I veckas tidning belyser vi en begravningsbransch som omsätter miljarder. Men måste en begravning vara påkostad för att vara värdig och hur viktig är klimataspekten?Vad är ett värdigt farväl?
Helle Klein
Präst och chefredaktör Dagens arbete, 55 år
– Jag brukar tänka att sorgen är ett sätt att vägra glömma en älskad medmänniska. Begravningen är en värdig rit för avskedet och har inget med dyra attribut att göra.
– Tyvärr möter jag som präst ibland anhöriga som ”lurats på” den dyraste kistan eller den dyraste blomsteruppsättningen av begravningsfirman. Det är att utnyttja sörjande människor. I nästan alla kyrkans församlingar finns vackra bårtäcken som man får använda gratis. Då kan man ha en mycket enkel träkista och klä den vackert med täcket.
Lina El-Yafi
Spårvagnsförare, 44 år
– Det måste väl gå att ta fram en snygg miljövänlig kista till ett rimligt pris!
– Självklart vill nog de flesta ge ett fint och värdigt avsked till sina nära och kära.
– Sedan betyder självklart andra saker mycket, att utgå lite utifrån personliga saker och hur den personen var som människa.
Lo Kauppi
Skådespelerska och författare, 52 år
– Vår syn på döden är närmast obefintlig i Sverige som att den inte finns. Beröringsskräck. Döda människor plastas in och körs bort på mindre än minuter.
– Bland mitt folk som är meänkielitalande hade tidigare generationer alltid kistan hemma, öppen och sedan fick hela byn komma och sjunga ut den döda och äta kakor. ”Ulosveisuu”. Kistan kördes runt byn ett par varv innan den begravdes för att den döda skulle ta ett riktigt farväl. Jag tror att vi missar något när även döden handlar om kapitalism och effektivitet.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.