– Vi kommer göra fler observationer av M87 de kommande åren. Vi har gjort observationer förra året, som ännu inte är helt bearbetade. Det här är bara första steget, en direkt bild av händelsehorisonten.
Vad är nästa steg?
– Nu vill man ju förbättra resultatet, genom att få högre upplösning. Man skulle behöva ännu fler teleskop och det är något som kommer att hända framöver. Ju fler teleskop, desto mindre fel blir det i bilden. Just nu saknas teleskop i Afrika. Så det finns planer på att bygga ett teleskop i Namibia. Det finns också diskussioner om att man skulle kunna flytta ett teleskop som heter SEST (Swedish-ESO Submillimeter Telescope), som Sverige varit inblandade i, i Chile. Vi har slutat observera med det teleskopet i och med att vi blev inblandade med Apex, som var viktigt vid de här observationerna, som också ligger i Chile. Om SEST flyttas till Namibia skulle Sverige bli inblandat där också. Det är en av flera möjligheter.
Vad kommer man studera med hjälp av bilden?
– Man tittar på hur magnetfältet fördelas nära det svarta hålet. M87 har en väldigt stark jetstråle, en emission som sänds ut från det. Man vet inte riktigt hur jetstrålarna startas. Detaljer i modellerna som man vill konfirmera. Hur gasen rör sig, om det svarta hålet roterar eller inte. Det kan man undersöka genom att ta flera bilder under lång tid.
– Svarta hål är också laboratorium för att testa grundläggande fysikaliska teorier som förklarar hur universum fungerar på de största och de minsta skalorna. Där har du relativitetsteorin och kvantfysiken, både dessa väldigt fundamentala teorier har vi ännu inte lyckats kombinera, och de kan testas här.
– Man vill också titta på det svarta hålet i Vintergatans centrum. Det har vi också data på, men det är inte färdigbearbetat. Det ligger närmare oss än M87.
Kommer det komma en bild på det också?
– Ja, så småningom kommer det definitivt.
Kan de två svarta hålen vara olika varandra?
– Det är det man inte vet. Man gör ju modeller av hur det fungerar nära det svarta hålet, sedan får man jämföra.
En sportfråga också, hur känns det?
– När jag såg den första gången tänkte jag först att det var ytterligare en modell, det var nästan lite chockerande att det var faktiska observationer. Tidigare har man kunnat observera svarta hål indirekt, genom mätningar av exempelvis gravitationsvågor, men att se det direkt, det var helt fantastiskt. Det är jättestort.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.