De senaste två veckorna har minst åtta personer drabbats av den smittsamma virussjukdomen mässlingen i Göteborg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Under gårdagen höll barnakuten på Östra sjukhuset stängt eftersom man misstänkte ett nionde fall och de var tvungna att stänga avdelningen för att vädra väntrummet. Riskgrupperna för att drabbas är barn och vuxna som av olika anledningar inte är vaccinerade, samt personer som vaccinerades innan 1982 och bara fick en dos i stället för dagens två. Men även personer som är fullt vaccinerade med två sprutor kan drabbas.
– Ja, enstaka fall har varit fullvaccinerade, de har uppgett att de har fått två sprutor vaccin. Vi håller på att utreda hur många av de smittade det är. Alla vet inte hur många sprutor de har fått, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Göteborg Direkt.
Varierande virus
Han lägger till att det är sällsynt att man får mässlingen om man är vaccinerad.
– Är man fullvaccinerad är det mycket ovanligt att man smittas. Men att det kan hända beror bland annat på mässling-virusets egenskaper, som varierar väldigt mellan olika stammar, och mängden virus man utsätts för. Vetenskapen har inget klart svar här, säger han till Göteborg Direkt.
Även om en vaccinering inte ger ett hundraprocentigt skydd så uppmanar Peter Ulleryd alla att se över sitt skydd och vaccinera sig om man inte har gjort det. Om man bara fått en spruta kan man kontakta sin vårdcentral och rådgöra med en läkare om man ska ta en till.
Många i riskzonen
Man vet ännu inte hur många göteborgare som är smittade av mässlingen eftersom det dröjer runt tio dygn från att man blir smittad till att sjukdomen bryter ut. Hundratals personer har exponerats för smittan när de befunnit sig på akutmottagningar samtidigt som de smittade, men extrainkallad personal håller i nuläget på att kontakta dem för att försäkra sig om att de är vaccinerade. Tidigare var det sagt att Sahlgrenska universitetssjukhuset skulle vara i beredskapsläge till och med den 11 januari eftersom inkubationstiden för patienten som insjuknade på annandagen löpte ut då, men nu kan den tiden komma att förlängas eftersom ett nytt misstänkt fall upptäcktes under gårdagen.