BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Att utsättas för en våldtäkt är traumatiskt, det sätter spår för livet i människor. Att då få komma till en trygg miljö med specialkompetens och att slippa sitta och vänta tillsammans med andra tror jag är jätteviktigt, säger Eva Olofsson (V), oppostionsråd i Västra Götalandsregionen.
Hon menar att en specialistmottagning också innebär att den som söker sig dit alltid bokas in på uppföljande samtal. Och att det kan vara avgörande för den enskilda patienten.
– Vi vet att psykisk ohälsa inte sällan bottnar i våldsutsatthet och sexuella övergrepp. Får man inte rätt stöd kan det sätta spår för livet, säger hon.
Kompetenscentrum räcker inte
Redan för tio år sedan la Vänsterpartiet i regionen en motion om att inrätta en specialistmottagning. Men då blev beskedet att det istället skulle bildas ett kompetenscentrum. Så blev det också. Eva Olofsson menar att det är bra, men inte en tillräcklig åtgärd.
– De jobbar med att föra ut kunskap, vilket behövs, men det är inte samma sak som att ha en särskild mottagning, säger hon.
Carina Illoson är överläkare inom gynekologi och förlossning i Västra Götaland, och arbetar som konsult åt Kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV), och har också tagit fram medicinska riktlinjer vid sexuella övergrepp för regionen. Hon håller med om att det behövs en specialistmottagning. Inte minst för att det är svårt för män eller icke-binära som har blivit våldtagna att veta vart de ska vända sig.
– De är hänvisade till den vanliga vården. Män handläggs då oftast av en jourhavande kirurg, som kanske träffar ett sådant fall en gång under sitt yrkesliv. En enskild mottagning skulle göra att alla vet var de ska vända sig, samtidigt som vet att man blir bemött av erfaren personal, säger hon.
Andra partier säger nej
Men varken styrelsen för Sahlgrenska, Skaraborgs sjukhus eller Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tror på en specialistmottagning. Argumentet är framförallt att avstånden i Västra Götaland är för stora, ”Att inrätta en akutmottagning för våldtagna på ett sjukhus i regionen skulle innebära långa transporter i ett akut läge”, skriver exempelvis styrelsen för Skaraborgs sjukhus i sitt remissvar.
Anita Kruse, verksamhetschef för VKV, menar att en akutmottagning för våldtagna inte behöver betyda att den som bor långt bort måste söka sig just dit.
– Med en särskild mottagning byggs det upp en spetskompetens som kan stötta vårdinrättningar i hela länet. Vill du hellre söka dig till vården där du bor ska du kunna göra det, säger hon.
I april kommer frågan att avgöras i regionfullmäktige. Mycket talar dock för att det blir ett nej till förslaget där – när frågan var uppe i regionstyrelsen i tisdags var det bara Vänster-partiet som röstade för.