– De har i samtal med mig uttryckt att de i efterhand inser att de borde ha hållit fast vid att ej låta sig vaccineras. Den insikten gör att de har mitt förtroende att fortsätta i sina roller och återkomma i tjänst, kommenterade sjukhusdirektör Björn Zoëga beslutet.
Men i Stockholm är det är fler än topparna på Karolinska som klarat sig utan straff, visar Dagens ETC genomgång av anmälningar om att vaccinet används på ett felaktigt sätt. Varje gång vaccin används till någon som inte tillhör rätt fas-grupp ska det rapporteras som en avvikelse till regionen. I mitten av mars hade tio anmälningar om vaccinfusk kommit in och fyra av dem har hittills blivit utredda.
Det handlar bland annat om det uppmärksammade fallet där Familjeläkarna i Saltsjöbaden erbjöd en hel bostadsrättsförening vaccin i januari, och den chef på Capio som lät sin fru och två anhöriga gå före i vaccinkön.
Om en vårdgivare inte sköter sig har regionen möjlighet att straffa den med vite eller till och med säga upp avtalet. Men enligt Magnus Thyberg, Regions Stockholms vaccinsamordnare, har det inte varit aktuellt i något av de fallen som utretts hittills.
– Vi ser ju att det i huvudsak har funnits riktlinjer och regler för att hantera situationer. Det är också så att en överbliven dos inte kan transformeras till en person i samma prioriteringsgrupp omedelbart, givet den korta hållbarheten för blandade doser, säger Magnus Thyberg.
S kräver markering
Men den politiska oppositionen kräver nu hårdare tag mot vårdgivare som inte sköter sig.
Talla Alkurdi, regionråd för Socialdemokraterna säger att det borde delas ut viten, för att skicka en signal om att prioriteringsordningen måste följas.
– Den här regionen är fascinerande dålig på att dela ut viten när vårdgivare begår grova felaktigheter. Här har vi en begränsad mängd vaccindoser, och vi alla kan nog enas kring att vi ska skydda de sköraste först. Då kan man inte begå någon form av egenmäktigt förfarande utan att man får någon form av repressalier, säger hon.
Vänsterpartiet har krävt att avtalet med Familjeläkarna sägs upp. Regionrådet Anna Sehlin säger att det handlar om mer än bara fallet där 100 personer i en bostadsrättsförening vaccinerades. IVO, inspektionen för vård och omsorg, kritiserade i slutet av förra året Familjeläkarna för brister i vården av personer på äldreboenden under pandemins första tid.
– Vi känner att summa summarum är det inte seriöst. Vi vill att regionen bryter med Familjeläkarna. Just när det gäller bostadsrättsföreningen handlar det inte om enstaka restdoser, utan det är många som har fått, och inte i den prioriteringsordning som ska gälla, säger hon.
”Bästa vi kunde göra”
Familjeläkarnas vd Stefan Amér säger att skälet att bostadsrättsföreningen vaccinerades var att det fanns mycket vaccin kvar, sedan det visat sig att man kunde få ut sex doser istället för fem ur varje flaska. Han säger att man kontaktade regionen och frågade om det gick att förflytta vaccinet, men fick beskedet att det inte var möjligt.
– Eftersom vi inte fick transportera vaccinet och det gick ut den dagen så gav vi det dels till ett LSS-boende i Fisksätra och till det här seniorboendet eftersom en stor andel av de boende ingår i fas ett, det vill säga har hemsjukvård eller hemtjänst, och de andra i fas två eftersom medelåldern bland de boende är 80 år. Det var det bästa vi kunde göra, säger han.
Stefan Amér tycker att kravet från V om att regionen ska bryta kontraktet med Familjeläkarna är konstigt.
– Vår lilla organisation har ansträngt sig till tänderna för att hantera det här. Vår läkargrupp har arbetat och tagit hand om lika många patienter med covid som Karolinska sjukhuset. Läkarna har ställt in sina semestrar och varit tillgängliga på kvällar och helger, vilket också Stockholms stads utvärdering visar, säger han.
Menar du att inga fel har begåtts?
– Det finns ingen person eller organisation som inte måste fundera över om man kan göra saker bättre, absolut. Men vi har erbjudit otroligt många fler läkartider under pandemin och var tidigt ute och flaggade för riskerna när pandemin kom, säger han.
Capio anmäldes sedan det i februari framkommit att en hög chef låtit vaccinera sin fru och två anhöriga. Capio har inlett en internutredning och skrev i ett pressmeddelande i samband med avslöjandet att fallet utgör en ”oacceptabel tolkning av gällande riktlinjer”.
I dag säger bolagets kommunikationsdirektör Liza Manestam att hon inte har ytterligare kommentarer att ge.
På flera håll har det också rapporterats om chefer som smitit före i vaccinkön. I februari anmäldes Värmdö kommun för att två chefer och annan personal som inte ska ha haft kontakt med patienter gick före i kön. Region Stockholm väljer att inte straffa dem. Kommunen har förklarat beslutet att ge dem vaccin med att cheferna har patientkontakter, även om det inte utåt verkar så.
Kontrollerar regionen uppgifterna i ett sådant fall?
– Vi kan ju inte i alla detaljer kontrollera uppgifterna. Vi måste ha den relationen att vi kan räkna med att man svarar på ett korrekt sätt. Sedan har vi valt att inte fokusera på om en person är chef eller inte. Är man chef och jobbar vårdnära så är det naturligt att man får skyddet, säger Magnus Thyberg.