säkra vattenkvalitén. Men det är tydligt att det man lägger på renovering framförallt går till driftsunderhåll, alltså att anläggningen ska vara badduglig. En slags konstgjord andning med andra ord.
Sedan 2016 håller Higab sig till en femårig underhållsplan och lägger varje år 6,6 miljoner kronor på renoveringar. Dessutom har Higab tagit fram en underhållsplan för de kommande 25 åren, där man kan läsa att över 100 miljoner behövs investeras inom de närmaste åren. Så sent som i november proklamerade de rödgrönrosa partierna tillsammans med Alliansen att det skulle vara en stor förlust för göteborgarna om Valhallabadet försvann. Politikerna gav, återigen, Higab i uppdrag att ta reda på vad det skulle kosta att renovera hela Valhalla eller delar av badet. Under åren som gått har diskussionerna kantats av olika idéer – från arenabyggen till ett helt nytt badhus vid Gullbergsvass. Till det kommer att Valhallabadet ligger i det åtråvärda kvarteret Topasen. Så länge badhuset står där det gör anses det svårt att utveckla området.
Framtid i limbo
Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) anser att processen kring Valhallabadets framtid är i limbo.
– Det tidigare hotet om rivning med anledning av ett nytt arenabygge är för tillfället avvärjt. Just nu har vi kommit överens med de borgerliga partierna om att sammanställa uppgifter för kostnaden för att behålla, hela eller delar, som ett bad för en lång tid framöver. Efter det kommer vi behöva komma till beslut om vilken lösning som är aktuell.
Higabs sammanställning av kostnaderna ska vara klar till sommaren. När beslut om vad som ska hända med badet tas är i nuläget oklart, men enligt Daniel Bernmar är det lite bråttom.
– Man måste komma med ett beslut inom de närmsta åren för Valhallabadet är i praktiken slut som bad. Det är i så pass dåligt skick att det skulle kunna tvingas stänga när som helst på grund av att en bassäng går sönder eller liknande, säger han.
Badets framtid står i korthet mellan tre alternativ: rivning, behålla delar av badet, behålla hela badet.
– Det är, ur mitt perspektiv, osannolikt att det kommer kunna fungera som ett bad under lång tid framöver. Däremot kan vi kanske hitta en lösning som innebär att delar av badet både kan bevaras som bad eller som en annan verksamhet. Om vi hamnar i ett läge med att skjuta till den summan som det skulle innebära att göra en totalrenovering, så kommer badet att stängas under lång tid.
Därför är vi i stort behov av en ersättning innan ett slutgiltigt beslut, förklarar Daniel Bernmar.
”Ska ligga centralt”
Pierre Solberg tar fram en klippbok från 1956 med artiklar från invigningen. ”Europas största glasmosaik” står det i en rubrik och bilden visar den väldiga väggen med en sammanlagd yta på 700 kvadratmeter. Mosaikväggarna som en gång skapades av Nils Wedel och som sattes upp bit för bit av italienska gästarbetare. Blir det med Valhallabadet som med Berlinmurens fall – att göteborgare vallfärdar hit när det rivs – för att få en mosaikbit som minne?
– Bygger man ett nytt bad får man flytta mosaikväggarna, säger Pierre Solberg osentimentalt, men på en punkt är han bestämd:
– Ett kommunalt centralbad skall ligga centralt, därför är det viktigt att badet ligger här eller i närheten. Att ens tänka sig något annat, är så dumt så det finns inte, avfärdar Pierre Solberg.