Lagrådet anser att förslaget från regeringen strider mot generalitetskraven och därmed står i strid med regeringsformen.
”I sammanhanget måste också beaktas risken för att lagstiftaren – genom att införa lagstiftning som är helt inriktad på att korrigera utgången i ett enskilt fall som har hanterats av domstol – skadar tilltron till det svenska rättsystemet”, skriver de i sitt yttrande.
Per Bolund (MP) sa på en presskonferens under tisdagen att de har tagit hand om de språkliga synpunkter som Lagrådet hade och motiverat hur regeringen ser på de frågor som lyftes.
– Vi har inte på något sätt gått in och korrigerat någon domstol. Detta är inte ett nytt tillstånd som regeringen ger, det ligger inom ramen för det befintliga tillståndet, sa han.
Kritik från miljöorganisationer
Kritiken lät inte vänta på sig. Strax efter presskonferensen twittrade Naturskyddsföreningen:
”Regeringen ger Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalk i Slite, trots att Mark- och miljööverdomstolen avvisat ansökan. Det är anmärkningsvärt att på det här sättet köra över juridiken och med kort varsel göra förändringar i miljölagstiftningen.”
Carl Schlyter, expert på klimatomställningar hos Greenpeace, ilsknar också till i en Twittertråd:
”Nu struntar Regeringen i Lagrådet. Man går vidare med en speciallag för Cementa när både myndigheter o domstolar sagt nej. EU-rätten har stärkts sedan det gamla tillståndet gavs, ger regeringen nytt tillstånd med de gamla villkoren strider det mot EU-rätten. Skandalöst.”
”Hastverk av regeringen”
Enligt Elin Segerlind, miljöpolitisk talesperson för (V), kommer Vänsterpartiet att rösta nej när lagförslaget nu går vidare till riksdagen. Hon ser det som ett hastverk av regeringen och att alla instanser poängterat att det inte finns fullständiga miljöanalyser vad gäller vattnet och miljön i området.
– Vår inställning är att den som har ansvar för en eventuell cementkris är Cementa. De har haft över tio års tid på sig att arbeta fram en plan på att utöka sin brytning, minska sin brytning, eller flytta sin brytning. De satsade allt på ett kort här med en undermålig ansökan och då är ansvaret deras, säger hon.
Hon har full förståelse för att företag vill fortsätta sin verksamhet och att de som arbetar på Cementa är oroliga för sina jobb.
– Skulle vi hamna i den situationen att jobben försvinner för ett tag så finns det olika ersättningar – det har vi sett under pandemin, och det är fullständigt möjligt även i den här situationen.
Vänsterpartiets besked innebär att regeringen behöver stöd från antingen Moderaterna eller två andra borgerliga partier.