Ambulanspersonal som jobbar 24 timmar i sträck utan vila, avbrutna semestrar, föräldralediga som ombeds hoppa in och patienter som tvingas vänta på akuten i två dygn. Så ser vårdsommaren ut på flera håll i landet.
– Personalen har inte haft möjlighet att gå på toaletten, säger Camilla Gustafsson, Vårdförbundet i Värmland.
Om du befinner dig i Fagersta och blir så sjuk att du behöver ambulans är risken stor att sjuksköterskan som kommer för att ta hand om dig har ett långt arbetspass i ryggen. I värsta fall uppemot 24 timmar.
Inför sommaren införde Region Västmanland dygnspass, 24 timmars aktiv arbetstid, för ambulanspersonalen i Köping, Fagersta och Sala – trots fackets protester. Trafiksäkerheten är bara en av sakerna som oroar Johanna Holmström, vice ordförande för Vårdförbundet i regionen.
– Tänk dig att du har haft mycket att göra under hela ditt pass, sen ska du sitta och köra blåljus med en svårt sjuk patient där bak, när du jobbat 24 timmar. Du ansvarar inte bara för dig själv, hur påverkar det dig som person? säger hon och fortsätter:
– Dessutom kan du få patienter med komplexa svåra sjukdomar som du ska vårda fast du inte har sovit på 24 timmar. Det här schemat innebär också att passen kan bli längre än så. Om du är på en utryckning är det inte säkert att du blir avlöst direkt. Det är en väldigt svår situation, säger hon.
Inkallade på semestern
Dagens ETC har tidigare berättat att oron inför semesterperioden var stor på många håll efter våren och försommarens vårdstrejk. Enligt en enkät som Sveriges Radio gjort uppger nu merparten av regionerna att läget varit ansträngt men hanterbart.
När Dagens ETC söker Vårdförbundet i några av regionerna visar det sig att tonvikten snarare ligger på ansträngt.
I Västerbotten, en av de regioner som har färre vårdplatser i sommar jämfört med förra sommaren, stängdes förlossningen i Lycksele två veckor tidigare än planerat på grund av personalbrist. Enligt Erika Nordström, ledamot i Vårdförbundets styrelse i Västerbotten, berättar medlemmarna om ett väldigt ansträngt läge.
– Det är tufft. Semestrar har avbrutits och jag har fått till mig att man hört av sig till föräldralediga som ombetts gå in och jobba. Det är fruktansvärt att man ska behöva bli störd på sin semester och att man ska ha den där oron för att man kanske måste komma in och jobba. Att man aldrig ska få vara ledig och släppa jobbet, säger hon.
Dubbla måttstockar
På regionens intranät uppdateras personalen vecka för vecka om läget. Varje vecka är budskapet att det är ansträngt. Samtidigt signalerar regionen utåt att det är ett ”normalt” sommarläge.
– Men vad är normalt? Varenda sommar är det lika illa, vårdpersonal signalerar att patientsäkerheten är hotad och man går hem från jobbet med en klump i magen. Att det blivit ett normalläge är sjukt, säger Erika Nordström.
Hon tycker att strejken i början av sommaren gjort det tydligt att regionen har dubbla måttstockar för vad som är okej när det gäller bemanning.
– Under strejken sa arbetsgivaren till allmänheten att läget var allvarligt och lade skulden på Vårdförbundet. Men nu säger man att läget är normalt, fast medarbetarna upplever att det inte är annorlunda än under strejken, säger hon.
Två dygns väntan på akuten
I Värmland har sommaren varit den värsta på flera år, enligt Camilla Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet. Bemanningen har lösts med avbrutna semestrar och dubbelpass för dem som är i tjänst. Samtidigt har avvikelserna rullat in från personal som beskriver att arbetssituationen är ohållbar.
– Personalen har inte haft möjlighet att ta rast, att gå på toaletten. Man har ansvar för upp till 18 patienter. Arbetsbelastningen har varit helt orimlig, säger Camilla Gustafsson.
