ETC nyhetsmagasin
I veckans tidning skriver vi om matsvinn och vad man kan göra för att motverka det.
Sonja Chyle
Väktare och och fackligt aktiv, 53 år.
– Överbliven tillagad mat blir perfekta matlådor till jobbet, och jag tycker det är roligt att hitta på nya maträtter med råvaror som behöver användas snart. Eller festa till det med en tapastallrik med den sista lilla getostbiten, ostslattar, de sista oliverna och annat gott, använda torrt bröd till ostfondue eller ströbröd.
– Respekten och tacksamheten för maten har jag fått från min pappa som växte upp under fattiga förhållanden, onödigt matsvinn är ett hån mot de människor som svälter.
Läs mer: Skolan som låter maten göra nytta – om och om igen
Isadora Wronski
Senior strateg på Greenpeace Norden, 38 år.
– Jag köper inte mer än vad jag vet att jag kommer hinna att tillaga. Hellre att jag har lite i underkant och får kompletteringshandla färska varor som fattas än att massa sallad och annat med kort hållbarhet blir dåligt. Jag försöker hålla god ruljans i frysen, så när det kommer in nya saker, får äldre ätas upp.
– Det mest centrala för att minska matsvinnet i vårt hushåll, är dock att ta en lite mindre portion när det är rätter som dottern inte gillar så att jag orkar äta upp det som ibland lämnas kvar.
Herman Geijer
Författare och zombieöverlevnadsexpert, 43 år.
– Det blir mycket sällan överbliven mat i mitt hushåll. Dels finns det tonårsbarn som äter allt, dels är jag ganska okräsen när det gäller mat och har inget problem med att sätta i mig en vecka gammal pasta som jag hittar i en burk i kylen.
– Rester är ofta min favoriträtt.