Trots sommar och varmare väder ökar antalet covidfall i landet. Samhällsspridningen sätter större press på en redan ansträngd sjukvård. Men det är inte enbart smittade patienter som belastar sjukhusen – även sjukfrånvaron bland vårdpersonal har ökat.
– Det är bekymmersamt, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus i Stockholm
Alexander Jacobsson
Spridningen av coronaviruset har tagit fart i landet efter att antalet smittade minskade under våren och försommaren. Sedan i juni har bekräftade covidfall nationellt ökat tio veckor i rad. Under vecka 29 registrerades 5 742 nya fall där statistiken har en viss eftersläpning, enligt data från Folkhälsomyndigheten. Framförallt är det mutationen BA.5 – en undervariant till omikron, som tycks ge mildare symtom men samtidigt är mer smittsam än sin föregångare – som dominerar smittspridningen just nu.
– Är du förkyld ska du utgå från att du är coronasmittad, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus.
Larmrapporter om personal som går på knäna och jobbar långa arbetspass med färre kollegor kommer ifrån landets samtliga 21 regioner. Anledningen är att det råder personalbrist inom flera vårdyrken som sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor, vilket har fått regioner att stänga vårdavdelningar och skjuta upp planerade operationer under semesterveckorna. Det har i sin tur ökat trycket på akutsjukvården och överbeläggningar är ett växande problem.
”Katastrofalt bemanningsläge”
Särskilt på akutmottagningarna i Stockholm är situationen ansträngd. En sjuksköterska på Danderyds sjukhus skriver om sitt värsta nattpass någonsin i ett Facebook-inlägg som blivit viralt.
”Tog över 40 patienter på kirurgakuten vid 21:30. Jag får rapport från två nyexaminerade sjuksköterskor, varav en är totalt knäckt.” (…) ”Många av dessa är allvarligt sjuka och i akut behov av handläggning. Jag har inte en chans att hinna ikapp. Katastrofalt bemanningsläge och noll vårdplatser.”, skriver hon.
Ökad smittspridning i samhället drabbar även sjukvårdspersonal. Uffe Hylin, läkare och ortoped på Södersjukhuset, hade precis kommit tillbaka i arbete efter semestern då han började känna sig krasslig.
– Jag gjorde ett test som var positivt, säger han.
Den veckan som han trots allt hann jobba upplevde Uffe Hylin som mer kaotisk än normalt med akutpatienter som får vänta i timmar på vård. En del tvingas ligga på andra avdelningar som har sämre förutsättningar för akutvård.
– Det är helt fullt på sjukhuset och det ligger patienter i korridorerna överallt. De är inlagda men får inte plats någonstans. I korridorerna har de ingen klocka de kan ringa på om de behöver hjälp med något eller om de behöver mat. Risken är att väntan gör patientens tillstånd mycket sämre, säger han.
40 procent testar positivt
Uffe Hylin berättar att överbeläggningar är ett konstant problem året om men att det exploderat den här sommaren med orimliga väntetider på akuten som följd. Det fick även honom att skriva ett nödropsinlägg på Facebook nyligen.
– Eftersom man stänger ned en viss del av sjukvården under sommaren måste man ta höjd för det i antalet vårdplatser som finns normalt. Det går liksom inte att ha för få vårdplatser och för lite personal under året för att sedan minska ännu mer under sommaren, säger han.
I förra veckan gick Norrtälje sjukhus upp i stabsläge och fick kalla in semesterledig personal. En orsak är att många bland personalen blivit sjuka i covid-19. Enligt Elda Sparrelid, chefsläkare vid hälso- och sjukhusförvaltningen i Region Stockholm, är korttidsfrånvaron bland sjukhuspersonal i Stockholm högre den här sommaren jämfört med förra.
– Vi ser en ökad andel bland personalproverna som är positiva. Inte alla, men uppemot 40 procent av de som provtar sig har covid-19, en väldigt hög siffra, säger hon.
Elda Sparrelid bekräftar att det är ett pressat läge för sjukvården i Region Stockholm i sommar och att det är långa väntetider på akuten som förvärras av smittspridningen i samhället. Samtidigt försäkrar hon att alla som är i behov av akut vård får den behandling de behöver. En betungande omständighet är att många patienter som söker akutvård i tillägg bär på coronaviruset.
– De behöver då bli omhändertagna på ett visst sätt som gör det mer omständligt och kräver mer resurser.
Är fler sjukhus på väg att gå upp i stabsläge för att klara bemanningen?
– Jag har inte hört några fler som flaggat för det, säger hon.
”Oerhört ansträngande”
Johan Styrud som även är ordförande i Stockholms läkarförening anser att arbetsmiljön måste förbättras genom att öka sjukhusens bemanning. Bristen på vårdpersonal blir extra tydlig när sjukfrånvaron bland personalen är hög.
– Personalen är trötta efter över två år av pandemi. Det är oerhört ansträngande att hela tiden göra sitt yttersta för att kunna hålla näsan ovanför vattenytan.
Vilka åtgärder vill du se för att vända den negativa trenden?
– Regionpolitikerna måste föra en politik för de anställda, så folk orkar med. Nu vill de skruva åt igen för att vi ska jobba fortare. Pengar är viktigt men arbetsmiljö är viktigare för att folk ska vilja jobba kvar. De yngre vill inte stanna när de ser hur dålig arbetsmiljön är.