Det har varit tufft även tidigare somrar, vad är värre nu?
– Att vi redan från början haft färre kollegor. Man har haft ett sommarschema där det inte har funnits utrymme för sjukskrivningar. Redan det ordinarie sommarschemat innebar mycket övertid och extrapass, säger hon.
Värst har det varit på akuten.
– Den har varit extremt belastad. På Centralsjukhuset har det varit patienter som legat kvar på akuten i väntan på vårdplats i upp till två dygn, säger Camilla Gustafsson.
Redan innan sommaren hade vårdplatserna dragits ned på grund av personalbrist, och under semestertiden drogs de ned ytterligare.
– Medlemmar har brutit semestrar och gått in och jobbat, och bland dem som är i tjänst har det varit extremt vanligt med dubbelpass. Det innebär att man jobbar upp till 18 timmar i sträck, säger hon.
200 timmar övertid
På flera håll i landet har facken larmat till Arbetsmiljöverket. Dit hör Vårdförbundet i Västmanland.
Redan i december förra året anmälde facket regionen till Arbetsmiljöverket på grund av att ambulanspersonalen jobbade för mycket övertid. I juli gjorde man en ny anmälan. Läget är fortsatt ansträngt.
– Det är väldigt mycket vakanta pass och det finns inte personal för att täcka. Det blir väldigt mycket övertid. Vi sitter redan nu, ett halvår in på 2024, och överlägger om personer som har gått över 200 timmars övertid, säger vårdförbundets Johanna Holmström.
”Vi är trötta, ledsna, besvikna och arga”
Inför sommaren var läget på förlossningen i Malmö inte som vanligt. I år erbjöds inga extrapengar för att gå in och täcka upp luckor i schemat, och sedan årsskiftet låg ett hyrstopp som gjorde det förbjudet att anlita bemanningsbarnmorskor.
Sjukhusledningens lösning blev istället att lägga om schemat för den ordinarie personalen. I slutet av juni infördes tolvtimmarspass utan inplanerad rast. Drygt sex veckor har gått sedan dess och barnmorskan Erika Nymehav beskriver arbetssituationen på förlossningen som tuff.
– Det är otroligt påfrestande, för möjligheten att ta rast har har inte funnits alls, eller varit väldigt liten. På tolv timmar sitter man inte ner och kopplar av en enda gång, vilket man behöver för att orka. Vi är trötta, ledsna, besvikna och arga, säger hon.
Hon är förtroendevald för Vårdförbundet som tidigare i sommar anmälde förlossningen till Arbetsmiljöverket. Då var 550 pass fortfarande inte bemannade. Erika Nymehav säger att arbetsgivaren lovat att de vakanta passen skulle lösas, men så har det inte blivit.
– Det har kommit mass-sms om att det saknas barnmorskor dagligen. Och de sms:en går ut även till de som har semester, så alla som har semester har nästan varje dag fått sms om att det fattas folk på förlossningen.
Hon säger att det är väldigt stressande att läsa sms:en, även om man väljer att inte avbryta sin semester.
– Det skapar en stress, i alla fall för mig och det tycker jag att jag hör från kollegor också. Även om man inte går in och jobbar så skapar det en oro, man är väldigt bekymrad för sina kollegor som är inne och jobbar. Och att få sms de dagar som man ska jobba skapar också oro. Det har varit dag-för-dag-lösningar, inbeordringar och mass-sms i princip varje dag och sommaren har varit otroligt ansträngd. Vi har haft ett högt flöde, mycket patienter. Födelsetalen har inte gått ner i Malmö, säger hon.
Hon hoppas att anmälan till Arbetsmiljöverket ska leda till en dialog med regionen om framtiden.
– Jag är rädd att det här kommer att få efterdyningar i form av att folk säger upp sig i höst, säger hon.
Hur känner du själv?
– Jag känner att min gräns snart är nådd, samtidigt är det på förlossningen jag vill arbeta. Det är det jag brinner för och jag älskar mitt arbete. Men man börjar ifrågasätta sina egna gränser.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.