Förra året var landets föräldrar hemma för vård av sjukt barn i nästan sex miljoner dagar totalt. I de allra flesta fall var det mammorna som tog hand om vården – 63 procent av dagarna togs ut av dem. Och sedan början av 80-talet har det sett ungefär likadant ut. Pappor står för mellan 32 och 37 procent av vab-dagarna. Det här får konsekvenser, menar Malin Wreder, huvudsekreterare på Delegationen för jämställdhet.
– All tid man inte är på jobbet spelar roll. Att kvinnor är borta mer påverkar deras löneutveckling och bidrar till att lönerna släpar efter männens hela livet. Det leder också till sämre pensioner, säger hon.
Samhällsnormer styr
Kvinnor tjänar ungefär 86 procent av vad männen gör. En siffra som i princip har varit oförändrad sedan 1994. En ny rapport från Delegationen för jämställdhet visar att det finns ett tydligt samband mellan karriärmöjligheter och frånvaro från jobbet. Och det straffar sig lika mycket för män som för kvinnor att vara hemma. Ändå är skillnaderna i uttag av vab-dagar stora.
– Att män skulle förlora mest på att inte vara på jobbet stämmer alltså inte. Varför det ändå är så att kvinnor är hemma betydligt mer kan vi inte säga säkert, säger Malin Wreder.
Louise Lindfors, ordförande i Fredrika Bremer-förbundet, menar att det till stor del handlar om att kvinnor är de som får ta största ansvaret för hemmet.
– Det är många olika parametrar som gör att det blivit så här, men en stor sak är att det finns en sambandskedja mellan föräldraledighet och vab. I de fall där det finns en mamma och en pappa är mamman oftast hemma mest med barnet redan från början. Anknytningen blir en annan, liksom ansvarstagandet, säger Louise Lindfors.
Föräldraförsäkringen viktigast
Hon menar att samhällsnormerna styr. Det finns inte samma förväntan på pappan att ta lika stort ansvar.
– Det finns ingen avsändare som säger att det bör se annorlunda ut. Inte staten, kommunerna, näringslivet eller politikerna, säger hon.
Från politiskt håll har frågan om vab hamnat i skymundan för den större frågan om hur föräldraförsäkringen ska vara konstruerad. Inte sedan en grupp folkpartister 2007 föreslog kvotering av vab-dagar har något parti drivit frågan. Borgerliga partier har visserligen velat införa en jämställdhetsbonus även på vab-dagar – men ingenting har hänt. Och FP är inte längre intresserade.
– I vårt jämställdhetspolitiska program från 2009 föreslår vi en jämställdhetsbonus på vab, men i nuläget driver vi inte frågan, säger Jonatan Ohlin, pressansvarig hos Folkpartiet.
Kvotera vab
Från rödgrönt håll låter det ungefär på samma sätt. Eftersom förhandlingar om jämställdhetspolitiken pågår mellan partierna vill ingen säga hur de ska göra uttaget av vab-dagar mer jämställt framöver. Nytillträdda jämställdhetsminister Åsa Regnér kan i dagsläget svara på om hon vill kvotera vab-dagarna eller inte.
– Det får jag återkomma till, säger hon.
Hittills har intresset inte varit särskilt stort för frågan. Partierna menar att en förändring av föräldraförsäkringen också skulle leda till att vab-dagarna delas jämnare, liksom ett höjt taket för den tillfälliga föräldrapenningen. Men att införa kvotering på vab-dagarna ses inte som en lösning.
– Föräldraförsäkringen har varit vårt största fokusområde, att få till en tredelning av den. Partiet vill göra uttaget av vab-dagar mer jämställt och det har funnits med i samtal, men vi har inte haft någon färdig åsikt om hur, säger Susanna Åkesson, politisk sekreterare hos Miljöpartiet.
Joa Bergold, välfärdsutredare på LO, tycker att partierna borde prioritera frågan högre. En tredjepappamånad som S och MP nu vill införa räcker inte.
– Hittills har åtgärderna mest varit som ett lapptäcke, man förändrar någon liten del här och var i föräldraförsäkringen, men det räcker uppenbarligen inte. Föräldraförsäkringen har varit en död fråga i nästan tio år, och då tar man förstås inte tag i fördelningen av vab-dagar heller, säger hon.
Hon tror att en kvotering av vab-dagarna kan vara en lösning.
– Det är kanske nödvändigt för att något ska hända. Jag tror att vi behöver en individualiserad föräldraförsäkring, och en kvotering av vab. Det kan införas stegvis, men det borde i alla fall finnas en plan, säger hon.
För att få en jämnare fördelning av dagarna tror hon också att arbetsgivare måste ta större ansvar. Inom LO-yrkena är en stor orsak till den ojämställda fördelningen att kvinnor arbetar deltid i mycket högre grad än män.
– Mönstret sätts från början och blir sedan svårt att ta sig ur. Jobbar du deltid är det lättare att stanna hemma, samtidigt som det blir svårare att gå upp till heltid om du vabar. Arbetsgivare pratar om familjevänliga anställningar, men det är bara ett sätt att legitimera otrygga anställningsformer. De måste inse att även de vinner på att erbjuda heltider och ta sitt ansvar. Och framförallt skulle kvinnorna och familjerna vinna på det, säger Joa Bergold.