– Dels har vi klimatkrisen som blir allt mer akut för var dag. Den andra trenden är att många auktoritära nationalistpartier växer i inflytande. Partier som ofta motverkar alla policys på klimatområdet. Det gäller dels vissa som helt förnekar vetenskapen rätt ut, som menar att det inte finns någon global uppvärmning, eller att människan inte ligger bakom den. Så finns även de som accepterar problembeskrivningen på något sätt, men vänder sig mot alla former av förslag för att minska utsläppen, säger Kjell Vowles till ETC.
Dagens radikala höger, från Jair Bolsonaro och Donald Trump till tyska AfD och Sverigedemokraterna står ofta för ett starkt motstånd mot miljö- och klimatpolitik. Samtidigt finns en lång tradition inom högerradikala idéströmningar av att också värna om den nationella naturen.
– Det här ser vi mer och mer även idag. Nationell samling har skiftat i den riktningen. Jean-Marie Le Pen menade att vetenskapen bara var båg, men med Marine Le Pen ser vi mer av en ekonationalistisk position. Att Frankrike ska klara det själva, de är emot internationellt samarbete och vill stänga gränser för att hålla ute klimatflyktingar.
Att hålla klimatflyktingar ute är också en fråga som inte längre bara finns i den radikala höger, menar Kjell Vowles.
– I Danmark har man till och med sett hur socialdemokraterna, som inför valet i våras, publicerade socialdemokraternas partiledare Mette Frederikssen en debattartikel inför valet i våras argumenterade för hur Danmark behöver ha flyktingläger utanför Europa och inte låta flyktingarna komma till Danmark. Bland annat med anledning av klimatflyktingarna. Så den retoriken sprider sig.
Till konferensen kommer forskare från en mängd länder för att diskutera klimatförnekelse, ekofascism och hur den radikala högern i en rad länder som Polen, Ungern, Frankrike med flera, hanterar konflikten mellan å ena sidan en kärlek till naturen och å andra sidan ett motstånd mot klimatinsatser.
– Dels är det forskare som tidigare forskat på högern och den auktoritära högern och populismforskare och dels är det även forskare som har tittat på vad vi kallar den organiserade klimatförnekelsen, så som vi har sett den framför allt i USA från 90-talet och framåt, där den har sponsrats av fossilindustrin och konservativa stiftelser. Många av de argumenten har nu plockats upp av den auktoritära nationalismen i Europa. Förnekelsemaskinens argument sprider sig.
På konferensen deltar också ett antal ledande aktivister från klimatrörelsen, som Farhana Yamin, talesperson för Extinction rebellion. Hon är advokat och var bland annat med och tog fram Parisavtalet, men arresterades i våras för att ha limmat fast sig vid Shells kontor. Hon kommer, via länk, prata på temat varför hon bröt mot lagen för klimatet.
Kjell Vowles deltar själv i programmet och kommer att prata om hur argumenten som skapats inom den organiserade klimatförnekelsen har plockats upp av och influerat den auktoritära nationalismen i Europa idag. Konferensen äger rum på Lunds universitet den 15-17 november.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.