BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Känsligheten på ett internationellt plan handlar om att Nato håller militärövning strax väster om den av Ryssland annekterade Krimhalvön.
Känsligheten för Sveriges del – vars deltagande består av fyra stabsofficerare på plats – består enligt kritikerna i att delta i en övning så långt hemifrån.
– Även om jag är en varm anhängare av vår alliansfrihet kan jag någonstans förstå att vi deltar i övningar i Östersjön, här är vi åtminstone involverade. Men banne mig inte i Svarta havet! Det är klart att det från rysk sida måste ses som en provokation, säger Valter Mutt (MP), en av riksdagens ihärdigaste fredsröster.
Ingår i ett mönster
Att Natos tonläge mot Ryssland är provokativt är något som även onlinejournalen Strategic Culture noterade efter ett Natomöte i Bukarest i oktober 2017.
I en resolution som skissades fram vid mötet fastslogs bland annat Svarta havet-länders rätt att gå med i Nato, att Ryssland begått brott mot de mänskliga rättigheterna, att landet försökt destabilisera självständiga stater i området och att det ska dra sig tillbaka från Abchazien och Sydossetien.
Enligt Valter Mutt passar Sea Breeze in i ett mönster där Nato sedan 20 år tillbaka alltmer kommit att röra sig mot en roll som "världspolis”.
– Glöm inte att det finns stora oljefyndigheter i Kaspiska havet. Det är inte långsökt att Natos närvaro i Svarta havet ingår i ett geopolitiskt spel, och det är inget som Sverige ska ägna sig åt, säger han.
”Främjar inte säkerhet”
Även partikollegan och riksdagsledamoten Carl Schlyter är starkt kritisk till Sveriges medverkan.
– Om Peter Hultkvist tycker det är en god idé att Sverige övar krig i Svarta Havet så kommer det bli mycket svårt att argumentera emot att Kina ska öva i Östersjön. Tänk dig en framtid där Kina bjuds in till Krigsövningar av någon part till Östersjön skulle det kännas som trygghetshöjande? Sverige ska främja folk till folk-kontakter mer än militär till militärkontakter om vi vill främja säkerheten i andra delar av världen.
I ett mejl till Dagens ETC skriver Försvarsmakten:
"Sverige har sedan 2001 ett samarbetesavtal med Ukraina. Sverige har under flera år deltagit i övningen Sea Breeze med stabspersonal. Huvudsyftet med deltagandet är att stärka Sveriges internationella samarbete med Ukraina i allmänhet och ur ett marint perspektiv i synnerhet."