”Brist på demokrati”
– Det handlar om vad som är politiskt möjligt, och hur verkligheten ser ut. Vi skulle inte få igenom ett sådant förslag i riksdagen, och stödet för utträde finns heller inte hos svenska folket, säger Jonas Sjöstedt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
När Vänsterpartiet hade kongress i våras röstades samtliga förslag om ett utträde eller en folkomröstning ned. Samtidigt står det i partiprogrammet att det långsiktiga målet är att lämna EU.
Vad innebär det långsiktigt?
– Det är svårt att säga. Det avgörs av det politiska läget. Som vi ser det har vi i dag möjlighet att omförhandla vårt medlemskap så att EU får mindre makt, säger Jonas Sjöstedt, som dagarna efter Brexit-beslutet har upprepat att Vänsterpartiet önskar en omförhandling – ”vi vill ha ett riktigt undantag från euron och ett socialt protokoll” – men just nu inte en folkomröstning.
– Det kan hända att vi hamnar i en situation där ett utträde är möjligt. I så fall kommer vi att verka för det.
Tycker du själv att det vore bättre om Sverige lämnade EU?
– Ja. Jag röstade nej till EU.
Krävs det inte att ett parti driver frågan om utträde för att det ska kunna hända, för att få med sig fler partier och vända opinionen?
– Vi är väldigt tydliga i vår EU-kritik. Men samtidigt som vi måste peka på vad som inte fungerar måste vi också jobba för att få bort de värsta avigsidorna, som bristen på demokrati, miljöpolitik och jämställdhet, och göra allt vi kan för att vrida EU:s politik åt rätt håll, säger Jonas Sjöstedt.
Han menar att det går att vara ett EU-kritiskt parti och samtidigt vara en del av det politiska EU. Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, håller med.
– Som det är nu får vi gräva där vi står. Vi vill se ett annat typ av europeiskt samarbete där vi bygger en starkare sammanhållning och då inte bara inom unionen, ett samarbete som är freds- och nedrustningsbejakande och där vi inte stänger ute människor. Tyvärr går inte EU i den riktning som vi och den europeiska vänstern vill, men just därför kan vi inte vara passiva. Vi måste försöka förändra inifrån, säger hon.
Vänsterpartiet vill att EU:s makt ska minska, men driver samtidigt egna frågor – som en hårdare klimatpolitik och striktare arbetsmiljöregler. Det kan tyckas som att överstatlighet i vissa fall är bra, i andra inte.
Att ni driver egna frågor inom EU, är inte det att ge EU mer makt?
– På vissa områden, till exempel mänskliga rättighetsfrågor och miljölagstiftning, står vi i Vänsterpartiet alltid upp för en stark reglering, även på EU-nivå. I frågor som EU ännu inte beslutar om vill vi inte överföra mer makt till EU. Då är det är bättre att vi som nation kan vara ett verktyg som drar åt rätt håll, istället för att säga ja till lagar som riskerar att försämra. När det gäller områden där makten redan har överförts till EU är det mitt ansvar att bedriva vänsterpolitik och göra besluten så bra som möjligt, säger Malin Björk.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Både hon och Jonas Sjöstedt menar att det Vänsterpartiet måste verka för nu är att Sverige får omförhandla sitt medlemskap. De vill bland annat att svensk arbetsrätt måste få gälla i Sverige – EU regler ska inte kunna göra att utländsk arbetskraft får sämre villkor, att EU:s miljöregler är ett golv som Sverige har möjlighet att höja sig över, och att Sveriges nej till euron skrivs in som ett riktigt undantag. Om medlemskapet omförhandlas efter partiets villkor, kan det till och med bli så att kravet om utträde omvärderas.
– Når vi dit och om vi skulle klara att förändra EU helt i grunden, skulle vi ompröva vår syn på medlemskapet. Tyvärr är det en ganska osannolik utveckling, säger Jonas Sjöstedt.